Äntligen fick Patricia, 74, se norrsken

Lucia Cordero och hennes mamma Patricia Hernandez har drömt om att se norrsken. Planerna på att åka till ishotellet i Jukkasjärvi grusades dock av brist på tid och pengar.
Natten till lördagen fick de äntligen chansen – i Göteborg.
– Mamma kunde inte ta någon bild eftersom hon började gråta, berättar Lucia.

ANNONS
|

Vid 20-snåret på fredagen publicerade GP en artikel om kommande norrsken i Göteborgsområdet. En som läste den var Lucia Cordero.

Hon och hennes mamma Patricia Hernandez, som har sina rötter i Chile, har alltid drömt om att få se himlafenomenet. För fyra år sedan, när Patricia fyllde 70, var tanken att åka till ishotellet i Jukkasjärvi. Men då fanns varken tiden eller de ekonomiska möjligheterna, berättar Lucia.

– Mamma har alltid, sedan hon var ung, läst om norrsken och drömt om att se det på riktigt. Inför norrskenet blir det så konkret att vi är en del av kosmos. Man känner sig ödmjuk.

ANNONS

På fredagskvällen, med en kompass riktad mot norr i handen, tog Lucia med sig sin mamma och chihuahuan Ella på en promenad. Efter ett försök i Redbergsparken förslog mamma Patricia att de skulle försöka på Ånäsfältet.

Och där blev det napp.

Dök upp ännu mer

Eftersom norrsken syns bättre på bild tog Lucia Cordero upp mobilkameran och jodå, ett grönt, vackert flimmer dök upp på skärmen. Det började även synas på himlen, men svagare.

– Mamma kunde inte ta någon bild, för hon började gråta.

När norrskenet tycktes vara över gick mor och dotter vidare. Men då dök ett grönt, pelarformat ljus upp på himlen. På bilden syntes rosa och lila ljus också.

– Det var så häftigt! säger Lucia Cordero.

Kan bli mer norrsken i natt

Enligt Marie Rådbo, astronom vid Göteborgs universitet, är chansen för att se norrsken stor även natten mot söndag.

Lucia Cordero och hennes mamma Patricia Hernandez kommer definitivt ge sig ut och spana mot himlen igen.

– Då ska vi se till att klä oss varmt så att vi kan vara ute längre, säger Lucia.

LÄS MER:Stor chans att se norrsken i Göteborg i helgen

LÄS MER:Stora chanser att se stjärnfall i Göteborg

LÄS MER:Nya solstormar kan nå jorden

ANNONS