Den varma sensommaren väcker badsuget – men just nu bör man undvika Askimsbadet, där vattnet blivit förorenat.
Den varma sensommaren väcker badsuget – men just nu bör man undvika Askimsbadet, där vattnet blivit förorenat. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Bakterier vid flera populära badplatser i Göteborg

Den som badar i Askimsviken riskerar att drabbas av diarré. Därför avråder nu kommunen från bad där och på två andra badplatser.
Och föroreningarna är ett återkommande – och svårlöst – problem.

ANNONS
|

Göteborgs stad har beslutat om att avråda från bad på flera populära badplatser från och med i tisdagen. Det gäller bland annat Askimsbadet – en av de största badplatserna i stan.

Anledningen är enligt kommunen höga bakteriehalter i vattnet och avrådan gäller även Asperö samt Saltholmens kallbadhus.

– Vi har fått svar på de senaste provtagningarna och de visar att det är förhöjda halter av bakterier. Det ligger över gränsvärdena när det gäller intestinala enterokocker. Det betyder att det är förorenat och då avråder vi från bad, säger Susanne Jörlöv, strategisk förvaltare för badplatser.

Kraftiga regn kan ligga bakom

Vad föroreningarna beror på vet man inte med säkerhet, enligt Jörlöv, men en trolig orsak är de kraftiga regn som fallit under senare tid.

ANNONS

– Sannolikt så beror det på att det har regnat en hel del, vilket gör att det sköljs ner jord, smuts, fågelspillning och annat.

Vad är det för risk man tar om man badar trots avrådan?

– Om det är så att du sväljer vatten så kan du bli illamående och få diarré. Det är symptom som liknar maginfluensa eller matförgiftning.

Hur är det med närliggande badplatser som exempelvis Hovåsbadet?

– Därifrån har vi inget resultat ännu. Men vi rapporterar så snart det är något som är anmärkningsvärt. Då gör vi en avrådan, och i annat fall är det okej, säger Susanne Jörlöv.

Svårlöst problem

Att det avråds från bad är inte helt ovanligt och riskerar att bli en obehaglig överraskning för den som planerat ett dopp. Så frågan är varför man inte lyckas förebygga dessa återkommande föroreningar?

– Det finns ju en omgivning och där kan det finnas exempelvis fågelspillning eller annat smuts. Och om det då faller ett stort regn så kommer det ner i vattnet. Det tror jag är den vanligaste orsaken. Men det kan också vara båtar som släpper ut sin tank. Och det kan komma från bräddning av avloppsverk (tillfälliga utsläpp vid kraftiga regn, reds anm). Skulle de inte brädda sina avloppsverk så kan vattnet stiga upp i folks avloppsbrunnar i källaren, vilket inte är så trevligt. Det skulle krävas en väldigt stor insats för att bygga om alla dessa ledningar.

ANNONS

Så det finns ingen lösning på detta?

– Ibland kan det räcka med mindre åtgärder. Exempelvis om det är asfalterade ytor kring badplatsen. Då kan det hjälpa att ha vegetation i stället, som samlar upp smuts i stället för att det spolas ned. Men på Askimsbadet är det ju mest gräsytor, så där är det svårt att göra någonting, säger Susanne Jörlöv.

Anlitat konsult

Det görs dock utredningar för att försöka få bukt med problemet. Just nu har kommunen anlitat en konsult som tittar på möjligheterna att få stopp på föroreningarna vid Stora Mjölnesjön.

– Där tittar vi på om det är något vi kan göra. Men vi har inte svaret än, säger Susanne Jörlöv.

Avrådan från bad gäller till dess att vattenproverna visar att vattnet är tjänligt att bada i. Sedan tidigare har kommunen även avrått från bad vid Nordreviks badplats.

LÄS MER:Här är badplatserna med minst bakterier i Göteborg

LÄS MER:Skyddsjakten på gäss i Askim stoppas – efter överklagan

LÄS MER:Ilska i Askim – klassiska bastun kan rivas

ANNONS