Skyddsjakten på gäss i Askim stoppas – efter överklagan

Skyddsjakten på gäss vid Askimsviken hann knappt börja innan jakten sattes på paus – på grund av en överklagan till länsstyrelsen.
– Jag blir så arg och illa berörd över att man agerar på det här viset, säger Helene Rasmuson, som överklagade beslutet.

ANNONS
|

Efter ett avslag förra sommaren beslutade länsstyrelsen i år att Göteborgs stad får bedriva skyddsjakt på gäss vid Askimsviken. I beslutet står att 30 grågäss, kanadagäss och vitkindade gäss får skjutas i syfte att skrämma bort beståndet från området.

Länsstyrelsen och kommunen, likt många som vistas och bor i området, menar dels att gässen försvårar för bad och andra rekreationsmöjligheter, dels att deras spillning utgör en halkrisk.

Men på torsdagen stoppades skyddsjakten efter att länsstyrelsen fått in en överklagan – från privatpersonen Helene Rasmuson. Hon går hundpromenader förbi Askimsbadet nästan dagligen och när hon läste GP:s artikel om att skyddsjakten beviljats blev hon bestört.

ANNONS

– Jag reagerade direkt när jag läste artikeln, för att jag redan noterat att det är färre gäss i år, säger hon.

Helene menar att det var betydligt fler gäss vid badet förra året, i år är de aldrig fler än ett 50-tal enligt hennes egna observationer. Det är också mindre spillning, menar hon, och utgör ingen halkrisk för badare.

– Det är fullständigt absurt, för gässen befinner sig inte på bryggan och ramperna, det är de andra fåglarna, fortsätter hon.

Helene Rasmuson går förbi Askimsviken nästan varje dag när hon rastar hunden. Då har hon noterat att antalet gäss är betydligt färre än det som legat till grund för länsstyrelsens beslut att bevilja skyddsjakt.
Helene Rasmuson går förbi Askimsviken nästan varje dag när hon rastar hunden. Då har hon noterat att antalet gäss är betydligt färre än det som legat till grund för länsstyrelsens beslut att bevilja skyddsjakt. Bild: Privat

Hon har förståelse för att skyddsjakt kan vara en nödvändig åtgärd, men bara i vissa fall.

– Jag tycker att man ska börja med andra åtgärder, mer humana. Om inte det hjälper, ja, då kanske det är det som behövs som en andra åtgärd. Jag är inte en rättshaverist på det sättet, säger Helene Rasmuson.

Står fast vid beslutet

Länsstyrelsen har inte ändrat sitt beslut efter Helens överklagan, utan har i stället skickat frågan vidare till förvaltningsrätten. Medan ärendet handläggs där är alltså skyddsjakten satt på paus.

– Ingenting som framfördes i överklagan får oss att se att vi skulle ha fattat ett annat beslut. Vi står fortfarande fast vid att det skulle ha blivit ett bifall i det här ärendet, säger Sofia Ring, vilthandläggare på Länsstyrelsen Västra Götaland.

ANNONS

Bakgrunden är att Göteborgs stad ansökt om att bedriva skyddsjakt. Andra åtgärder för att få bort gässen hade inte haft tillräcklig effekt, och skyddsjakten sågs då som en sista åtgärd. Men i ansökan framgick det att det fortfarande fanns många gäss vid badet – något som går tvärt emot bilden som målas upp i Helenes överklagan.

GP besökte Askimsviken för ett par veckor sedan, efter att skyddsjakten hade beviljats.
GP besökte Askimsviken för ett par veckor sedan, efter att skyddsjakten hade beviljats. Bild: Barzan Dello

– Det är två redogörelser som motsäger varandra. Den bild vi hade och den bild vi fick in vid tidpunkten som vi tog vårt beslut är att gässen varit ett problem där, säger Sofia Ring.

Länsstyrelsen har själva inte varit och undersökt mängden gäss och spillning.

– Vi har inte gjort en egen besiktning i det här ärendet.

”Det här måste få ett slut”

Kristina Bergholtz har stuga intill Askimsviken och har tidigare berättat för GP om problemen som gässen i viken fört med sig.

– Jag kan inte förstå hur man inte kan se detta, det är helt sjukt. De är överallt och det har de varit i många år. Och de förökar sig väldigt snabbt, säger hon.

Hon hade helst velat se att fler än 30 gäss skjuts, eftersom att hon inte upplever att gässen skräms bort.

– Det här måste få ett slut. Det går inte, vi kommer ju inte kunna vara någonstans till slut.

ANNONS

Enligt Kristina är det fortfarande hundratals gäss vid badet, framförallt kvällstid. När morgonen kommer har de lämnat massor av spillning på gräset.

– I går kväll när vi satt här på altanen sa jag till min dotter: ”Titta vad gäss det är, hela viken är full med gäss.” Trehundra var det i alla fall, minst, säger hon.

För två somrar träffade GP Kristina Bergholtz och sambon Urban Ljungqvist som har stuga intill viken. Då hade kommunen inte beviljats tillstånd att bedriva skyddsjakt, samtidigt som många upprördes av mängden gäss och spillning.
För två somrar träffade GP Kristina Bergholtz och sambon Urban Ljungqvist som har stuga intill viken. Då hade kommunen inte beviljats tillstånd att bedriva skyddsjakt, samtidigt som många upprördes av mängden gäss och spillning. Bild: Sanna Tedeborg

Jaktlaget ställde själva in en insats

Thomas Bärtzner på Skogssällskapet administrerar jakt- och viltfrågor för Göteborgs stad. Han berättar att jaktlaget, som fått i uppdrag att bedriva skyddsjakten, också upplevt att det varit få gäss vid Askimsbadet.

– Vi har ju sett här att det är ganska låg aktivitet och ganska lite fågel för närvarande. Vid första insatsen häromveckan var det ganska mycket fågel, men vid de andra tillfällena har det varit betydligt mindre.

Fram tills att skyddsjakten pausades hade man bara varit ute tre gånger i området.

– Det var en planerad insats häromdagen som vi ställde in med anledning av att det är så lite fågel där nu, så då finns det ingen anledning att skyddsjaga.

Tror ni att den första insatsen hade effekt?

– Absolut.

De 30 gäss som kommunen fått tillstånd att skjuta är enbart ett maxantal att förhålla sig till, understryker Thomas Bärtzner. Får skyddsjakten fortsätta kan man komma att skjuta betydligt färre än så, om jägarna anser att det inte finns behov för det.

ANNONS

Prioriteras i rätten

Ärendet ligger nu hos förvaltningsrätten där man i ett första skede behöver se över om Helene har klagorätt i frågan, annars avskrivs ärendet. Ett sådant besked kan förväntas komma under den kommande veckan och fram tills dess är skyddsjakten stoppad.

Om den överklagande däremot har klagorätt, förlängs pausen tills dess att förvaltningsrätten fattat sitt beslut.

– Vi vill jag gärna prioritera det innan tiden för skyddsjakt går ut, säger Sara Westerberg, tillförordnad chefsrådsman på Förvaltningsrätten i Göteborg.

LÄS MER:Kommunen får skjuta gäss på populär badplats

LÄS MER:Kanadagässen tar över stugområdet i Askim

ANNONS