Sedan april har arbetet med att ta fram ett nytt prisförslag tagits fram och nu har Kretslopp- och vattennämnden röstat igenom ett beslut.
Sedan april har arbetet med att ta fram ett nytt prisförslag tagits fram och nu har Kretslopp- och vattennämnden röstat igenom ett beslut. Bild: Robin Aron

Beskedet: Så mycket dyrare blir ditt skräp – varje månad

Ditt skräp och vatten kommer bli dyrare oavsett om du bor i villa eller lägenhet. Nu har stadens ledande politiker i Kretslopp- och vattennämnden tagit fram ett slutgiltigt prisförslag.

ANNONS

Göteborgs stad behöver få in mer pengar efter att de tog över ansvaret för att samla in hushållens avfall. Dessutom ska villa- och radhusägare få en så kallad hemsortering i närheten av sina hem. Något som också kostar pengar.

Redan i april insåg Kretslopp- och vattennämnden att pengarna inte skulle räcka till. Sedan dess har arbetet med att ta fram ett nytt prisförslag tagits fram och nu har nämnden röstat igenom ett beslut.

– Egentligen är det uppdelat på avfall och VA. På avfallssidan är det väldigt mycket införandet av nya tjänster, som att kommunen tar över ansvaret för förpackningsinsamlingen enligt nya lagkrav, som driver på kostnaderna, säger Emma Hansryd, avdelningschef strategisk samordning på Kretslopp och vatten.

ANNONS
Emma Hansryd är avdelningschef strategisk samordning på Kretslopp och vatten.
Emma Hansryd är avdelningschef strategisk samordning på Kretslopp och vatten. Bild: Frank Palm

Så mycket dyrare blir det varje månad

På VA-sidan ökar kostnaderna på grund av ett långsiktigt behov att underhålla och förnya ledningar och anläggningar.

I det nya förslaget används en exempelvilla och en exempellägenhet för priserna. De exemplen är baserade på den vanligaste förekommande tjänsten – en slags genomsnittlig förbrukning.

Rent procentuellt höjs avfallstaxan med 19 procent och VA-taxan med 18 procent. Enligt modellen som kommunen använt så innebär det en höjd månadskostnad på totalt 184 kronor i månaden för villaägare och 105 kronor i månaden för en lägenhet.

Så höjs kostnaderna

Avfall villa

2024 var årskostnaden för villahushållens avfallskostnad 2 500 kronor per år. 2025 blir kostnaderna 3 000 kronor per år. Det blir en ökning på 42 kronor i månaden.

Avfall lägenhet

2024 var avfallskostnaden för en lägenhet 1 830. 2025 blir årskostnaden 2 200 kronor. Det innebär en ökning på 31 kronor i månaden.

VA-taxa villa

2024 var VA-taxans årskostnad för villahushållen 9 300 kronor per år. 2025 blir kostnaderna 11 000 kronor per år. Det blir en ökning på 142 kronor i månaden.

VA-taxa lägenhet

2024 var VA-taxans årskostnad för en lägenhet 4 908 kronor per år. 2025 blir kostnaderna 5 800 kronor per år. Det blir en ökning på 74 kronor i månaden.

Källa: Göteborgs stad

På avfallssidan väntar fler ökningar 2026 och 2027 då den bedöms behöva höjas med ungefär elva procent.

– Vi ser att det är en liten puckel nu som vi ser kommer gå neråt sen. Ökningarna kommer inte vara så stora över tid. På VA-sidan ser vi att det är ett längre åtagande så där är det investeringar som vi gör nu som vi kommer behöva betala under en lång tid framåt.

Förslaget ska behandlas på kommunfullmäktige senare i höst. Därefter väntas de nya taxorna vara på plats 2025.

LÄS MER:Avlopp och vatten kan bli dyrare än väntat

LÄS MER:Angeredsborna om soptunnorna: ”Steg i rätt riktning”

LÄS MER:Villor och radhus i Göteborg ska få nya soptunnor

ANNONS