Bön för dödad Hamas-ledare i Göteborgs moské

På fredagen begravdes Hamas-ledaren Ismail Haniya i Qatar. Samtidigt hölls en bön för honom i Göteborgs moské. Enligt moskén var det något som flera besökare önskade.
”Beslutet togs av imamen på begäran av några besökare och reflekterar inte moskéns officiella ståndpunkt”, skriver Göteborgs moské i ett uttalande.

ANNONS
|

Förra veckan dödades den 62-årige Hamasledaren Ismail Haniya under ett besök i Iran. Han förärades en stor procession innan han flögs vidare och begravdes i Qatars huvudstad Doha, där han på senare år levt i exil. Många muslimer slöt upp för att visa respekt i en mängd olika länder.

Under fredagen bads det böner i moskéer världen över för honom. Så också Göteborgs moské – något sajten Doku var först med att berätta.

Imamen Ahmed Ghanem säger till sajten att det tillhör traditionen att be för kända muslimska ledare. Han poängterar också att bönen handlade om Hamasledaren som en civil ledare.

ANNONS

– Ismail Haniya var en vald ledare och det är deras business, det angår inte mig alls, säger Ahmed Ghanem till Doku.

Enligt palestinier i Sverige som GP talat med var Ismail Haniya någon som många palestinier hade respekt för.

– Han ses som en frihetskämpe av palestinier som ju är under ockupation, säger Qusai, som är aktiv i Palestinagrupperna i Sverige.

Hur kan han ses som det när han är ledare för en terrorstämplad organisation?

– Hamas är inte terrorstämplade av FN utan det är av USA och europeiska länder. Folk i Gaza är ju under ockupation och Hamas räknas som en motståndsgrupp så som andra motståndsgrupper i till exempel Latinamerika, säger Qusai.

Moskén: ”Religiös tradition”

Göteborgs moské lade under tisdagen ut ett pressmeddelande på sin Facebook-sida och skriver att bönen inte reflekterar moskéns officiella ståndpunkt och att beslutet togs av imamen själv.

”Vi vill förtydliga att denna bön var en religiös tradition utan politiskt syfte som brukar hållas för avlidna. I fredags hölls den över de många oskyldiga som dödats den gångna veckan i Gaza, inklusive en avliden ledare för Gazas invånare, oavsett denna persons politiska inriktning eller titel. En sådan bön hölls i tusentals moskéer över hela världen och betyder inte att de som höll bönen stöder Hamas eller någon annan politisk rörelse”.

ANNONS

Enligt uttalandet utreder styrelsen för moskén vilka åtgärder som kommer att vidtas.

GP har varit i kontakt med flera företrädare för Göteborgs moské, däribland, deras vd Faraj Semmo, som hänvisar till uttalandet. GP har även sökt imamen Ahmed Ghanem för en kommentar.

Socialminister Jacob Forssmed (KD) reagerade under onsdagen på X:

”Nyligen kunde vi ta del av ytterst besvärande uppgifter om en bön i Göteborgs moské. Extremism har ingen plats i religiösa miljöer.”

LÄS MER:Hamas politiske ledare dödad i Iran

LÄS MER:Israel kan attackera fler Hamasledare utomlands

LÄS MER:Hamas utser en ny politisk ledare

ANNONS