Danmarks drottning Margrethe II abdikerar – lämnar tronen i januari

Danmarks drottning Margrethe II av Danmark abdikerar. Det berättar hon själv i sitt nyårstal.
– Om 14 dagar har jag varit Danmarks drottning i 52 år. Det sätter sina spår på alla människor, även mig, säger hon i talet.

ANNONS
|

I sitt traditionsenliga nyårstal gick Danmarks drottning Margrethe II, 83 år, ut med att hon abdikerar och kommer att lämna den danska tronen.

I talet, som direktsändes av Danmarks radio berättar hon att hon kommer att avgå den 14 januari.

– Om 14 dagar har jag varit Danmarks drottning i 52 år. Så lång tid går inte spårlöst förbi någon människa, och inte heller mig.

”Anledning att tänka på framtiden”

I talet berättar hon att hon genomgick en omfattande ryggoperation i februari i år.

– Operationen gav mig anledning att tänka på framtiden, och om inte tiden är inne för att överlämna ansvaret till nästa generation.

ANNONS

– Jag har bestämt mig för att det nu är det rätta ögonblicket.

Drottning Margrethe II tog över tronen 15 januari 1972 från sin pappa, Fredrik IX.

– 14 januari, 52 år efter att jag efterträdde min älskade far kommer jag att dra mig tillbaka som Danmarks drottning. Jag överlämnar tronen till min son, kronprins Frederik, säger hon.

Kungen informerad

Enligt svenska hovet var den svenska kungafamiljen informerad om beslutet.

”Kungafamiljen har fått informationen om att H.M. Drottning Margrethe abdikerar. H.M. Drottning Margrethe har talat med, och informerat, H.M. Konungen om sitt abdikationsbeslut.”, skriver de i ett mejl till Göteborgs-Posten.

Enligt hovet har Carl XVI Gustaf talat personligen med den danska regenten om hennes beslut.

"H.M. Drottning Margrethe har personligen talat med, och informerat, H:M. Konungen om sitt abdikationsbeslut”, skriver de i mejlet.

Långvarig regent

– Ett mycket oväntat besked, det här är inget som man förväntar sig att skandinaviska monarker gör. Det normala i Norden är att man sitter tills man dör, säger historikern Dick Harrison till TT.

Drottning Margerethe II är en av de regenter som suttit längst i världen. Sveriges Carl XVI Gustav, som är kusin med Danmarks drottning, är också en av de som suttit längst på tronen med sina dryga 50 år.

ANNONS

I den danska kungalängden får man gå tillbaka till 1600-talet för att hitta en regent som suttit längre än Margerethe II – den viktiga kungen Kristian IV, som bland annat anlade Kristianstad i Skåne.

Tidigare i år uppstod en kontrovers då drottning Margrethe meddelade att hon beslutat att frånta sin yngsta son Joachims fyra barn deras kungliga titlar. Hon motiverade det med att det gav dem större möjligheter till att själva få välja sina liv.

Populär regent

Men det landade inte väl hos familjen.

– Vi är alla väldigt ledsna. Det är aldrig kul att se dina barn bli illa behandlade på det sättet. De befinner sig själva i en situation de inte förstår, sade prins Joachim till danska Ekstra Bladet.

Margerethe har annars varit en populär regent i Danmark, känd för sina konstnärliga sidor och sin folklighet där hon länge gärna rökte cigaretter. Tidigare i år meddelade hon att hon slutgiltigt fimpat för gott.

Efter talet tackade Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) drottningen för hennes verk.

– Jag vill gärna å hela befolkningens väg rikta ett dubbelt tack för hennes livslånga arbete för kungariket.

LÄS MER:Drottning Margrethe har slutat röka

LÄS MER:Danska drottningen "stabil" efter ryggoperation

LÄS MER:Sönerna på plats för att fira Margrethe

ANNONS