Därför är det färre måsar i Göteborg i sommar

Antalet måsar minskar i både Göteborg och hela Sverige. Anledningen stavas bland annat bättre sophantering och mindre fiskbestånd.
– Längs med stränderna i Göteborg syns allt färre måsar, säger Anders Wirdheim, ornitolog och journalist.

ANNONS
LocationGöteborg|
|

Kanske upplever du att du ser färre måsar än vad du gjorde förr? Sedan millennieskiftet har nämligen antalet måsar minskat kraftigt, både i Sverige och i Göteborg.

I dag finns det omkring 250 000 fiskmåsar, skrattmåsar och gråtrutar i Sverige. Det är de vanligaste måsarterna i Sverige och alla tre är rödlistade enligt SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Gråtruten är den som minskar snabbast och bedöms i dag som sårbar.

– Det är svårt att säga exakt hur mycket de minskar, men det är en tydligt minskning sedan 00-talet, säger Anders Wirdheim.

Anders Wirdheim är ornitolog och enligt honom är det ”lite av en varningssignal” att antalet måsar minskar.
Anders Wirdheim är ornitolog och enligt honom är det ”lite av en varningssignal” att antalet måsar minskar. Bild: Mats H Ljungqvist

Vad beror minskningen på?

– Det är en kombination av flera saker, men främst att de inte längre får plats vid havet på grund av friluftsliv och minskat fiskebestånd och måste söka föda inne i städerna, säger Anders Wirdheim.

ANNONS

Experterna är inte säkra på att måsbeståndet i centrala Göteborg minskat kraftigt, men generellt har bättre sophantering lett till att färre ser måsar i stadsmiljön.

– Däremot ser man en tydlig minskning av måsar vid stränderna i Göteborg och längs hela kusten mot Halmstad, säger Anders Wirdheim.

De vanligaste måsarterna skrattmåsen, fiskmåsen och gråtruten är alla numera rödlistade.
De vanligaste måsarterna skrattmåsen, fiskmåsen och gråtruten är alla numera rödlistade.

Färre soptippsmåsar

Anders Wirdheim menar att måsar är intelligenta djur som lätt lär sig att söka efter ny mat och sedan de flyttat in till städerna är sopor deras främsta föda. Det gör att de bidrar till nedskräpning i städerna.

Men många kommuner har sedan början av 00-talet arbetat för bättre sophantering med stängda sopkärl. Enligt Henrik Thurfjell, miljööanalysspecialist på SLU, har det bidragit till minskningen i stadsmiljö.

– Eftersom kommunerna genom åren blivit bättre på att använda stängda sopkärl, var det väntat att soptippsmåsarna skulle minska.

I Halmstad har kommunen infört skräpstationer som gör det svårare för måsar att hitta och äta skräpet.
I Halmstad har kommunen infört skräpstationer som gör det svårare för måsar att hitta och äta skräpet. Bild: Anders Wirdheim

Både Henrik Thurfjell och Anders Wirdheim lyfter att det är positivt att ”soptippsmåsarna” försvinner eftersom det pekar på att städerna är mindre nedskräpade. Samtidigt menar Anders Wirdheim att minskningen bör ses som en varningssignal.

– När arter minskar är det ofta ett tecken på olika miljö- och klimatförändringar, säger han.

Stänga soptunnor minskar antalet måsar

Flera kommuner har de senaste åren infört papperskorgar där måsarna inte får tag i soporna.

ANNONS

I Malmö väckte de stor uppmärksamhet när de för två år sedan uppmärksammades i media eftersom soptunnan pratar med med en sensuell röst när den öppnas.

Soptunnan som försvårar för måsarna att äta sopor finns i bland annat Göteborg, Halmstad och Malmö.
Soptunnan som försvårar för måsarna att äta sopor finns i bland annat Göteborg, Halmstad och Malmö. Bild: Anders Wirdheim

I Halmstad finns soptunnorna i hela centrala staden, men i Göteborg finns det endast på enstaka ställen. Enligt Fredrik Nordenskiöld, planeringsledare på Göteborgs stad finns det just nu inga planer på att införa fler stängda soptunnor.

– Just nu har vi inga planer på att byta ut alla korgar till ett nytt system, men det är inte omöjligt att vi kommer ändra det i framtiden, säger Fredrik Nordenskiöld, planeringsledare på Göteborgs stad.

LÄS MER:Nu nalkas måsattackerna – knepet som skyddar dig

LÄS MER:Vräktes från lägenheten – matade fåglar

LÄS MER:Aggressiva måsar tvingade äldre att stanna inomhus

LÄS MER:Virala videon: Trut sväljer hel ekorre

ANNONS