Virala videon: Trut sväljer hel ekorre

Den som någonsin träffat på en trut eller fiskmås vet att den avnjuter en varierad kost. Gårdagens tappade pommes frites, en obevakad räkmacka, eller varför inte en hel ekorre?
Videon på en trut i England som sväljer en ekorre har nu blivit viral.

ANNONS
|

Det hör inte till ovanligheten att trutar stoppar i sig, utöver människors matrester, även fisk, insekter och andra fåglar. Ibland kan de även äta mindre däggdjur, där en död statsråtta kan bli ett ordentligt skrovmål.

Men en närmast bisarr video på en trut som trycker i sig en hel ekorre har lyckats chocka internet.

I videon syns en trut som står på en gata någonstans i Storbritannien och som försöker svälja en hel ekorre.

– De stora måsarna är allätande. De kommer att äta vad som helst så länge det går ner i halsen på dem, och naturligtvis så länge det är någorlunda näringsrikt, säger Peter Rock, en fågelspecialist vid University of Bristol, till The Guardian.

ANNONS

Det händer regelbundet att trutar dödar mindre fåglar, så som duvor. Och inte heller ryggar de från kannibalism, även om det är ovanligt. Forskare har sett fiskmåsar och trutar äta på sina fränder efter att till exempel en av dem blivit överkörda av en bil.

Expert: Tecken på intelligens, inte brutalitet

Paul Graham, professor i neuroetologi vid University of Sussex, säger att trots att det ändå är normalt beteende för sådana här fåglar att äta mindre varelser kan övergången till stadsliv haft en inverkan på fåglarna.

Stadsdjur som duvor och ekorrar är mer benägna att vara tama, vilket gör att de kanske inte är medvetna om faran som en mås eller trut kan utgöra.

– Det är inte lätt att ta sig an ett stort djur, man måste lära sig om det och slipa sina kunskaper. Det kan vara ganska hemskt, men det är ett exempel på intelligens snarare än bara brutalt våld, säger Paul Graham till The Guardian.

Dessutom har de väldigt bra koll om vad som händer i matväg. De har ofta koll på ett territorium som sträcker sig uppemot 100 kilometer i vilken riktning som helst från där de häckar, menar Peter Rock.

”Om det till exempel finns ensilagetillverkning någonstans så vet de om det. De vet när det händer eftersom de känner igen maskineriet, säger han till The Guardian.

ANNONS

Tack vare att trutar är utrustade med krås, såsom många fåglar är, kan de stoppa i sig mat i en rasande takt. Väl i kråset separeras maten.

– Allt gott går ner i tarmen och resten av det blir till en pellet som de hostar upp, säger Peter Rock.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln uppgavs fågeln vara en fiskmås, men det är en trut.

LÄS MER:Världens äldsta hund, Bobi, firar sin 31:a födelsedag

LÄS MER:Berusat gäng tog med ko på tågresan

LÄS MER:”Kokainflodhäst” död – blev påkörd av bil i Colombia

ANNONS