De fiskade upp 20 elsparkcyklar ur kanalen

20 elsparkcyklar, vägskyltar och ett bowlingklot. Det var vad som låg på botten av kanalen – fram till för några dagar sedan. Göran Wallmo var med och fiskade upp skräp från kanalen vid Feskekörka.
– På sex år har vi plockat upp 43 ton elsparkcyklar ur vattnet, så vi är vana, säger han.

ANNONS

En helg i slutet av augusti fiskades skräp upp ur kanalen i centrala Göteborg. Volontärgruppen Hands2Ocean, som rengör vattendrag runt om i landet, dök efter skräp i vattnet vid Feskekörka.

– På ungefär en och en halv timme fick vi upp 1,6 ton skräp, säger Göran Wallmo, som var dykledare under skräpjakten.

Förutom 40 kilo batterier, vägskyltar, en laptop och ett bowlingklot fick dykarna upp 20 dumpade elsparkcyklar ur vattnet, berättar Göran. Gruppen var och dök efter skräp på samma ställe för ungefär tre år sedan, och fick då upp 44 stycken, berättar han.

– Så de här som fiskades upp nu måste ha tillkommit de senaste tre åren.

ANNONS
Bild: Hands2Ocean

Göran har dykt efter skräp med Hands2Ocean i fyra år, och berättar att elsparkcyklar inte är ett ovanligt fynd.

– På sex år har vi plockat upp 43 ton elsparkcyklar, nästan 1 500 stycken, så vi är vana.

Efter att dykarna har plockat upp skräpet kommer kommunen och hämtar det. Gällande sparkcyklarna ringer dykarna de olika företagen, som oftast kommer och hämtar de uppfiskade scootrarna.

Gruppen består av ungefär 300 volontärer och deras dyk finansieras av olika sponsorer. I Göteborg var tre olika sorters dykare på plats, och förutom dykarna i vattnet hjälpte magnetfiskare på land till. Som dykledare står Göran på marken och stöttar dykarna.

– Allting är dubbelt, ibland är vi på ställen där vi inte får upp någonting och det är det ju lite av en besvikelse att man inte hittar någonting, men samtidigt betyder det ju att de sköter sig väldigt bra just där, säger han.

LÄS MER:Detta har göteborgarna slängt i kanalen 2023

LÄS MER:Experten om Think Pink-härvan: ”Sveriges största miljöbrott alla kategorier”

LÄS MER:Mikroplaster hittad i moln – kan påverka klimatet

ANNONS