Dvärgpinscher Lilly blev biten i nosen av en huggorm

Större delen av mars har varit varm och solig – vilket lockar fram huggormarna. Men de varierade vädret gör dem också slöa och då mer benägna att gå till attack. Vid en promenad i söndags blev Livia Wikingssons dvärgpinscher Lilly biten på nosen och fick läggas in på sjukhus för intensivvård.
– Både barn och djur kan reagera allvarligt på ett bett, alla som blivit bitna ska alltid söka vård, säger zoologen Daniel Roth.

ANNONS
|

I söndags vid lunchtid var Livia Wikingsson ute på promenad vid Måsholmen med sin fyraåriga dvärgpinscher Lilly. Ett vanligt promenadstråk för dem – men den här promenaden slutade mycket annorlunda. Lilly gick lös på grusvägen och nosade i gräset och matte Livia gick ett par meter efter henne när hon hörde sin hund skrika till.

– Jag rusade fram och trodde att hon trampat på en tagg, men ser då att något slingrar iväg. Efter att jag nu läst på om huggormar tror jag det var en huggormshane. När jag tittar på henne ser jag två prickar på nosen, då plockar jag upp henne och springer till bilen, säger Livia Wikingsson.

ANNONS

Väl i bilen ringde hon Blå Stjärnans djursjukhus. Svarstiden på bara tre minuter kändes som en evighet och hon var rädd att Lillys andningsvägar skulle svälla igen av bettet.

Intensivvård för hunden

På sjukhuset tog en jourveterinär hand om den lilla dvärgpinschern och hon intensivvårdades. De berättade för matte att det var bra att de kom in.

Först på tisdagseftermiddagen fick Lilly komma hem från veterinären. Hennes ansikte var då fortfarande svullet av bettet och om en vecka ska hon tillbaka för att ta prover för att se så att hennes inre organ inte har påverkats.

Helgens händelse har påverkat matte Livia Wikingsson och hon berättar att de senaste dagarna har varit bland de värsta i hennes liv.

Hur tänker du kring era promenader framöver?

– Tidigare har jag undvikit skogen för just ormar, så nu vet jag inte var vi ska gå, men det får nog bli mer asfalterade ställen. Man bli ju extra paranoid efter det här men jag vill ju inte heller förstöra hennes liv och inte låta henne gå där hon vill, säger Livia Wikingsson.

Finns där solen lyser

Daniel Roth, är zoolog på Universeum och han är inte förvånad över att hundar blir huggormsbitna nu.

– Med tanke på det fina vädret i mars är det inte alls konstigt att ormarna är vakna. Men precis just nu är det så kallt att de drar sig ner under marken, för att sen komma upp när det är mellan sju och nio grader varmt, säger Daniel Roth.

ANNONS
Daniel Roth är zoolog på Universeum, och är inte alls förvånad över att hundar blir huggormsbitna nu. ”Långsamma huggormar och nyfikna hundar gör att det händer.
Daniel Roth är zoolog på Universeum, och är inte alls förvånad över att hundar blir huggormsbitna nu. ”Långsamma huggormar och nyfikna hundar gör att det händer. Bild: Universeum

Han berättar att huggormarna inte är så aktiva än på grund av kylan och att den gör dem långsamma. Istället för att snabbt ge sig av går de därför till attack.

– Kombinationen nyfikna hundar och långsamma ormar gör att det händer.

Hur farliga är de för husdjur?

– För en mindre hund och små barn är huggormsbett farligt, och man ska alltid söka veterinärvård och läkarvård. Både barn och djur kan reagera allvarligt på ett bett, alla som blivit bitna ska alltid söka vård, säger Daniel Roth.

Dödsfall väldigt ovanliga

Enligt Kai Knudsen, överläkare och intensivvårdsläkare på Sahlgrenska och expert på förgiftningar, blir ungefär 200 personer bitna av huggormar i landet varje år, men dödsfall är väldigt ovanliga.

– Man ska ha stor respekt för huggormsbett och alltid söka sjukhusvård och aldrig negligera symtom.

Överläkaren Kai Knudsen säger att man ska ha stor respekt för huggormar och ha stövlar på sig och stampa i marken när man är ute. Arkivbild.
Överläkaren Kai Knudsen säger att man ska ha stor respekt för huggormar och ha stövlar på sig och stampa i marken när man är ute. Arkivbild. Bild: Stefan Berg

Ungefär 25 procent av de bitna får allvarliga symtom, framför allt barn och äldre. Ofta får man en lokal påverkan som ger smärta, svullnad, rodnad och två små prickar. Men 25 procent blir mer sjuka av giftet som ger dem en allmän påverkan som illamående, andningssvårigheter och blodpåverkan som ger inre blödningar.

Människor behandlas med serum, vilket är mycket effektivt, berättar Knudsen.

– Rör inte bettet på något sätt, och man ska stillsamt ta sig till sjukhus, och inte bli stressad eller hetsa upp sig, säger Kai Knudsen.

ANNONS

LÄS MER:Kvinna ormbiten på jobbet – händelsen anmäls

LÄS MER:Dödade sin fru med kobra – döms till dubbel livstid

LÄS MER:Så undviker du bett och stick i sommar

ANNONS