Första hummern auktionerades ut på Göteborgs fiskauktion

Årets första hummer på Göteborgs fiskauktion är såld. Priset? 51 000 kronor kilot.
Den lycklige vinnaren av hummerauktionen blev Mikael Sjövall, som sedan skulle lotta ut delikatessen bland sina anställda.
– Det blir en lyxig middag.

ANNONS
|

Under måndagsmorgonen var det dags för hummerpremiär. Och alla vet väl vad som kommer efter hummerpremiär – årets första hummerauktion.

Redan vid sextiden på tisdagsmorgonen samlades fiskgrossister och handlare på Göteborgs fiskauktion i jakt på en så bra plats som möjligt inför budgivningen.

Först ropades lådor med fisk ut under någon halvtimme, medan ett litet medieuppbåd gjorde sig redo vid lådorna med hummer, som ställts upp i ena änden av den råkalla lokalen.

– Fisket har gått bra, vi har fått in hummer från 25 leverantörer, säger Roger Thilander, vd på Göteborgs fiskauktion.

Tipset: Från 35 000 till 50 000

Efter att ha lottat fram den låda som skulle auktioneras ut först var Thilander optimistisk.

ANNONS

– Jag tror på över 50 000 kronor kilot.

En liten bit bort stod Cecilia Jönsson, Camilla Larsson och Sebastian Hansson från Sjöräddningssällskapet. Dagen till ära hade de på sig sina rödblå flytvästar. Sjöräddningen får större delen av inkomsten från den första hummerlådan.

– Det är absolut ett välkommet tillskott. Vi får ju inga statliga bidrag så vi behöver samla in pengar till utbildning, reparationer, bränsle, flytvästar, rubbet, säger Camilla Larsson.

De tippade att den första lådan skulle gå någonstans mellan 35 000 och 46 000 kronor.

Premiär för utroparen

Exakt klockan sju klämtade en klocka och de köpsugna hummerfantasterna hälsades välkomna och dagens auktionsutropare, Kerry Hellström.

Det var första gången för honom att få ropa ut de första humrarna och han medgav att det ”pirrade lite i magen”. Dagen till ära var han klädd i en grönsvart Gais-halsduk.

– Alltid retar det någon, säger han och skrattar.

I fjol såldes årets första hummer på Göteborgs fiskauktion för 44 000 kronor kilot – en rejäl prisökning mot blygsamma 7 000 kronor kilot 2022. Och det blev en ökning i år igen.

Kerry Hellström gjorde sitt bästa för att dra ut på tillställningen när den första lådan gick under klubban, men det tog ändå inte mer än någon minut innan priset var satt: 51 000 kronor kilot.

ANNONS

Den lycklige vinnaren blev Mikael Sjövall, som jobbar på Sweden Seafood. Han berättade att premiärhumrarna skulle lottas ut bland de anställda senare under tisdagen.

Mannerström: Merparten går till Schweiz

– Det är mycket pengar, absolut, men merparten går ju till Sjöräddningen, så det känns bra. Och någon lycklig vinnare bland personalen får en lyxig middag, säger han.

Även krognestorn Leif Mannerström var på plats denna morgon. Han följde hummerauktionen, men något köp blev det inte denna gång.

– Vad jag förstår ska merparten av de här gå till Schweiz, där bor det svenskar som betalar vad det än kostar.

Är hummer det godaste skaldjuret?

– Jag älskar hummer, men en riktigt fin räka är inte dumt det heller, eller havskräfta, eller krabba. Jag älskar ju fisk och skaldjur!

Men blir det hummer för dig i kväll?

– Nej, det tror jag inte. Jag låter det gå en vecka, så brukar priserna gå ner.

Efter auktionen stod en nöjd Roger Thilander och blickade ut över auktionen, där allt från räkor till hälleflundra ropades ut. Hans förhandstips slog in, på en tusenlapp när.

– Det är sällan jag har fel. Nej, men jag visste att det var tre-fyra stycken som var sugna på att köpa den första lådan. Det hade lika gärna kunnat bli över 60 000 kronor. Men det blev jättebra, det här.

ANNONS

LÄS MER:Första hummern såld – till priset 44 000 kronor

LÄS MER:Tusentals hummerburar förloras varje år

LÄS MER:Stockholmare är besatta av hummerpremiären (men de har missförstått det mesta)

ANNONS