Fortchefen om Oscar II:s fort: ”Oscar är ett sätt att leva”

Då: viktig försvarsfästning. Nu: militärhistoriskt museum.
Ett fåtal gånger per år välkomnas allmänheten till Oscar ll:s fort och intresset från såväl göteborgare och turister är stort.
– Vi öppnar dörren för att du ska få komma till Oscar, Oscar kommer inte till dig, säger fortchefen Martin Tilander.

ANNONS
|

Ett långt tåg av människor är på väg ner från Västerberget där Oscar ll:s fort är insprängt och lika många är på väg in genom den provisoriska partytält-entrén när fortet öppnade sina portar i helgen. En av volontärerna misstänker att den öppna besöksdagen är på väg mot ett besöksrekord.

– Alla är nyfikna och frågorna haglar. Jag har nu försökt gå och käka sedan strax innan 12 och klockan är just nu 14.41 och jag har inte kommit fram än. Jag blir stoppad hela tiden, säger Martin Tilander med ett stort leende.

Han har varit involverad i Oscar ll:s fort sedan 23 år tillbaka. Tillsammans med tio volontärer är det han som den här lördagen välkomnar såväl Göteborgare som turister från länder som Rumänien och Kina.

ANNONS

Hur hittar de utländska turisterna hit?

– Det är en fruktansvärt jävla bra fråga. Ingen aning, säger han.

"Visste inte ens att det fanns”

De kvartalsregelbundna besöksdagarna är långt ifrån enbart till för de redan frälsta. Trots att det med stor sannolikhet finns en och annan MÖP (militärt överintresserad person) på plats så består den stora andelen gäster av vad Martin Tilander beskriver som “helt vanliga människor”.

– Det är mycket hund- och barnfamiljer. Man behöver inte åka till Egypten där det finns gamla pyramider och grejer. Du kan ha världens bästa semester här hemma om du bara tittar bakom ditt eget hus och inte är så satans inriktad på Kairo eller vad det nu är, säger han.

Johanna Ezechil Glanell och hennes barn Greta, Emma, Selma och Elvira blev tipsade av sina grannar om besöksdagen på Oscar ll:s fort.

– Jag har aldrig varit här förut och jag visste inte ens att det här fanns. De kanske borde jobba lite på sin marknadsföring för det här är ju jätteintressant, säger Johanna Ezechil Glanell.

Döttrarna Greta och Emma är helt överens om dagens höjdpunkt.

– Kanonerna, säger de båda utan att tveka och refererar till de 14 kanonpjäser som fortfarande finns på plats i anslutning till fortet.

ANNONS

"Jag hatar att förlora”

Göteborg är en stad med historia i varje gathörn och Martin Tilander brinner för att föra historien vidare och bevara ”den senaste årsringen av Göteborgs historia” som han uttrycker det och göra den tillgänglig för besökare. Samtidigt börjar väggarna inne i fortet sakta ge vika och den en gång i tiden påkostade inredningen i jugendstil är ett minne blott.

Hur länge göteborgare och turister kommer att kunna känna historiens vingslag från den nu mörka och fuktiga insidan av Oscar ll:s fort är det ingen som vet.

– Hade jag varit smart hade jag ju slutat med det här för länge, länge, länge sedan. Det är svintungt, det är jobbigt. Alla dagar är inte jätteroliga. Men jag hatar att förlora säger Martin Tilander och fortsätter:

– Oscar är ett sätt att leva. Det här är ett sätt att vara. Det här är inte ett hus som jag efter 23 år kan lämna och vara helt oberörd.

Hungern dämpas av frågor

John, Janette och Vega Ramne Carrillo är även de förstagångsbesökare.

– Vi har gått runt här och filmat till svärfar i Mexiko, säger John Ramne och nickar mot sin sambo Janette Carrillo som jobbar som historielärare.

– Jag älskar historiska platser och det är spännande att jämföra med mitt land. Det ger mig en närhet till den svenska kulturen och den svenska historien, säger Janette Carrillo.

ANNONS

Klockan har hunnit bli 16.30 och det finns ingenting i fortchefens humör eller entusiasmerande sätt att visa runt och svara på frågor om fortet som skvallrar om att han fortfarande inte ätit lunch.

– Men det är ju mycket lättare att köra på när du hela tiden har folk runt och hungern finns där, men den dövas av 2 000 nya frågor.

Det här är Oscar ll:s fort

Oscar II:s Fort ligger på Västerberget vid Göteborgs inlopp och byggdes mellan 1899 och 1907. Fortet skulle fungera som ett modernt civilt och militärt försvar för staden och ersätta Älvsborgs fästning. Totalt krävdes 300 man för att bemanna fortet.

Fortet har fått sitt namn eftersom Oscar ll var Sveriges kung under tiden som fortet byggdes.

Oscar II:s fort har sedan andra världskrigets slut stått orörd och är idag ett museum.

Besöksdagarna anordnas av föreningen KA2Ä som drivs av volontärer.

Källa: goteborg.com och o2fort.se

LÄS MER:Efter flera år – nu öppnar Älvsborgs fästning igen

LÄS MER:Svenska sevärdheter du måste se innan du dör

LÄS MER:Nu återställs hemliga fortet i Göteborg

ANNONS