Global klimatdemonstration i Göteborg

Under fredagen marcherar Fridays for Future för klimatet mellan Götaplatsen och Gustaf Adolfs torg. Det är en del av organisationens globala klimatstrejk som kommer att äga rum på flera platser i världen under dagen.

ANNONS
|

Vid 15 på fredagseftermiddagen inledde demonstranterna sin marsch från Götaplatsen till Gustaf Adolfs torg. På Gustaf Adolfs torg väntar ett scenprogram i form av bland annat tal.

En halvtimma senare berättar polisens presstalesperson Anna Göransson att ett femtiotal person deltar i demonstrationen.

Går det lugnt till?

– Ja, absolut.

Kollektivtrafiken kommer också att påverkas mindre än vad polisen för trodde.

Temat för dagens globala klimatstrejk är något de kallar för #PeopleNotProfit. Klimatorganisationen Fridays for Future Göteborg beskriver budskapet på följande vis:

”Så länge vi sätter ekonomisk vinst som högsta mål, före människors liv och hälsa, kommer vi inte kunna bromsa den globala krisen som genererar vinst för några få på bekostnad av vår gemensamma nu- och framtid”.

ANNONS

Första demonstrationen sedan i oktober

Senast som organisationen, som hämtat inspiration från Greta Thunbergs skolstrejk, höll en global demonstration var i oktober. Då samlades över 300 personer i Göteborg och marscherade längs Avenyn. När GP talade med folk på plats då var de lyckliga över att de kunde samlas i grupp igen efter ett längre uppehåll under pandemin.

– Efter att inte ha kunnat samlats på så länge känns det häftigt att vara igång igen, sa Lydia Rysavy från klimatorganisationen Fridays for Future Göteborg då.

En liknande demonstration kommer att hållas i Stockholm under fredagen där Greta Thunberg kommer att hålla tal.

LÄS MER:Dorothee, 71, cyklade till Glasgow för klimatet

LÄS MER:Strejkar för klimatet: ”Visar att det inte är töntigt!”

LÄS MER:Alice, 19, vill utlysa klimatnödläge i Härryda

ANNONS