Strejkar för klimatet: ”Visar att det inte är töntigt!”

Klimatstrejkerna, inspirerade av Greta Thunbergs skolstrejk, är igång igen. Under fredagen demonstrerade över 300 personer längs med Avenyn.
– Vi behöver förändring innan jorden går under!

ANNONS
|

Tjejerna som bär den rosa banderollen där det står ”Sannaskolan för klimatet” går i nian. För första gången deltar de i den globala klimatstrejken, som i Göteborg sker vid Götaplatsen.

– Vi behöver förändring innan jorden går under!

– Det är väldigt roligt att vara här! Det är många som bryr sig, men som inte orkar göra något.

Varför inte?

– Folk tycker det är töntigt. Men det är därför vi är här nu i grupp och visar att det inte är töntigt!

Kompisarna är upprymda, pratar gärna i mun på varandra och måste höja rösterna för att överrösta trummor och megafonförstärkta slagord:

ANNONS

– Vad vill vi ha?

– Klimaträttvisa! Nu, nu, nu!

Uppmanar till skolstrejk

De globala klimatstrejkerna är inspirerade av Greta Thunbergs skolstrejk och genomförs på fredagar. Under pandemin har de fysiska demonstrationerna fått vänta, men under hösten har de startats upp igen.

Samtidigt marscherade Fridays For Future och Greta Thunberg i Stockholm med ett demonstrationståg från Mynttorget till Vasaparken.
Samtidigt marscherade Fridays For Future och Greta Thunberg i Stockholm med ett demonstrationståg från Mynttorget till Vasaparken. Bild: Duygu Getiren/TT

– Efter att inte ha kunnat samlats på så länge känns det häftigt att vara igång igen, säger Lydia Rysavy från klimatorganisationen Fridays for Future Göteborg.

I beskrivningen för evenemanget uppmanar de elever att strejka från skolan och ”gärna ta med hela klassen!”

Varför skriver ni så?

– Vi är ju en rörelse som baseras på att vi måste lyssna på klimatforskarna. Vad är meningen att gå i skolan och plugga och utbilda oss till forskare om politikerna ändå inte lyssnar på dem?

LÄS MER:Geoengineering – jakten på klimatkrisens quick fix

”Ger plats åt ungdomar”

Lydia Rysavy, 20, blev engagerad i rörelsen för drygt två år sedan. Innan det ville hon gärna vara mer aktiv, men visste inte hur.

– Jag var mest frustrerad över att jag inte riktigt visste vad jag skulle göra. Den här rörelsen ger plats åt ungdomar.

Lydia Rysavy från Fridays for Future Göteborg var på plats.
Lydia Rysavy från Fridays for Future Göteborg var på plats. Bild: Paul Wennerholm

Under en strålande sol tågar de drygt 300 personerna längs med Avenyn från Götaplatsen. Förbipasserande stannar upp och bilar måste vänta innan de kan köra vidare – vissa gestikulerar frustrerat, andra ler och tar upp mobilen för att fota.

ANNONS

Några tonårstjejer som står vid sidan om tåget tvekar, men efter lite uppmuntran ansluter de till demonstrationståget. De blir inte så långvariga. Snart springer de uppspelta och fnissande upp på trottoaren igen – men sedan går de bredvid tåget hela vägen till Gustaf Adolfs torg ändå, dansandes till trummorna.

LÄS MER:Företag försöker sälja in sig som miljöhjältar

LÄS MER:Vithajarna kan lockas till Västkustens sommarvatten

ANNONS