Grönt ljus för nytt kvarter vid Nordstan

Kommunens planer för ett nytt kvarter, där spårvagnar kommer köra genom byggnader, har nu vunnit laga kraft. Området Norr om Nordstan, också kallat Noon, kan vara klart 2028.
– Fastighetsägarna och trafikverket är angelägna att få detta klart, säger Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör vid Göteborgs stad.

ANNONS
|

Ett nytt området norr om Nordstan på drygt 110 000 kvadratmeter är nu ett steg närmre att förverkligas efter att Göteborgs stads byggplan nu har vunnit laga kraft.

Kommunfullmäktige antog detaljplanen i februari 2023. Planen överklagades till Mark- och miljödomstolen, som beslutade i fördel till kommunen. Detta beslut överklagades i sin tur till Mark- och miljööverdomstolen, som nu meddelar att de inte ger prövningstillstånd.

Det innebär att planerna för det nya kvarteret nu börjar gälla.

Norr om Nordstan

Det nya området Norr om Nordstan, eller Noon, är beläget mellan Nordstan och Läppstiftet. Det kommer enligt planerna bestå av kontor, bostäder, hotell, restauranger och en boulevard, samt uppgångar från Västlänken. Spårvagnarna kommer att kunna fortsätta att köra igenom det nya området via en kollektivtrafikbro som ska gå rakt igenom byggnaderna.

ANNONS

– Hela det här området är just nu en stor byggarbetsplats. Vi försöker bygga en stad som består av bra gaturum, där människor som tar sig fram via fot och kollektivtrafik, och ha en trevlig upplevelse, säger Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör vid Göteborgs stad.

Byggnaden som står över kollektivtrafikbron kan vara klar redan 2028.
Byggnaden som står över kollektivtrafikbron kan vara klar redan 2028. Bild: Castellum

Kan vara klart 2028

Som nästa steg kommer en av kvarterets nya fastighetsägare, Castellum, att ansöka om bygglov för området, tillsammans med Trafikverket. När dessa godkänts kan byggarbetet påbörjas.

– Båda är angelägna att få detta klart, säger Henrik Kant.

– Ser man till Västlänken så bedömer jag att Trafikverket vill ha uppgången klar 2026. Ser man på Castellums byggprojekt så runt 2027-2028. Byggnaderna över bron kan stå klara någon gång mellan 2028 och 2030.

Det är i nuläget oklart hur många bostäder området kommer att bestå av.

– Hur många det blir är svårt att säga eftersom det är en ganska flexibel plan.

LÄS MER:Här ska spårvagnen gå rakt genom huset

LÄS MER:En liten seger för kulturarvet i Göteborg

LÄS MER:Göteborgarna om spårbytet i Brunnsparken: ”För jävligt”

ANNONS