Här flyttas Gibraltar herrgård

Det är inte ofta man flyttar på hus inne i centrala Göteborg – framför allt inte en hundratals ton tung 1800-talsbyggnad.
Men på fredagen gjorde Gibraltar herrgård flytten till sin nya adress.

ANNONS
|

En transport med en minst sagt bred last i form av en tung Göteborgsklenod rörde sig sakta i stan på fredagsmorgonen. Gibraltar Herrgård, en anrik 177 år gammal byggnad, flyttas nu för att ge utrymme till nya bostäder vid Gibraltargatan.

Med ett flyttlass på 320 ton tog transporten fem timmar och har planerats in i minsta detalj.

– Vi har planerat flytten sedan november förra året och gjort en hel del tekniska utredningar längs med vägen. Det är väldigt mycket förberedande arbete för att kunna flytta ett hus på det här viset, som att ta ned träd och ta bort berg, säger Tomas Andersson, arbetschef på Peab.

ANNONS

Inledningsvis väldigt trångt

När GP besöker flyttsträckan arbetar transporten med att komma igenom sin trängsta passage. Marginalen till husvägg och berg ligger på 10 centimeter.

– Än så länge går det enligt plan vilket är jätteskönt. Jag har varit mest orolig för kurvan som vi precis har tagit oss förbi. Där hade vi ett väldigt smalt utrymme till godo, och vi var tvungna att luta hela huset sex grader för att komma förbi, säger Tomas Andersson.

– För att påverka naturen så lite som möjligt har vi varit försiktiga med att ta ned för mycket träd i planeringsstadiet, men vi har med oss arborister nu som tar ned grenar som visar sig vara i väg för huset. Vi har också en maskin som kan knacka sönder berg som vi faktiskt behövde använda där det fortfarande var för trångt, tillägger han.

När flytten är klar lämnas nycklarna över

I samband med att Gibraltar herrgård sänks ned till sin nya adress på Orrspelsgatan 16 förvärvas huset av HSB från förra ägaren Akademiska hus.

– Det är en väldigt vacker byggnad med stort kulturvärde. Av den anledningen är det roligt att den hamnar på en plats där den kommer synas bättre än vad den gjort innan, så även om vi lämnar över den tycker jag inte det känns vemodigt, säger Pontus Isaksson, fastighetsområdeschef på Akademiska hus.

ANNONS

Det är inte första gången som herrgården flyttas för att ge utrymme till något annat. 1974 flyttades den från sin första adress för att ge utrymme åt Chalmers bibliotek. Den här gången för bostäder.

– Vi får loss mark där vi kan bygga studentbostäder, vilket vi har ett stort behov av i Göteborg, säger Pontus Isaksson.

Lockade många åskådare

Ett hundratal personer stod inom ett säkert avstånd på 30 meter för att titta på transporten. Gustav Pettersson hade tagit ledigt från jobbet. Med sig hade han en solstol och en nyöppnad öl.

– Det här är hur coolt som helst, jag har inget direkt intresse för hus så, men jag har bott i området i flera år och alltid undrat vad just det här huset är för något. Men nu har jag läst i GP om husets historia och tänkte att jag gärna ville se flytten, så jag tog ledigt från jobbet.

Rebecca Brorström, och sonen Vincent, 10, var på plats och kollade på flytten.

– Det är jättehäftigt. Vi ska nog hänga här en stund och se, vi tror att det kommer vara häftigast nu när den kommer ned för backen. Jag jobbar på HSB som förvärvar huset så det är inte varje dag man får se sånt här på sitt jobb, säger Rebecca Brorström.

ANNONS

LÄS MER:Pressfotografernas svunna Göteborg

LÄS MER:Mia Palm styrde Göteborgs äldsta hotell med järnhand och ömhet

LÄS MER:Hästar, åkrar och Evert Taubes bondeland – historiska bilder

ANNONS