Här välsignas husdjur i Domkyrkan i Göteborg

För fjärde året i rad erbjuder Domkyrkan i Göteborg att välsigna husdjur.
Ralf-Kenneth och Bentley är några av husdjuren som Maria Bergius ber en bön för.
– Vi vill lyfta det som ger människor mening och som bryter ensamheten. Då är djuren jätteviktiga för många av oss, säger Maria Bergius, församlingsherde.

ANNONS
|

Maria Bergius kliver ut i eftermiddagssolen. Det är fredagseftermiddag klockan 16.00 och precis som vanligt passerar en strid ström av människor och hundar Domkyrkoplan. Men just den här eftermiddagen har de möjligheten att bli välsignade.

Först ut är de två svarta cocker spaniel-hundarna Malva och Muru. Maria Bergius sätter sig på huk, klappar och ber Gud att välsigna dem.

– Jag ber lite och klappar mycket, säger hon och ler.

Strax därefter kommer Margareta Silvander gående. Hon har inget djur med sig. I stället har hon ett foto i handen.

– Det här är Lord. Han dog ganska nyligen och blev lite mer än nio år, säger hon och tittar ner på fotografiet av en svart och brun king charles spaniel.

ANNONS

– Vi var med här förra året och det var så lyckat så vi sa att vi skulle komma tillbaka nästa fjärde oktober igen. Nu är jag med här iallafall, och han är med på något sätt också, säger Margareta som är märkbart rörd.

Prästen hoppas välsigna en majssnok

Hundar är i absolut majoritet bland djuren som Maria Bergius har välsignat de senaste fyra åren. Men det händer att även andra djur dyker upp.

– Ett marsvin kom hit för några år sedan. Det var jätteskojigt. Och jag hoppas lite varje gång att det är någon som ska komma med sin majssnok, säger hon.

Den här eftermiddagen är det Ralf-Kenneth som sticker ut. Stina Petersson Moberg kommer gående med den vita katten i en bur-liknande väska. Med uppspärrade ögon och något motvilligt lyfter Stina ur Ralf-Kenneth som blir välsignad av församlingsherden.

– Jag tror att han behövde en välsignelse. Han har det lite tufft ibland – det finns lite aggressivitet och lite osämja med andra katter så han behövde väl en liten förstärkning av det himmelska, säger Stina Petersson Moberg.

Hur upplevde Ralf-Kenneth välsignelsen tror du?

– Spårvagnsupplevelsen hit – inte bra. Upplevelsen här – nja det kanske är lite mer för min skull. Men jag vill inte uttala mig om hans andliga upplevelse. De kan ju vara väldigt starka.

ANNONS

Viktigt att lyfta relationen till djuren

För gemene man är den fjärde oktober starkt förknippad med kanelbullar. Mindre känt är att det också är Franciskusdagen. Och eftersom Sankt Franciskus är naturens skyddshelgon tycker Maria Bergius att det är ett passande tillfälle att kunna bjuda in husdjuren och deras ägare att få uppleva kyrkan tillsammans.

– Franciskus hade ett speciellt band till djur. Det sägs att han predikade för fåglar och för vargar och annat, säger Maria Bergius.

Maria Bergius är stolt över att kunna öppna upp kyrkan för alla husdjur en gång om året – men efteråt behöver de städa ordentligt.
Maria Bergius är stolt över att kunna öppna upp kyrkan för alla husdjur en gång om året – men efteråt behöver de städa ordentligt. Bild: Paul Wennerholm

I dag är husdjuren och deras ägare även välkomna att delta på en andakt inne i kyrkan. För att kyrkan ska kunna besökas även av pälsallergiker är det här den enda dagen på året då djuren får följa med in.

– För många är djuren den enda fysiska kontakt och sällskap de har med andra under dagarna. Och det här blir en möjlighet att lyfta hur viktiga de är för oss som människor.

Strax innan andakten ska börja inne i kyrkan går Tilda Berntsson förbi med sin pomchi Bentley. För Tilda var det självklart att Bentley skulle välsignas när möjligheten fanns.

– Han är inte ens ett år så han har inte haft chansen tidigare. Så det är väl bra att han blev det nu.

LÄS MER:Barbie lär hundar om feminism på bio Capitol

LÄS MER:Här är årets roligaste husdjursbilder

LÄS MER:Vi känner väntesorg när ett älskat husdjur snart ska dö

LÄS MER:Snart tar hundvagnarna över din trottoar

ANNONS