Klimataktion i Göteborgs hamn – väg blockerades

Under lördagen genomförde Extinction rebellion en klimataktion vid oljehamnen. Aktionen gick ut på att stoppa trafiken genom civil olydnad.
– Vilken dag som helst är en bra dag men nu tänker vi att ögonen är lite mer på Göteborg i och med att det är kulturkalas, säger Fredrik Ängdervik, poliskontakt för Extinction rebellion.

ANNONS
|

Strax innan klockan tolv inledde aktivistgruppen Extinction rebellion en klimataktion utanför energihamnen. Aktionen gick ut på att blockera vägen så att trafiken in och ur hamnen stoppas.

– Vilken dag som helst är en bra dag men nu tänker vi att ögonen är lite mer på Göteborg i och med att det är kulturkalas, säger Fredrik Ängdervik, poliskontakt för Extinction rebellion.

Enligt Fredrik Ängdervik var det ett 50-tal personer som deltog i aktionen. Målet var att blockera vägen så länge de kan. Initialt blockerade gruppen två av tre portar men vid 14.30 blockerades alla tre portarna.

– Självklart blir folk förbannade men det har också gjort att folk anslutit sig, säger Fredrik Ängdervik.

ANNONS

Om polis eller räddningstjänsten skulle behövt ta sig fram så kommer gruppen flytta sig understryker Fredrik Ängdervik.

Göteborgs hamn: ”Viss påverkan”

Aktionen innebar att den planerade trafiken in och ut ur hamnen berörs. Det är främst förseningar som blir effekten menar Stefan Strömberg, pressansvarig på Göteborgs hamn.

– Hamnens utgångspunkt är att transporter är nödvändiga för att samhället ska fungera. Samtidigt måste man ställa om de transporterna till fossilfritt och det är något vi jobbar med att vi ska göra så fort som möjligt.

Han tillägger.

– Jag har full förståelse för de som tycker att det går för långsamt.

Yttrandefriheten först

Enligt polisen var läget grönt vid aktionen vilket innebär att det var lugnt på platsen. Polisen gör därmed inget ingripande mot aktivisterna och hänvisar till yttrandefriheten. Skulle det däremot uppstå någon form av konflikt på platsen skulle polisen ingripa.

– Yttrandefriheten väger väldigt tungt i vårt land men det kan ibland upplevas att det krockar med kravet på tillstånd. I det här fallet kan de fortsätta, säger polisens presstalesperson, Christian Brattgård.

LÄS MER:Därför var det röda gubbar i trikåer i city

LÄS MER:Flera klimataktioner i helgen – under Göteborgs kulturkalas

LÄS MER:Greta Thunberg blockerar norsk gasterminal

ANNONS