Kommunen får skjuta gäss på populär badplats

Förra året fick Göteborgs stad nej till att skjuta kanadagäss vid Askimsbadet. De ansågs inte vara tillräckligt hälsofarliga. Men i år har kommunen hittat en annan anledning till att söka – och nu säger länsstyrelsen i stället ja.
– Det vore underbart att bli av med dem. Det tror jag alla tycker, säger Anna-Karin Jungnell, kolonistugeägare i Askimsviken.

ANNONS
|

En ny tolkning av lagen gjorde att kommunen inte kunde skjuta av några kanadagäss i Askimsviken eller på vissa andra populära badplatser i Göteborg förra året. Trots att badgäster och kolonistugeägare berättade om att de tvingades gå på tå mellan bajset och fåglarna, som enligt vittnesuppgifter, kom i hundratal och intog allt från lekplatser till bryggor.

Länsstyrelsen gjorde bedömningen att det inte var en tillräcklig risk för människors hälsa. I år säger de i stället ja till att kommunen skjuter av 30 fåglar innan den 10 augusti. Det handlar då om grågäss, kanadagäss och vitkindade gäss.

– Det vore underbart att bli av med dem. Det tror jag alla tycker, säger Anna-Karin Jungnell samtidigt som hon målar fönsterfodret på sin kolonistuga i koloniområdet i Askimsviken.

ANNONS

Hon tycker att det har varit värst nere på badplatsen och har skämts för att det ligger så mycket bajs utspritt när hon har haft långväga gäster på besök.

– Det är fruktansvärt. Jag tycker så synd om familjer som ska lägga ut sin filt och som har mat med sig, säger Anna-Karin Jungnell.

På vägen på andra sidan häcken står hennes grannar Susanne Karlsson och Bo Dag. De tillägger att fåglarna har fört ett väldigt oväsen när de flugit över stugorna i stora flockar, mest på morgnarna.

– De kommer flygande här och bara skränar, säger Susanne Karlsson.

På en lekplats lite länge upp i området gungar Klara och Erik Valdemarsson. Deras mamma Karin Lindström berättar att de bor i ett hus lite ovanför koloniområdet och är nere vid vattnet ofta. Hon har noterat att det är mycket bajs på lekplatserna, men annars ser hon inte gässen som något problem.

– Det är lite synd att de ska skjuta av dem, jag har inte känt att jag har stört mig på dem, säger hon och berättar att både hon och barnen tycker det är mysigt med fåglarna.

Nedskräpning större problem

Hon ser nedskräpningen som ett betydligt större problem.

– Folk lämnar grillar och skräp överallt. Det är tio gånger värre än kanadagässen för oss som bor här och kommer ner dagen efter det har varit fint väder, säger Karin Lindström.

ANNONS
Karin Lindström och hennes barn har inte upplevt att de utgör ett problem. Klara tycker om fåglarna, Erik tycker att det är mycket bajs.
Karin Lindström och hennes barn har inte upplevt att de utgör ett problem. Klara tycker om fåglarna, Erik tycker att det är mycket bajs. Bild: Barzan Dello

Förra året hade kommunen ansökt om att få jaga för att de befarade att bajset skulle sprida bakterier i vattnet. Men i år har de ansökt på andra grunder – nämligen folk kan halka på allt bajs. De uppger att ”den stora mängd träck de lämnar efter sig leder till ökad risk för halk- och fallolyckor då marken blir hal. Barn och äldre personer, samt personer med nedsatt balans löper störst risk för skada.”

– De hävdar att det är så mycket gäss på den här badplatserna att det blir sådana mängder avföring att det på hela badplatsens område finns en risk för halka, säger Anna Hjelm, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Länsstyrelsen tittar på vilka åtgärder som har vidtagits redan och om det finns andra lösningar.

– Avföringen blir så mjuk och hal, dels i sig själv och dels när det blir vatten på den. Och de har försökt plocka bort den, men det går inte, säger Anna Hjelm.

Ansöker ofta på grund av bakterier

Enligt Anna Hjelm så får de ett gäng ansökningar gällande badstränder varje år, men då handlar det om just bakterier.

– Ofta framlägger man det som att bakterierna i avföringen är en risk för människors hälsa. Vi har ännu inte kunna bevilja en sådan ansökan för vi har inte sett att det finns något som tyder på att vattnet förorenas på grund av avföringen, säger hon.

ANNONS

Myndigheten har också tagit i åtanke hur viktig just den här badplatsen är för ”allmänna hälsan”. De har gjort bedömningen att det är extra viktigt ”ur ett tillgänglighetsperspektiv, då det finns ramper ner till stranden, toaletter samt badplatsvärdar vid högsäsong.” Men också för att den är nära kollektivtrafiken.

– Det är första ansökan med de här grunderna kommer in, säger Anna Hjelm.

Förvånade men nöjda

Xavier de Maupeou, är markförvaltare och har övergripande ansvar för jakt och skyddsjakt på kommunal mark på stadsmiljöförvaltningen i Göteborgs stad. Han trodde inte att de skulle få grönt ljus i år heller.

– Det är vi nöjda med. Det var oväntat, men vi har gjort allt som de bett oss göra och vi har visat att vi hade problem förra året, säger han.

Det är oklart när själva jakten kommer att äga rum, men jägarna får bara skjuta en fågel i taget och syftet är att skrämmas så att de andra fåglarna söker sig till andra platser.

– Det är väldigt begränsat, så det är inte så att vi kan gå dit och skjuta när som helst, säger han och tillägger att det krävs en del planering för att skjuta på ett så välbesökt ställe.

Xavier de Maupeou fortsätter:

ANNONS

– Vi är väldigt nöjda att vi fått det tillstånd som vi inte fick förra året och vi ska försöka använda det på bästa sätt.

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER:De långhåriga kossorna är tillbaka i Välens naturreservat

LÄS MER:Två vita storkar på oväntat besök i Tagene i Göteborg

LÄS MER:De försöker rädda Sveriges sista korallrev

LÄS MER:Här är växterna du ska rycka upp ur trädgården

LÄS MER:De vill starta en gruva 20 mil från Göteborg

LÄS MER:Kan tvingas sälja släktgården – Ringhals vill bygga ny kärnkraft

ANNONS