Liseberg i utskick till alla föräldrar: Prata med era ungdomar inför halloween

För första gången går Liseberg ut via skolsystemet Vklass med en uppmaning till alla Göteborgsföräldrar inför halloween.
Budskapet: Prata med era barn om uppförande, respekt och grupptryck.
– Vi har tidigare haft en del problem med stökiga ungdomar, säger Mårten Westlund, kommunikationschef på Liseberg.

ANNONS
|

På fredagseftermiddagen fick Göteborgs föräldrar med skolbarn i högstadiet ett meddelande via plattformen Vklass. Budskapet: Prata med era barn om uppförande, respekt och grupptryck innan de drar iväg på halloween på Liseberg.

Det är Liseberg som står bakom budskapet, tillsammans med SSPF – stadens samverkansgrupp mellan polis, skola och socialtjänst för att fånga upp och hjälpa ungdomar på glid.

Mårten Westlund, kommunikationschef på Liseberg, bekräftar att man har haft problem med ungdomar i grupp, som hetsar varandra att uppföra sig illa. Den gångna sommarsäsongen ska ha varit betydligt lugnare, men nu laddar parken om för halloween.

Taggar upp varandra

– Halloween är en högtid där det lätt blir att man taggar upp varandra och skräms och då är det viktigt att man som förälder pratar med sina barn inför att de går med kompisarna till Liseberg. Det är lätt att grupptrycket gör att man går lite för långt i den här miljön, säger han.

ANNONS

Men ni skrämmer ju folk på halloween. Är det inte rimligt att gästerna också busar?

– Vi ser gärna att man busar och det är absolut okej att man busar, men det är skillnad på det och att bete sig illa. Man måste fortfarande följa parkens regler och visa varandra respekt.

Vad är det som ni har sett att ungdomar göra som ni vill få slut på?

– Det är att man tränger sig i köer, utmanar våra säkerhet och triggar igång personal.

För ett par år sedan skrev GP om besökaren Ronny, som gick utklädd till Liseberg men blev utslängd. Han uppfattade att orsaken var att han såg för läskigt ut, men det håller inte Mårten Westlund med om.

– Vi hade mycket dialog med honom efteråt och redde ut det hela. Problemet var att besökare uppfattade honom som att han arbetade på Liseberg, vilket ställde till bekymmer. Vi uppmuntrar absolut besökare att klä ut sig.

Nyhet: Mysrys för mindre barn

I år har parken en nyhet i Sagoskogen, som riktar sig till yngre barn och har en övre åldersgräns på 10 år.

Är det ett sätt att utjämna åldersfördelningen?

– Ja, det får man säga. Är det bara tonåringar blir det lite hetsigare. Liseberg mår som bäst när vi har en väldigt blandad publik, inte minst vill vi ha hit seniorer. Med mycket seniorer i parken blir tempot lugnare och man visar lite mer respekt.

ANNONS

Kan jag som förälder släppa iväg min tonåring själv till halloween på Liseberg?

– Ja, absolut. Vi ser gärna att föräldrarna följer med men det finns inget sådant krav. Men man har ett långtgående ansvar som förälder att prata med sina barn om de här frågorna och är man det minsta tveksam – följ med själv.

Lisebergs uppmaning: Prata med barnen om detta

1. Uppförande och Respekt: Påminn era barn om att visa respekt för andra besökare, personal och parkens regler. Ett vänligt och respektfullt beteende bidrar till en trevlig upplevelse för alla.

2. Grupptryck och Beslut: Diskutera hur de kan hantera grupptryck och fatta egna, ansvarsfulla beslut. Uppmuntra dem att stå emot negativt grupptryck och att alltid tänka på sin egen och andras säkerhet.

3. Kommunikation: Se till att de har möjlighet att kontakta er vid behov och att ni vet när och med vem de planerar att vara med i parken. En god kommunikation minskar risken för oro och missförstånd.

4. Tider och Avtal: Kom överens om rimliga tider för deras besök i parken och se till att de håller sig till dessa överenskommelser. Detta hjälper dem att planera sin dag och minskar risken för sena kvällar utan uppsikt.

Källa: Liseberg

LÄS MER:Halloween på Liseberg satsar på ett nytt skräckhus för barn

LÄS MER:Över 100 utslängda från Halloween på Liseberg

LÄS MER:72-åriga Brith jobbar på Liseberg – tillsammans med 20-åringar

ANNONS