Mordmisstänkta söner nekar till hedersmotiv

Idag avslutades rättegången mot de två bröder som misstänks ha kört ihjäl sin mamma på Hisingen förra sommaren.
Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff, men det tillbakavisas av försvaret. I sina slutanföranden bestred försvararna åklagarens bild av en hederskultur.
Efter förhandlingen hävdes häktningarna av den yngre brodern och farfadern.

ANNONS
|

Strax innan rättegången uppstår en diskussion utanför säkerhetssal 3. Alla anhöriga får inte plats på åhörarplats för att följa den sista dagen i huvudförhandlingen i målet om mordet på fembarnsmamman Nadja Blom. En kvinna vädjar till en av vakterna att de ska få vinka till de åtalade genom säkerhetsglaset, men får ett nekande svar.

Den yngre av bröderna, idag iklädd en rosa skjorta under en mörkblå tröja, vänder sig om och tittar på den fullsatta åhörarläktaren innan förhandlingen kommer igång. Hans äldre bror sitter vid ett annat bord med en burk energidryck framför sig.

Under måndagens förhandling yrkade åklagaren i målet för att den äldre av bröderna skulle dömas till livstids fängelse och den yngre brodern till 14 år för mord på sin mamma och mordförsök på hennes nye man, men det bestreds idag när försvaret höll sina slutanföranden.

ANNONS

Ville aldrig skada mamman

Den äldre broderns försvarare, Maria Sanner, lade stor vikt vid att motsäga åklagarens beskrivning om att det finns ett hedersmotiv till brotten.

– Nadja levde inte i det som kan betraktas som en hederskultur. Hon var fri att göra som hon ville och hon kunde gå vidare, sa Maria Sanner.

Hon beskrev att det finns starka traditioner inom gruppen och att romska rättegångar kan användas för att lösa konflikter. Samtidigt menade hon att åklagaren inte bevisat att det finns hedersvåld inom gruppen och hänvisade bland annat till de många romska vittnen som hörts under rättegången som nekat till detta.

Att Nadja träffades av bilen var ett misstag enligt försvaret. Den äldre brodern hade en konflikt med den nye mannen, men hade inte planerat att köra på dem.

– Det var en tillfällighet att de fick se dem. Det var en händelse i stunden. Han ville skada mannen, men inte mamman.

När bilen körde emot paret ska Nadja ha rört sig mot bilen i ett försök att stoppa den och därför blivit påkörd.

– Han har inte velat sin mamma illa. Han har aldrig uppmuntrats att göra sin mamma illa, sa Maria Sanner i sitt slutanförande.

Bilen ska inte kört så fort som åklagaren påstått enligt försvaret och för att visa detta visades en bild på bilen med krossad framruta på storbildsskärmarna i salen. Strax efteråt kommer en bild på en livlös Nadja liggandes på gatan. Det går ett sus genom åhörarna. Några snyftar högt.

ANNONS

Enligt Maria Sanner ska den video som sönerna sände på Facebook strax efter mordet ses i ljuset av det som precis inträffat:

– Den är filmad i ett tillstånd av chock och vad han precis har orsakat, sa hon.

Nadja kördes ihjäl på Långströmsgatan i juli 2022. Hennes nye man skadades.
Nadja kördes ihjäl på Långströmsgatan i juli 2022. Hennes nye man skadades. Bild: Josefine Stenersen

Vill ha kortare straff

Den äldre brodern nekar till mord och mordförsök men medger grovt vållande till annans död och grov misshandel. Det skulle innebära ett betydligt kortare straff än det livstidsstraff som åklagaren yrkat på, säger försvararen Maria Sanner efter förhandlingen:

– Då ligger vi på helt andra straffnivåer, fyra till fem år.

Om han döms för mord och mordförsök anser Maria Sanner att straffet ändå inte ska bli livstid.

– Det krävs ju försvårande omständigheter och de menar jag inte föreligger i det här fallet. Så jag tycker det ska bli tidsbestämt hur det än blir.

GP har sedan mordet skrivit flera artiklar om en hederskultur inom delar av den romska gruppen, men enligt Maria Sanner levde inte Nadja i en hederskultur:

– Inte på det sättet som vi fått redogjort för av åklagarens bevisning. Det innefattar ju främst våld i stor utsträckning och att man bestraffar oönskat beteende. Det menar jag finns inte här. Bland romerna så finns det inte en hederskultur på det sättet.

ANNONS

Men hur ser du på de hot om att exempelvis klippa håret och sådant som kommit upp i det här målet?

– Det har påståtts att det har funnits en rädsla för det, men åklagaren har hållit väldigt många förhör med många människor i det här målet och jag menar att det inte finns bevis för att det har förekommit i den här kretsen.

Brottsrubriceringarna

Sex personer ställdes inför rätta efter den dödliga påkörningen på Långströmsgatan den 30 juli i fjol:

Storebrodern är åtalad för mord och mordförsök på sin mamma och hennes nye make. I ett alternativyrkande är han åtalad för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Han är även åtalad för två fall av olaga hot.

Lillebrodern är också åtalad för mord och mordförsök. I ett alternativyrkande är han åtalad för medhjälp till båda brotten. Han är även åtalad för sex fall av olaga hot.

Farmodern är åtalad för grovt skyddade av brottsling, för att ha hjälpt sina barnbarn efter brottet. Hon är även åtalad för olaga hot och uppmaning till självmord.

Farfadern är också åtalad för grovt skyddade av brottsling. Han är dessutom åtalad för grovt olaga hot, olaga hot, uppmaning till självmord och försök till grov utpressning.

Nadja Bloms tidigare make, pappa till de två bröderna, är åtalad för olaga hot.

Nadja Bloms svärfar är åtalad för grovt förtal av hennes tidigare svärfar.

Ifrågasatte expertvittne

Även den yngre broderns advokat, Sina Safashad, bestrider att det skulle finnas ett hedersmotiv.

– Det finns hedersnormer, men åklagaren måste visa att brott har begåtts för att återupprätta hedern, sa han under förhandlingen och fortsatte:

– Det är visat att det högsta priset man kan få betala bland romer är uteslutning eller pengar, men inte något mord.

Båda försvararna kritiserade det expertvittne som åklagaren kallat och menade att denne inte hade rätt kompetens för att prata om den romska gruppen.

Den yngre brodern nekar till mord och mordförsök och menar att han bara varit en passagerare.

– Min klient bryter ihop vid delgivningen och har gjort det även under rättegången. Om det hade varit ett planerat mord så visar man inte den typen av reaktion, sa Sina Safashad.

Den yngre brodern var bara en passagerare menar hans försvarare Sina Safashad.
Den yngre brodern var bara en passagerare menar hans försvarare Sina Safashad. Bild: Jonas Lindstedt

Bör frikännas

Den yngre brodern är 17 år och enligt Sina Safashad är åklagarens yrkande på 14 år en orimlig påföljd, även om han skulle dömas.

ANNONS

– Vid fullt bifall, trots att jag inte anser att fullt bifall är rimligt, så understiger det fyra års sluten ungdomsvård, sa han efter förhandlingen.

Vad yrkar du på?

– I första hand frikännande dom förstås. Och i andra hand, om åklagaren får fullt bifall, sluten ungdomsvård i tre år och tio månader.

Försvaret yrkade på att den yngre brodern skulle släppas i avvaktan på dom, och efter förhandlingen kom beskedet att så kommer ske. Han kommer dock omedelbart omhändertas enligt LVU.

Farföräldrar yrkar på frikännande

Även brödernas farfar, som också varit häktad sedan augusti, släpptes på fri fot efter förhandlingen.

Brödernas farföräldrar, som är åtalade för bland annat grovt skyddade av brottsling, olaga hot och uppmaning till självmord, nekar också till brott.

Farfadern ska ha varit utsatt för förtal och bara skyddat sig för att inte bli utesluten ur gruppen enligt hans försvarare David BarDavid.

Barnbarnen ska ha tagit nycklarna till deras bil utan deras vetskap och de har enligt försvararna inte hjälp dem med en flyktbil.

Farmoderns försvarare höll ett långt anförande om hur anklagelserna under rättegången påverkat gruppen och hans klient negativt.

– Romsk kultur har hamnat på de anklagades bänk. Det är lättare att påstå att man har en avsikt om man klär det i ett hedersmotiv, sa hennes försvarare Daniel Rosero.

ANNONS

Den äldre brodern är fortsatt häktad i väntan på dom som väntas komma 5 maj.

LÄS MER:Mamman kördes ihjäl – åklagaren yrkar på livstid

LÄS MER:Exmakens ord i rätten: Förnedrad och kränkt

LÄS MER:Hennes dotter Nadja kördes ihjäl – två barnbarn misstänks för dådet

ANNONS