Nya festivalen lockade tusentals till Hisingen

Sand, hoppborgar och storspel. Göteborgs beachfestival drog igång i veckan med över 1 000 besökare första dagen. Sedan kom regnovädret, men nu är spelet igång igen och såväl SM-mästarna i beachhandboll som hoppborgar och minigolf lockade göteborgarna till Björlanda Kile.
– En fantastisk arena och bra stämning, säger SM-vinnaren Victor Paldanius.

ANNONS
|

Med utsikt över norra Europas största småbåtshamn gör SM-mästaren Victor Paldanius från ”Göteborg beach handball club” en hoppsnurr och dönar in bollen i mål. Publiken jublar och högtalarna spelar Gyllene Tider.

Att det är festivalstämning i Björlanda Kile råder det ingen tvekan om. 70 beachhandbollslag och 150 beachfotbollslag är anmälda, vilket är över förväntan.

– Vi har fått en kalasstart, konstaterar Fredrik Augustin som är en av arrangörerna och tävlingsansvarig.

Fredrik Augustin, tävlingsansvarig, är glad över årets 200 anmälda lag, men hoppas på 500 lag nästa år.
Fredrik Augustin, tävlingsansvarig, är glad över årets 200 anmälda lag, men hoppas på 500 lag nästa år. Bild: Per Wahlberg

Bakom den 2 000 kvadratmeter konstgjorda sandstranden höjer sig två hoppborgar och på området finns även padelplaner och minigolf.

– Med tanke på att vi fick bygglov i april och det såg ut som skogen där borta, säger Fredrik Augustin och pekar mot andra sidan av sandplanen, och vi inte hunnit med så mycket promotion så är det jätteroligt att så många ändå hittat hit.

ANNONS

SM-mästarna på plats

Första dagen deltog 300 ungdomar i turneringen och över tusen personer besökte området, berättar han. Under fredagen när regnovädret drog in över Göteborg hade de som tur var inte planerat in något matchspel och de prova-på-aktiviteter som stod på schemat flyttades till en dag senare i augusti.

Nu är det dag tre och det är de seniora herrlagen i beachhandboll som gör upp om dagens stora buckla. Åtta lag är anmälda och SM-vinnarna ”Göteborg beach handball club” är favoriter. Fredrik Augustin är glad över att de fått dit mästarna, men framför allt vill han lyfta ungdomslagen.

– Det är så härligt att se deras glädje när de springer i sanden. Det är mer lek än i vanlig sport. Mer festivalkänsla, och det är det vi försöker bygga här, säger han.

Handbollsklubben hyllar festivalen

Efter två vunna set i sin första match mot Baltichov IK från Lerum kliver SM-mästarna nöjda av planen.

– Det finns många bra lag här bland annat Kävlinge som vi mötte i SM men jag tror och hoppas att vi vinner, säger Victor Paldanius som har positionen högersnurr i laget.

Han hyllar evenemanget och berättar att trots att Sveriges bästa klubb finns i Göteborg och nästan alla spelare i laget även spelar i Sveriges landslag så har de inte spelat någon turnering på hemmaplan på tre år.

ANNONS

– Just nu är detta den enda beachhandbollsturneringen här så jag hoppas att det blir av igen. Det är en fantastisk arena och bra stämning.

Hoppborg och minigolf

Bredvid sandplanen sätter Maja Orvarson från Kållered nästan en tre-metersputt i minigolf. Hon hittade information om festivalen på Göteborgs stads hemsida och tog med familjen.

– Vi tittade på OS. Så förlorade ju Sverige bronsmatchen så då kände vi att vi behövde komma ut och göra något och få lite glada leenden och då hittade vi det här, säger hon.

Sönerna Liam, 14 år, och Kasper, 11 år, är taggade på att testa padel efter golfrundan. Men de gillar också beachhandbollen.

– Jag har aldrig provat, men det är riktigt roligt att se på, säger Liam.

Rebecca Johansson från Linnéstaden letar efter dottern Nova, tre år, i den långa hopp-hinderbanan. Först vid slutet får de kontakt när dottern kryper igenom sista hindret och stolt deklarerar att det inte var det minsta läskigt. Inte ens på den flera meter höga toppen.

– Nova älskar det här, säger Rebecca Johansson som också berättar att de njutit av god pizza och glass.

Rebecca Johansson med dottern Nova tre år och Novas farmor Catarina Forsman från Nolvik vid hoppborgen på festivalområdet.
Rebecca Johansson med dottern Nova tre år och Novas farmor Catarina Forsman från Nolvik vid hoppborgen på festivalområdet. Bild: Per Wahlberg

De är där tillsammans med Novas farmor Catarina Forsman som bor i närheten. Alla hoppas på fler festivaler.

ANNONS

– Det är ett jättetrevligt sätt att få ut hela familjen. Och ett fantastiskt område för den som gillar sport och vatten, säger Catarina Forsman.

Göteborg beachhandball club tog som väntat hem segern. Finalen mot Kävlinge HK slutade 24-10 och 28-14.

Göteborg beachfestival

7-11 augusti beachhandboll

12-18 augusti beachfotboll

Att titta på matcherna är gratis men för kringaktiviteterna tar festivalen 99 kronor betalt för ett dagspass.

LÄS MER:Premiär för beachfestival i Björlanda Kile på Hisingen

ANNONS