Premiär för beachfestival i Björlanda Kile på Hisingen

Göteborg beach festival lanseras för första gången och väntas bli en stor sommarhändelse med bland annat beachhandboll och beachfotboll.
Extra dragplåster blir ett lag med Blåvitt-profiler som Sebastian Eriksson och Tobias Hysén.
– Det är väldigt säkra odds på att vi har minst en skada, säger Tobias Hysén.

ANNONS
|

Under två veckor nu i augusti arrangeras Göteborg Beach Festival, en ny turnering med tävlingar i beachhandboll och beachfotboll. Grundarna är exalterade inför öppningen.

– Det känns väldigt bra, vi har gått igenom exakt hur det ska se ut. Vi siktar på festivalkänslan, säger Fredrik Augustin, en av grundarna till satsningen.

Förutom beachplanerna på området kommer det att finnas hoppborg, jumpyard och minigolf. Beslutet om satsningen togs så sent som i julas, och efter att ha byggt fem padelbanor och öppnat ett café samt 18 hål minigolf 2021, ville de göra något mer.

– Vi kände att behovet var stort. Geografiskt passar det perfekt här eftersom vi redan har vårt padelcenter, säger Augustin, som också är del av Svenska Fotbollförbundets utvecklingskommitté för beachfotboll.

ANNONS

Om stora intresset: ”Herre du milde”

Det stora intresset för festivalen är tydligt. Augustin, en av de fyra familjerna bakom satsningen, påpekar att de har arbetat bra tillsammans eftersom de känner varandra väl.

– Herre du milde, vad vi har märkt av intresset. Framför allt att vi gör något för bygden, det finns inget i Björlanda Kile. Det här är nog Sveriges mest eftersatta hamn. Det finns inget sånt här någon annanstans, säger grundaren Jonas Svanström.

I dagsläget är 175 lag anmälda. Nästa år vill man växa och har 500 laganmälningar som målsättning.

De räknar med cirka 10 000 åskådare och förväntar sig särskilt mycket folk den 17 augusti när den yngsta klassen spelar, med cirka 300-400 spelare och deras anhöriga. Entrén är fri för åskådare, men aktiviteterna kostar.

– Vi har peppat varandra mycket. Vi har jobbat tillsammans i tre och ett halvt år sedan vi startade padeln och sedan caféet bredvid. Vi klarade det genom en råpandemi, inflation och räntehöjningar, så vi kände att vi kan klara det här också. Vi delar ansvaret mellan våra fyra familjer, alla bidrar med något, säger Svanström.

Turneringen är öppen för lag med deltagare födda 2017 eller tidigare, upp till seniorer. De mest populära klasserna inkluderar flickor födda 2010 i beachfotboll, flickor födda 2011 i beachhandboll och pojkar födda 2016 i beachfotboll.

ANNONS

Kändislaget tar över

En extra attraktion är kändislaget "Blåvitt", med stark förankring i IFK Göteborg och lett av Sebastian Eriksson. Laget inkluderar profiler som Tobias Hysén och Stefan Selakovic, men även Martin Smedberg-Dalence, Hannes Stiller, Mattias Bjärsmyr, George Mourad, Dennis Jonsson, Fredrik Risp och Thomas Olsson.

– Det är ”Sebban” (Sebastian Eriksson) som dragit ihop ett lag och frågade oss alla om vi ville vara med. Jag tänkte att varför inte? Fotboll är ju kul och jag kan stå i mål. Det är lite skönare att slänga sig i sanden än på en gräsplan, säger Tobias Hysén.

Du har tänkt till hör jag, stå i mål istället för att springa i sanden?

– Ja, lite hjärna har man ändå ... det låter jag de andra gubbarna göra.

Har ni någon form av talang i sanden?

– Jävligt bra fråga. Om man tittar på beachfotboll är det ju en helt annan sport. Det är betydligt mer akrobatiskt än vad vi kommer att vara. Jag sätter all min tillit till Smedberg som ändå har lite bolivianskt blod i sig och är mer akrobatisk än oss andra. Jag har svårt att se att Selakovics vad löser sanden om han inte ens klarar att spela på gräs ... det är väldigt säkra odds på att vi har minst en skada. Vi får hoppas det blir mest gubbvad eller så och inget allvarligt.

ANNONS

Utöver Blåvitt-laget kommer även andra kändislag, som BK Häcken, Gais och Öis, att delta.

Arenan, belägen i norra Europas största småbåtshamn i Björlanda Kile, blev klar så sent som två veckor innan starten. Lokala föreningar som Torslanda IK, IK Zenith och Torslanda HK är med och hjälper till. Beachfotboll och beachhandboll är huvudsporterna, medan beachvolleyboll, beachpadel, padel och spikeball är sidoaktiviteter.

Ambitionerna sträcker sig längre. De har redan haft möten om ett potentiellt samarbete med Gothia cup, med det potentiella målet att namnge arenan till Gothia beach arena.

– Frågan vi måste ställa till oss själva är: Vill vi bli världens bästa inom beachfotboll, volleyboll och handboll? Eller räcker det med att vara Sveriges största? Det får marineras in, haha. Vi har inte haft premiären än, men vi har stora ambitioner, säger Svanström.

Göteborg beach festival

När: 7 augusti till 18 augusti.

Var: Björlanda Kile.

Vad: Festival för beachhandboll, beachfotboll, beachvolleyboll, beachpadel, padel och spikeball.

LÄS MER:Ny beachfestival vid Björlanda Kile i sommar

LÄS MER:David Åhman och Jonatan Hellvig historiska världsettor

ANNONS