Kerstin Wentz är överpsykolog och forskare på arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset och har också skrivit en bok om hur vi påverkas av stress.
Kerstin Wentz är överpsykolog och forskare på arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset och har också skrivit en bok om hur vi påverkas av stress. Bild: Mia Höglund

Sahlgrenskas stressexpert: Så mycket semester behövs för att varva ner

Det brukar ta ett tag innan känslan av semester och ledighet sätter sig i kroppen. Kerstin Wentz, överpsykolog Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att det enligt forskningen finns ett förhållandevis exakt mått på hur många dagar som krävs för att det där semesterlugnet ska infinna sig.
– Man ska inte jobba ända in i kaklet.

ANNONS
|

Kerstin Wentz forskar och undervisar om stress- och arbetsmiljörelaterad ohälsa på enheten för Arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska. I sitt jobb möter hon människor som gått in i väggen, och hon trycker på hur viktigt återhämtning är för att man ska må bra och inte stressa sönder sig. Och brist på återhämtning är en större stressfaktor än vad man kan tro, säger hon.

– Många känner inte till att stressen i arbetslivet huvudsakligen handlar om att man är tvungen att kompensera för att man är för trött. Då använder kroppen ett stresspåslag för att kunna jobba vidare, säger Kerstin Wentz.

ANNONS

"Jobba inte in i kaklet”

Det finns även faktorer som kan göra att det tar längre tid att komma ner i varv, säger Kerstin Wentz. En klassiker är känslan, som många har de sista dagarna innan semestern, av att försöka beta av alla arbetsuppgifter så man kan gå på ledighet med ”gott samvete”.

Vilket kan leda till att stressnivån går i taket precis när man blir ledig.

– Man ska inte jobba ända in i kaklet. Då blir det ju så att semestern börjar senare rent fysiologiskt – alltså att nedvarvningen kommer senare, säger Kerstin Wentz.

Kerstin Wentz, överpsykolog Sahlgrenska universitetssjukhuset, tycker människor generellt borde slappa mer.
Kerstin Wentz, överpsykolog Sahlgrenska universitetssjukhuset, tycker människor generellt borde slappa mer. Bild: Anders Claesson

Nyttigt att följa sina infall

Om man ska vila upp sig ordentligt är det viktigt att ha tillräckligt med oplanerad tid, säger hon. Ägna sig åt något som i forskningssammanhang kallas för ”oplanerade aktiviteter”, där man inte har några sociala åtaganden eller andra måsten.

Slappa mer, helt enkelt.

– Man kanske strövar på en stig i skogen, och så får man en idé om vad man ska fortsätta med sen. Kanske köpa en glass, eller plantera de där pelargonerna som står i en påse men inte måste planteras direkt. Man tar dagen som den kommer helt enkelt.

Vad händer med oss människor om vi inte slappar tillräckligt mycket?

ANNONS

– I det autonoma nervsystemet, som vi inte styr med viljan, kan balansen ändras mellan gasfunktionen och bromsfunktionen. Om vi inte får tillräcklig återhämtning tar gasfunktionen över, och vi får ett mindre fininställt autonomt nervsystem. Vilket gör oss mer sårbara för olika typer av sjukdomar och även leder till ytligare sömn, säger Kerstin Wentz.

Utvilad hjärna tänker klarast

För att semestern ska bli bra ur ett återhämtningsperspektiv kan det också vara bra att planera. Särskilt för regniga dagar.

– Om man reser bort kan man ta med sig lite filmer och sällskapsspel, och någon idé om någon utflykt som passar för regn. Något flygplansmuseum, eller så.

Men viktigast av allt för att få en avkopplande semester är ändå att lita på sin magkänsla. Känns det rätt så är det oftast rätt, säger Kerstin Wentz.

– Vi får signaler från vår egen organism i form av känslor om vad som är bra för oss. Känns det härligt och bra, och man känner sig tillfreds, så är det rätt också stresshormonellt.

Så många dagar behövs

Så hur lång tid tar det då? Enligt Kerstin Wentz har forskningen faktiskt ett förhållandevis exakt mått på hur många dagar som krävs för att det där semesterlugnet ska infinna sig.

ANNONS

– Efter åtta dagar kommer välbefinnandet och känslan av vitalitet tillbaka. Då når man en platå av välbefinnande. Men när du går tillbaka till jobbet försvinner den effekten ganska direkt, säger hon.

Kerstin Wentz tips för återhämtning på semestern

  • Sov bra och tillräckligt länge.
  • Ta gärna ha en stund för dig själv om du känner att du behöver ladda batterierna.
  • Dela gärna upp semestern i flera perioder per år. På det viset kan man sprida ut semesterkänslan över året.
  • Det kan vara bra att planera sin semester för att slippa känna sig frustrerad över praktiska motgångar. Bilen kanske behöver gås igenom på en verkstad, till exempel.
  • Prata igenom förberedelserna för semestern med de närmaste och ha gärna reservplaner för en regnig sommar.

LÄS MER:Det kan du göra med barn i Göteborg när det regnar

LÄS MER:Tio efterlängtade filmer som har premiär på bio i sommar

LÄS MER:Loppislistan: Nio härliga fyndställen i Göteborgsområdet

ANNONS