Under maj har det bara regnat 14 millimeter regn i Göteborg utspritt på fyra dagar. Enligt SMHI finns det inget regn i sikte inom de närmsta tio dagarna.
Under maj har det bara regnat 14 millimeter regn i Göteborg utspritt på fyra dagar. Enligt SMHI finns det inget regn i sikte inom de närmsta tio dagarna. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

SMHI om torkan – inget regn i sikte

Med undantag för fyra dagar så har det inte fallit en enda millimeter regn i Göteborg under maj. SMHI varnar om skogsbränder och inom de tio närmaste dagarna ska de mörka molnen hålla sig borta.
– Det blir mest soligt väder över en överskådlig framtid, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Somrarna 1994 och 2018 är det många som förknippar med värme. Fotbollsbragden i USA medförde positiva känslor och de tre månaderna har blivit närmast mytomspunna. Sommaren 2018 medförde andra känslor då skogsbränder avlöste varandra och brandbilar skickades från Polen för undsättning.

Under maj 2018 regnade det totalt 22,2 millimeter regn i Göteborg. Något som påminner om årets månad då det än så länge bara har regnat 14 millimeter. Och mer lär det inte bli.

– Det blir mest soligt väder över en överskådlig framtid. Det är framemot arbetsveckans slut som det möjligtvis skulle kunna passera någonting. Det kommer bli lite svalare än vad vi blivit vana vid på sistone, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Ingen Oslovärme

Enligt den norska vädersajten YR ska det bli högsommarvärme i Oslo i veckan. På onsdag ska värmen slå till och enligt YR ska det bli 26 grader i den norska huvudstaden. Värmen kommer att spilla över till Sverige men det är främst i Värmland, Örebro län och Stockholmsregionen som det kommer märkas av.

– Tisdag kväll kommer varmluften in från Norge och in mot Bohuslän. Sen ner mot Göteborg under natten och sen under onsdagen rör den sig vidare, säger Erik Höjgård-Olsen.

Regnets frånvaro har gjort att det är väldigt torrt i marken och i Östra Götaland, nordvästra Götaland, östra Svealand, sydostligaste Norrland samt Sydvästra Götaland varnar SMHI för skogsbrandsrisk.

– Under en överskådlig framtid är det fortsatt torrt. Risk för skogsbrand lägger vi ut upp till fyra dagar framåt. Med tanke på att högtrycket kommer ligga kvar förväntas varningarna också ligga kvar. Kan tänka mig att skogsbrandsrisken bara förlängs.

Fortsatt soligt till helgen

Till helgen förväntas det bli soligt med eventuella stackmoln mot eftermiddagarna.

– Helgen är ganska många dagar framåt i tiden så det är mycket som kan hända men på lördag förväntas det bli 15–20 grader och på söndag blir det runt 20.

LÄS MER:Se bilderna på extrema översvämningen i Torneälven

LÄS MER:Varningen: Extremt stor risk för skogsbränder

LÄS MER:Tillfällig sommarvärme kommer till veckan

ANNONS