Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Olof Ohlsson

Sommaren är seglivad – meteorologiska hösten dröjer

Den meteorologiska hösten brukar komma tidigare.
Men i Göteborg är det alltjämt sommar.
– Det är sommar med hösttemperaturer, säger Angelica Lundberg, jourhavande meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Det har varit kallt, regnigt och blåsigt. Men det är fortsatt meteorologisk sommar i Göteborg. Dygnsmedeltemperaturen måste vara under tio grader i fem dygn i sträck för att det ska klassas som meteorologisk höst. För närvarande är vi två dagar in i en sådan höstlig vädersvit – en svit som förväntas brytas.

– Ni får vänta lite på höstens ankomst. Jag tror det kommer vända och att vi får börja om räknandet, säger Angelica Lundberg, jourhavande meteorolog på SMHI.

Detta är på grund av det omfattande lågtrycksområdet som har vandrat österut från de brittiska öarna. Det bär med sig milda temperaturer över Västra Götaland. Det kan bli uppåt 12 till 13 grader i mitten av nästa vecka.

ANNONS

I princip hela landet brukar ha meteorologisk höst redan vid den 15 oktober. Platserna som får höst senast är kustnära och sydliga städer och samhällen, som till exempel Falsterbo. På dessa platser är det inte alltid det blir någon meteorologisk vinter alls. Luften kyls av långsammare vid kusten på grund av att vatten har en trögare värmekapacitet.

Helgens väder

I Göteborg kom hösten ovanligt sent förra året. Då kom den inte förrän den 11 november. När hösten ankommer i år är ännu oklart.

Den kommande helgens väder beräknas bli bättre än den föregående helgens väder.

– Det blir milt höstlikt väder. Det blir ungefär 10 grader, molnigt och lite grått. En och annan regnskur, men nästan ingen blåst.

Det bästa vädret blir på lördagen. Då är det mestadels uppehållsväder förutom på kvällen då regnskurar kan förekomma.

LÄS MER:Hösten i Göteborg är rekordförsenad

LÄS MER:Då kommer hösten till Göteborg

ANNONS