Ett tåg krockade på måndagsmorgonen med ett traktorsläp vid en järnvägsövergång i Köping.
Ett tåg krockade på måndagsmorgonen med ett traktorsläp vid en järnvägsövergång i Köping. Bild: Pontus Stenberg /TT

Tåg i krock med traktor i Köping – elva till sjukhus

Ett tåg mellan Stockholm och Göteborg krockade med en traktor i Köping på måndagsmorgonen. Elva personer fick föras till sjukhus och tåget evakuerades. Det är helt stopp i tågtrafiken på sträckan resten av dagen.

ANNONS
|

Larmet om olyckan kom in vid 07.25 på måndagsmorgonen. Cirka 230 passagerare ska ha funnits på tåget vid olyckstillfället, enligt SJ.

– Det är en traktor med släp som blivit påkörd av tåget vid väg 572 i Östtuna, utanför Köping. Kontaktledningar är nedrivna och vi är på platsen med flera enheter, säger Henrik Jynnesjö, ledningsbefäl vid räddningstjänsten.

Det inblandade tåget är en så kallad dubbeldäckare, som trafikerar sträckan Stockholm–Göteborg, via Västerås och Örebro. Enligt SJ hade olyckståget avgått från Stockholm vid 06.14 på morgonen, med destination Göteborg.

Elva med ambulans till sjukhus

Vid 09.45 kunde Jonas Ekström, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Västmanland, konstatera att alla passagerare som behövde sjukhusvård hade avförts med ambulans.

ANNONS

– Det är sammanlagt elva personer som är förda till sjukhus, varav tre till Örebro och åtta till Västerås. Ingen av dem ska ha livshotande skador, säger han.

Ytterligare ett tiotal personer med lättare skador fördes till Köpings sjukhus för kontroll och krisstöd. Inledningsvis gick sjukvården i Västmanland upp i stabsläge.

– Det gör vi normalt vid en större olycka där man kan befara många skadade. Men vi har nu gått tillbaka till normalläge. Vi bedömer att vi har kapacitet att ta hand om alla skadade, säger Jonas Ekström.

Stopp under hela måndagen

Enligt SJ:s pressjour kommer det att vara stopp för tåg förbi olycksplatsen under hela måndagen.

– Vi håller på att sätta upp ersättningstrafik. Det blir bussar mellan Hallsberg och Västerås. Det är strömlöst förbi olycksplatsen då kontaktledningarna är nedrivna, säger Peter Kraméus, presstalesperson vid SJ.

Hur tar ni hand om de drabbade passagerarna?

– Det håller vi på med just nu. De resenärer som vill resa vidare kommer vi ordna det för. Vill man avbryta så kommer vi försöka hjälpa till med det också.

Enligt Trafikverket påverkas även trafiken på väg 572 av olyckan.

Så påverkas tågtrafiken av olyckan

Enligt Trafikverket är det stopp för all tågtrafik förbi olycksplatsen i Köping. Stoppet väntas pågå till klockan 05 tisdag morgon.

Enligt SJ ställs inga avgångar in. Regionaltågen mellan Göteborg och Stockholm kommer att köra till Hallsberg, där bussar ersätter sträckan till Västerås.

Snabbtågen mellan Göteborg och Stockholm, som går söder om Mälaren, ska gå som vanligt.

LÄS MER:Tre döda efter tågolycka – kända brister vid övergången

LÄS MER:Örebroare om obevakade övergången: ”Vissa springer bara över”

LÄS MER:Ryskt persontåg har spårat ur – många skadade

ANNONS