Tiotusentals göteborgare protesterade mot Irakkriget

I samband med USA:s invasion i Irak 20 mars 2003 arrangerades stora demonstrationståg över hela Sverige. Både veckorna innan och flera helger i rad lockade stora demonstrationståg stora folkmassor. I Göteborg demonstrerade tiotusentals längs Avenyn mot Irakkriget.

ANNONS
|

Redan innan USA gick in i Irak arrangerades omfattande demonstrationer mot kriget på flera platser i Sverige. Helgen den 12 februari 2003 arrangerades världsomfattande demonstrationer, och i Göteborg tågade mellan 25 000 till 30 000 personer, barn och vuxna, från Götaplatsen till Gustaf Adolfs torg.

För nyhetsbyrån TT konstaterade statsvetaren Peter Esaiasson, som var på plats i tågen, att det fanns ett sug efter ett gemensamt engagemang.

– Visst har jag funderat över det starka engagemanget. Jag tror det handlar om att många är beredda att engagera sig bara man hittar något man tycker är ett värdigt ändamål. Folk känner: Det är inte som det borde vara i landet. Och så vill man göra någonting, berättade han för TT.

ANNONS

Runt om i Sverige demonstrerade över 100 000 inför det stundande invasionshotet.

Polisen uppskattade att så många som 30 000 tågade från Götaplatsen till Gustav Adolfs torg den 12 mars 2003.
Polisen uppskattade att så många som 30 000 tågade från Götaplatsen till Gustav Adolfs torg den 12 mars 2003. Bild: Kent Hallgren

Lördagen efter invasionen inleddes ordnades ännu en demonstration mot den amerikanska krigsinsatsen.

Enligt Göteborgs-Postens reporter på plats för 20 år sedan blev manifestationen en mäktig demonstration mot Irakkriget. Polisen uppskattade att omkring 20 000 personer marscherade från Gustaf Adolfs torg till Götaplatsen. Unga och gamla, svenskar och invandrare markerade sin frustration och ilska.

"Ge Bush en kalldusch"

Han sammanfattar några av intrycken från demonstrationen:

”Den amerikanske presidenten var måltavlan för många plakatförfattare. "Ge Bush en kalldusch", stod det på ett plakat. Det bars av den liten grabb, som dragit ned den stickade grå mössan som skydd mot den bitande vinden. Andra formulerade sig mycket kraftfullare, men de flesta nöjde sig med att markera sin inställning genom att bära märken med budskapet Stoppa kriget.

"Nej till krig mot Irak” var budskapet på ett av de många plakat när 20 000 göteborgare demonstrerade mot kriget 2003.
"Nej till krig mot Irak” var budskapet på ett av de många plakat när 20 000 göteborgare demonstrerade mot kriget 2003. Bild: L-G Johansson

Väl på Götaplatsen höll bland annat Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand tal och påminde om att även grannlandet Danmark skickat trupper till Irak, vilket möttes av publikens burop.

– I dag håller regeringen med om att det är ett orättfärdigt krig. Ändå håller Sverige tyst för att inte stöta sig med andra. Och ändå exporterar vi vapen till USA och Storbritannien, konstaterade Maria Wetterstrand.

På flera skolor i Göteborg gick elever också ut i strejk för att kunna delta i protesterna mot kriget.

ANNONS

LÄS MER:Nyhetsanalys: Så började tjugo år av krig och osäkerhet

LÄS MER:Hans Blix: Krig är på väg att bli omodernt

LÄS MER:Svenska toppdiplomater om faktorerna bakom Irakkriget

ANNONS