Tromb och blinkande himmel över Göteborg

Under torsdagsmorgonen observerade många ett intensivt blixtrande över Göteborg.
På andra håll skymtade göteborgare en tromb.
– Jag har aldrig sett något liknande, detta var något helt unikt, säger Claes Roxberg som fick en bild av tromben.

ANNONS
|

Många observerade ett intensivt blixtrande och medföljande åskmuller runtom Göteborg och kringliggande kommuner under torsdagsmorgonen. Ovädret gav nederbörd i form av både regn och hagel över staden.

– Det ligger ett stråk från Orust och Tjörn ned till Göteborg och sedan vidare över inlandet, konstaterar Ida Dahlström, jourhavande meteorolog på SMHI.

– Det är främst under morgonen och förmiddagen det kommer att passera. Vi kommer sedan att få ett uppluckrat molntäcke, där det blir soligt vidare under dagen.

Förmiddagen bjöd dock på fler spännande väderfenomen. På flera håll såg göteborgare en tromb över horisonten. En av dem var Claes Roxberg som fick syn på en vid Askimsviken.

ANNONS

– Den flyttade sig snyggt i säkert tio minuter innan den upplöstes. Jag har aldrig sett något liknande, detta var något helt unikt. Det är konstigt väder just nu, säger Claes Roxberg.

Fångas sällan på bild

Meteorologen Ida Dahlström bekräftar att det var en tromb Claes Roxberg såg. Tromber uppstår oftast i väder som Göteborg just upplevt – när åskmolnen ligger lågt under molnskiktet.

– När vindförhållandena är rätt skapas en kraftig virvelvind från åskmolnen ner mot marken. Den får en ganska distinkt form av en snabel och är oftast ganska kortvarig, säger Ida Dahlström.

Tromber i sig är inte ovanliga, enligt meteorologen. Men det är sällan de fångas på bild.

– Det är väldigt spännande när man väl får syn på en, säger Ida Dahlström.

Enligt meteorologen innehåller en tromb otroliga krafter. I Sverige blir de sällan lika kraftfulla som i exempelvis USA. Men de kan uppnå orkanstyrka och flytta bilar om de kommer i trombens väg.

– Det kan vara direkt farligt att vara nära dem. Så du ska absolut inte gå in i en tromb, säger Ida Dahlström.

Karusell med partiklar

Troligtvis kommer det intensiva vädret snart att ebba ut.

Frekvensen på åska är vanligast under sommaren, då moln bildas under dagen av solens uppvärmning. Under hösten avtar åskan – även om det kan braka loss även då och under vintern.

ANNONS

– För att det ska åska så krävs det att molnen utvecklas vertikalt och sträcker sig högt upp i atmosfären så det kan bli de här spänningsskillnaderna.

– När det gäller hagel så innehåller åskmoln is och vatten. Partiklarna åker runt som en karusell i molnet, värms upp och fryser och värms upp. När de åkt några varv blir de för tunga att hålla sig kvar i molnet och en del kommer ned som hagel.

Soligt väder

Under resten av torsdagen väntas soligt väder och en temperatur mellan 14 och 17 grader. Vinden verkar dock vara här för att stanna.

– Det blir friska vindbyar över Göteborgsområdet, lokalt kan det rentav bli hårda vindar och det är nordvästlig vind, säger Ida Dahlström.

LÄS MER:Fortfarande sommar – då kommer hösten

LÄS MER:Förödelse med ökande extremväder

ANNONS