Syskonen Jens och Lisa Adbro söker efter ett gemensamt studentboende i Göteborg. Hittills har det gått sådär.
Syskonen Jens och Lisa Adbro söker efter ett gemensamt studentboende i Göteborg. Hittills har det gått sådär. Bild: Foto: Privat

Tusentals studenter antagna – nu väntar Göteborgs kärva bostadsmarknad

Antagningsbeskeden till höstens högskoleutbildningar är här och nya studenter förbereder sig för att flytta till Göteborgs kärva bostadsmarknad. En av dem är Pontus Nielsen som i höst börjar plugga till arkitekt på Chalmers.
– Än så länge har jag inte fått tag på något, och jag har sökt i princip varenda annons som passar.

ANNONS

På torsdagen fick boråsaren Pontus Nielsen ett efterlängtat besked: Han kom in på arkitektutbildningen på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

– Det var mitt förstahandsval och jag var väldigt glad, berättar han.

Men det finns ett problem: bostadsmarknaden i Göteborg, som han beskriver som ”krånglig”.

Får troligen bo i andra hand

Pontus Nielsen bestämde sig för att söka till Chalmers ganska nyligen och har bara knappt sex månaders kötid hos SGS Studentbostäder. Enligt SGS själva behöver man stå i kö betydligt längre än så för att få bostad.

Pontus Nielsen ska börja på Chalmers i höst. Då hoppas han hunnit fixa en bostad.
Pontus Nielsen ska börja på Chalmers i höst. Då hoppas han hunnit fixa en bostad. Bild: Privat

Nu söker han i stället andrahandsbostäder via Facebook.

– Det är lite surt. Men det är samma för alla, så man får väl bara leva med det.

ANNONS

Pontus Nielsen har inte helt gett upp hoppet om att få en studentbostad via SGS Studentbostäder eller Chalmers studentbostäder – som är de två stora aktörerna i Göteborg – till hösten. Men mest sannolikt är att han, precis som många andra, kommer få försöka lösa ett andrahandsboende på egen hand.

– Jag antar att det är det troligaste.

Hoppet är ”inte superlevande”

En som haft lite längre tid på sig att stifta bekantskap med den göteborgska bostadsmarknaden är 21-åriga Lisa Adbro från Laholm. Hon började plugga statsvetenskap på Göteborgs universitet förra våren, och sedan bott som inneboende tillsammans med sin bror Jens.

Under sommaren bor de hemma i Laholm, men trots att Lisa Adbro stått i SGS:s bostadskö sedan förra våren är hon och hennes bror inställda på att hyra något i andra hand även det kommande läsåret.

Stiftelsen SGS Studentbostäder är Göteborgs största bostadsbolag för studenter.
Stiftelsen SGS Studentbostäder är Göteborgs största bostadsbolag för studenter. Bild: Robin Aron Olsson

Hon berättar att hon och hennes bror vill fortsätta bo ihop och därför framför allt söker större lägenheter på två eller tre rum. Och på frågan om hon helst vill få en bostad i andra hand eller via SGS svarar hon rätt och slätt att målet är att få en bostad över huvud taget.

– Det är svårt att få boende via SGS. Hoppet är inte dött, men det är inte heller superlevande.

ANNONS

Skadligt för Göteborg som studentstad

Lisa Adbro tycker det är problematiskt att det är så svårt för studenter att få bostad i Göteborg, som med Göteborgs universitet och Chalmers är en av landets största studentstäder.

– Det gör det ju omöjligt för många att plugga i Göteborg, och jag tycker inte det är rimligt egentligen. Och bostadsbristen gör kanske att studenter drar sig till andra städer där det är lättare att få bostad, säger hon.

En oro som Stina Olén, vd för branschorganisationen Studentbostadsföretagen, förstår.

– Bostadsmarknaden i Göteborg är tuff över huvud taget, inte minst för unga. Och det spiller över på studenternas situation.

Stina Olén på Studentbostadsföretagen.
Stina Olén på Studentbostadsföretagen. Bild: Press

”Behövs fler studentbostäder”

Enligt en ny enkätundersökning som gjorts av Studentbostadsföretagen så är Göteborg, tillsammans med Uppsala, den större studieort i Sverige där bostadssituationen är svårast. På många andra håll i landet är chanserna att få en studentlägenhet vid terminsstart bättre än på länge, enligt undersökningen. Men inte här.

– Det har byggts en del studentbostäder i Göteborg på senare år. Men det behövs fler i centrala lägen och till rimliga priser, säger Stina Olén på Studentbostadsföretagen.

Och vad behövs för att det ska bli verklighet?

– De ekonomiska förutsättningarna att bygga är tuffa nu över huvud taget. Men i Göteborg skulle kommunen kunna detaljplanera för fler studentbostäder i campusnära lägen.

ANNONS

Kötider på SGS Studentbostäder

  • Stiftelsen SGS Studentbostäder har runt 8 500 bostäder och är Göteborgs största bostadsbolag för studenter.
  • För att få ett enkelrum där man delar kök med andra hos SGS Studentbostäder behöver man i nuläget ha stått 1–1,5 år i kö. För en lägenhet utanför centrum är kötiden 2–3 år och för en lägenhet i centrum 4–5 år.
  • Enligt SGS Studentbostäder brukar kötiderna sjunka under hösten.

Källa: SGS Studentbostäder

LÄS MER:Stor guide: Så får du en lägenhet i Göteborg

LÄS MER:Bostadsbrist får en av fyra att rata utbildning

LÄS MER:Kraftigt försämrad bostadssituation för studenter

ANNONS