Kranen är runt 50 meter hög och har en lyftkapacitet på flera hundra ton.
Kranen är runt 50 meter hög och har en lyftkapacitet på flera hundra ton. Bild: Anders Ylander

Varför ligger det en jättekran vid Masthuggskajen?

50 meter hög och med en lyftkapacitet på flera hundra ton.
Göteborgs just nu största flytande kran ligger dockad vid Masthuggskajen.
– Vi hoppas kunna göra klart det här på några veckor, säger Anders Gustavsson, kommunikationsstrateg på Älvstranden Utveckling AB.

ANNONS
|

De göteborgare som dagligen passerar bygget av Masthuggskajen har förmodligen lagt märke till en ny siluett som reser sig mot himlen.

Det rör sig om en av Göteborgs kranar på ungefär femtio meter som just nu är dockad i Göta älv utanför Masthuggskajen. Kranen används till att montera så kallade L-stöd till en konstruktion för att skydda kajen, något som P4 Göteborg har rapporterat om.

Ett L-stöd, eller stödmur som de också kallas, kan till utseendet kanske bäst beskrivas som en betongskiva med en vinkel som formar ett L. Alternativt en soffa i betong. Flera L-stöd kommer att användas för att bygga upp skyddet till den konstgjorda halvön som är en del av Masthuggskajen.

ANNONS

– De är enormt stora och väger många, många ton. Just nu har vi 18 stycken kvar att montera, säger Anders Gustavsson.

Dåligt väder kan försena arbetet

Hur länge kranen kommer att vara dockad utanför Masthuggskajens byggarbetsplats är inte helt bestämt. Arbetet med att sänka ned L-stöden i älven är starkt beroende av väder och vind. Blåser det mycket går arbetet långsammare.

– Förhoppningsvis är det bra väder och då går det snabbare. Vi hoppas kunna göra klart det här på några veckor, säger Anders Gustavsson.

Men enligt Gustavsson kommer kranen och monteringen av L-stöden inte att påverka Göteborgs invånare och besökare annat än som ett nytt tillfälligt inslag i stadsbilden.

Byggnationen av Masthuggskajen startade i maj 2019 och bygget av halvön tog fart tre år senare. Masthuggskajen planeras stå klart till 2030 men redan 2024 väntas de första boende flytta in.

Flera andra byggnader som ingår i projektet är redan färdiga – som Våghuset, Brick Studios och Hotell Draken.

LÄS MER:Masthuggskajens kostnad rusar: projektet en kvarts miljard dyrare

LÄS MER:Masthuggskajen kan växa på höjden ytterligare

LÄS MER:Här är bilderna inifrån Global business gate – skyskrapan i älven

LÄS MER:Två nya konstverk till Masthuggskajen – för miljoner

ANNONS