Maedin dog efter nattpasset på Northvolt – familjen och lagkamraterna chockade

Maedin Ghidey hittades död i sin säng efter ett nattskift på Northvolt i Skellefteå. Nu sörjer hans familj och vänner.
Dödsorsaken kunde aldrig fastställas, precis som för två andra Northvoltarbetare.
– Det känns ju konstigt att slumpen kan ske på liknande sätt tre gånger, säger Maedins vän Theo Andersson.

ANNONS
|

Danne, Ladås, Cesar, Jalle. Spelarnas namn sitter fastklistrade på väggarna i Rönnskär Railcares omklädningsrum. Vid varje plats hänger det blåa shorts och gula tröjor. Men det är ett matchställ som saknas. En lapp som inte sitter där.

Maedin Ghidey var en 19-årig kille som tyckte om att spela fotboll. Till vardags jobbade han på Northvolt, men efter ett nattskift i vintras hittades han oförklarligt död hemma i sin säng.

Guldvallen i Skelleftehamn ligger några kilometer utanför Skellefteås stadskärna. Här spenderade Maedin Ghidey många timmar. I bakgrunden kan man skymta hans hus.
Guldvallen i Skelleftehamn ligger några kilometer utanför Skellefteås stadskärna. Här spenderade Maedin Ghidey många timmar. I bakgrunden kan man skymta hans hus. Bild: Erik Abel

Theo Andersson, 19, lärde känna Maedin när de började trean i samma klass på Örjansskolan i Skelleftehamn, några kilometer utanför centrum.

– Han lärde sig svenska väldigt snabbt och pratade på som vem som helst. Riktigt mycket också! Man behövde inte tänka att man själv behövde prata när man var med honom, minns Theo.

ANNONS

Han pekar ut över fotbollsplanen i Skelleftehamn. En lång målvaktsutspark och bollen hade hamnat på familjen Ghideys tomt.

– Han bodde där. Man kunde dra hit när som helst och då var han alltid här. Han spelade fotboll på rasterna och på fritiden. Han gillade verkligen fotboll.

Han var riktigt rolig, Maedin.

Theo blev målvakt. Maedin yttermittfältare. Tillsammans fann de varandra i fotbollslaget.

Har du något särskilt minne med Maedin?

– Det måste vara alla långa bortaresor vi åkte på. Då var vi ofta i samma bil och han hade alltid med sig sin afrikanska matlåda så att man inte kunde andas i bilen. Han var riktigt rolig, Maedin. Han kunde verkligen bjuda på sig själv.

Maedi Ghideys mamma Hadas Kibrom och pappa Ghidey Embaye är kritiska mot Northvolt  efter Maedins död.
Maedi Ghideys mamma Hadas Kibrom och pappa Ghidey Embaye är kritiska mot Northvolt efter Maedins död. Bild: John Lundberg

Maedins föräldrar Hadas Kibrom och Ghidey Embaye sitter i soffan inte långt från fotbollsplanen. De är kritiska mot Northvolt efter Maedins död.

– Vi fick inte något meddelande från dem. Det kom ingen representant från Northvolt, vi hörde ingenting, säger pappan Ghidey Embaey.

Varför sa de inget efter hans död?

Han fortsätter:

– Det känns inte bra, han jobbade med dem. Varför sa de inget efter hans död? Vi är inte nöjda med Northvolt och därför kritiserar vi dem.

Theo Andersson byter om inför en träning med laget, det lag där även Maedin Ghidey spelade sista tiden innan sin död.
Theo Andersson byter om inför en träning med laget, det lag där även Maedin Ghidey spelade sista tiden innan sin död. Bild: Erik Abel

När beskedet om Maedin Ghideys död kom var det svårt för Theo och alla hans kompisar att ta in vad det var som hade hänt.

ANNONS

– Det var en riktig chock. 19 år och jättevältränad så det känns verkligen som att han tog hand om sig själv. Det kunde inte stämma. Det var verkligen en chock.

Alla snackar ju om det.

Maedins lagkamrater bestämde sig för att samla in pengar för att stötta familjens begravning och när Rönnskär mötte Maedins förra klubb, Morön BK, hölls en tyst minut samt att spelarna bar svarta sorgeband.

– Det kändes verkligen. Jag kanske inte är bäst på att visa det utåt men det kändes väldigt mycket inombords. Det gör det fortfarande.

Maedin Ghidey blev 19 år.
Maedin Ghidey blev 19 år. Bild: John Lundberg

Upplever du att det finns en oro efter det som har hänt?

– Alla snackar ju om det och vad som kan ha varit orsaken. Pratar man om det så måste det ju finnas en oro tänker jag. Samtidigt vill man inte säga för mycket tills de har utrett det ordentligt men det känns ju konstigt att slumpen kan ske på liknande sätt tre gånger.

Är det viktigt att få en förklaring?

– För Northvolt och för den här stadens skull tycker jag verkligen att det är det. Rykten sprids och man vet inte vad som är vad så det är bra att polisen nu utreder detta.

Här kommenterar Northvolt dödsfallen via mejl

”Vi välkomnar undersökningen för att ge så goda svar som möjligt till våra kollegors familjer. Det är självklart djupt tragiskt att tre personer har gått bort och våra tankar går till de närmaste.

Polisen har redan gjort utredningar av de första två fallen, och de riktade ingen misstanke mot arbetsplatsen. Ingen person eller företag har heller delgivits misstanke för brott. Northvolt och Sodexos egna utredningar visar inte heller att personerna, som arbetade i olika delar av det mycket stora fabriksområdet, har varit inblandade i någon olycka eller att de skulle ha exponerats för något.

Vi kommer självklart stödja utredningen på alla sätt vi kan för att både de anhöriga och våra kollegor ska få svar.

Samtidigt förstår vi att spekulationer som dessa kan väcka oro hos våra medarbetare. Därför har vi informerat internt om händelserna sedan en månad tillbaka, både genom att uppdatera våra medarbetare på utvecklingen men också informerat om var man kan vända sig om man känner oro.”

Matti Kataja, kommunikationschef Northvolt Norden

Reporter John Lundberg och fotograf Erik Abel på plats för GP i Skellefteå.
Reporter John Lundberg och fotograf Erik Abel på plats för GP i Skellefteå. Bild: Erik Abel

LÄS MER:Tre mystiska dödsfall – nu skakas jättesatsningen Northvolt i Skellefteå

LÄS MER:Femton mil som förändrar Sverige

ANNONS