Analys: Lapid kan sätta stopp för Netanyahus långa styre

TEL AVIV. En ny regeringsbildare får chansen i Israel. Benjamin Netanyahu vacklar, men är långt ifrån utslagen.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Oppositionsledaren Yair Lapid fick på onsdagskvällen presidentens uppdrag att bilda ny regering sedan premiärminister Benjamin Netanyahu misslyckats under en månads intensiva försök. Det är en svår, men inte omöjlig uppgift.

Lapid, 57, hoppas kunna pussla ihop en brokig koalition av en rad höger-, mitten- och vänsterpartier – och till och med islamister. De förenas bara av sin avsky för den korruptionsåtalade Netanyahu, 71, men har i övrigt djupa ideologiska meningsskiljaktigheter.

Om Lapid får allt att stämma blir han den som sätter stopp för Netanyahus långa styre. Men det blir knepigt eftersom inget block har majoritet i parlamentet, knesset. Och Netanyahu lägger nu all kraft på att locka avhoppare från högerpartierna i den tilltänkta koalitionen.

ANNONS

En förklarar redan att han inte tänker rösta på den planerade nya regeringen. Flera andra står under hård press – och den Netanyahutrogna tidningen Israel Hayom publicerar bilder på dem.

LÄS MER:Israel: Lapid får i uppdrag att bilda regering

Måste samla en brokig skara

För att få ihop en regering måste Yair Lapid, ledare för mittenpartiet Yesh Atid (det finns en framtid), dela makten med Naftali Bennett, 49, ledare för det lilla högerpartiet Yamina (högerut). Det är förutsättningen för att Bennett ska lämna Netanyahus högerblock där han hör hemma ideologiskt, men inte känner sig hemma på grund av sin motvilja mot premiärministern.

Maktdelningen sker genom ”rotation”, en speciell modell som Israel tidigare har prövat med varierande framgång. Först Bennett två år som premiärminister, sedan Lapid lika lång tid. Lapid har redan gjort eftergiften att låta Bennett starta för att överhuvudtaget få med honom på detta upplägg.

Rotation fungerade bra när Shimon Peres från Arbetarpartiet och Yitzhak Shamir från högerpartiet Likud turades om på 1980-talet. Men gick inte alls i den senaste regeringen när Netanyahu från Likud inte var villig att hålla sitt avtal med Benny Gantz från mittenpartiet Blåvitt, något som ledde till det senaste valet i mars.

Premiärministern kallar den planerade koalitionen ”en farlig vänsterregering” och vädjar till Naftali Bennett att återvända hem till ideologiska läger.

ANNONS

– Kom tillbaka till högerblocket. Vi kan tillsammans bilda en stark högerregering, säger han.

LÄS MER:Här är länderna där flest har vaccinerats

”Har slagit igen dörren”

Men Bennett påpekar att Netanyahu själv ”har slagit igen dörren” för alla försök att bilda en högerkoalition. Även om Bennett står stark är det inte säkert att de övriga sex knesset-ledamöterna i hans parti klarar pressen. Det räcker med ett par avhoppare för att Lapids ”förändringsblock” inte ska nå majoritet.

– Efter två års politisk paralys är en samlingsregering ingen kompromiss eller sista utväg. Den är ett mål, vad vi behöver, säger Yair Lapid, tidigare en av Israels mest kända journalister och programledare innan han gav sig in i politiken för ett tiotal år sedan – och sedan dess bland annat finansminister en period under Netanyahu.

Han har en månad på sig, men måste skynda sig om han vill bilda regering. Det är oklart hur länge hans koalitionspartners står emot trycket från Netanyahu vars parti är i särklass störst i knesset.

Samtidigt pågår en korruptionsrättegång mot premiärministern som är åtalad på tre punkter för mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Åtalen är anledningen till att han drivit fram fyra val på mindre än två år och inte utesluter ett femte.

Han har varje gång hoppats att få klar majoritet för att på ett eller annat sätt kunna undanröja eller fördröja rättegången. Detta är också det främsta skälet till att den splittrade oppositionen nu samlar sig för att försöka få bort Netanyahu.

ANNONS

ANNONS