Britt-Marie Mattsson: ”En usel kväll för Joe Biden”

Det blev en usel kväll för Joe Biden. Han inledde debatten hes och mumlande. Och han lyckades inte heller ta några poäng när Donald Trump uppenbart for illa fram med sanningen. Det såg ut som han till sist leddes från debattscenen av hustrun Jill.

ANNONS
|

Joe Biden hade egentligen bara en uppgift vid debatten mot Donald Trump. Han måste framstå som energisk och överraska positivt. Nu blev det i stället tvärtom. Den första delen var snudd på katastrof och i floden av demokratiska kommentarer på sociala medier var den återkommande frågan:

Varför ställde Joe Biden överhuvudtaget upp?

Biden snarare förstärkte intrycket av att han inte riktigt hänger med, även om det troligen mest handlar om att han har problem att tala med stamningen som ett gissel sedan barndomen.

Mot detta stod Donald Trump som utnyttjade varje tillfälle, oberoende av fråga, att tala om den olagliga invandringen som det största hotet mot USA, och anklagade Biden för att ha låtit Ryssland anfalla Ukraina. Han radade upp anklagelser, som han brukar vid valmötena, om att Biden fått betalt av Kina och därför inte vidtar de åtgärder som behövs och att USA är på väg mot katastrof med Biden som president.

ANNONS

Joe Biden påpekade att Donald Trump är en dömd brottsling, men Trump kontrade enkelt med att han själv helst hade tillbringat sin tid på en behaglig plats om det inte varit för att Biden kör USA i botten och för att han utsatts för rättsliga prövningar som han påstår är organiserade av Biden.Trump gick så långt som att hävda att flertalet av de som stormade Kapitolium hade blivit insläppta av vakterna i ordnad form.

På den direkta frågan om han kommer att godkänna valresultatet, vare sig han förlorar eller vinner, gled Trump enkelt ut greppet och sade bara att det handlar om valet blir rättvist eller ej.

För Trump var det ytterligare ett framträdande där han blandade friskt och där faktakontroller i efterhand visade att lögner fortfarande är en del av budskapet.

Flera gånger hade Joe Biden svårt att avsluta meningarna

När den fysiska och mentala hälsan kom upp svarade både Biden och Trump att de är vid god vigör. Biden radade upp beslut som han fattat och som visar att de amerikanska väljarna har anledning att lita på hans ledarskap. Trump påstod att han har läkarutlåtanden på att han är i topptrim, och hävdade att han är i ännu bättre form i dag än vad han var för tjugo-tjugofem år sedan då han också hade fina värden. En kort ordväxling om vem som var bäst i golf avslutade det hela med att Trump hävdade att diskussionen var barnslig – och Biden kontrade med att Trump är ett barn.

ANNONS

Biden har den senaste veckan tränat för att komma till sin rätt. Möjligen var han för övertränad för att kunna framstå lika positiv som han gjorde under presidentens årliga tal till nationen i mars, då han överraskade med energi och snabba ordväxlingar med republikanska häcklare. Men den svaga framtoningen denna gång gjorde att han hade svårt att ge de demokratiska paradgrenarna, som aborter, det genomslag som behövdes för att matcha det stapplande framförandet där han flera gånger hade svårt att avsluta meningarna.

Joe Biden och frun Jill Biden efter debatten.
Joe Biden och frun Jill Biden efter debatten. Bild: Gerald Herbert

Demokratiska strateger och experter var, efter debatten, enhälliga i sina bedömningar att Joe Biden gjort ett svagt framträdande och att Donald Trump, av det skälet, kunnat glida undan med en rad uppseendeväckande utspel utan att få ett kraftfullt genmäle. Inte ens Bidens slutanförande om att amerikanerna inte kommer att få några skattehöjningar drevs hem med kraft.

För Donald Trumps del blev debatten en annan form av kampanjmöte och republikanerna var snabbt ute och förklarade honom som segrare. Demokraterna hade en tung kväll, som när den övergick i natt, handlade om hur intrycket skall kunna återskapas av Joe Biden som en president som klarar ytterligare fyra år i Vita huset.

LÄS MER:Trump skyller Putins krig på Biden

LÄS MER:"Debatten inte till Bidens fördel"

LÄS MER:Ödesmatch mellan Trump och Biden i första debatten inför valet i USA

LÄS MER:Att Donald Trump skulle vilja träna är mindre troligt

ANNONS