Donald Trump kan få en svettig torsdag. Då presenterar det utredande utskottet sin sammanställning av Trumps handlingar den 6 januari 2021, då Kapitolium stormades.
Donald Trump kan få en svettig torsdag. Då presenterar det utredande utskottet sin sammanställning av Trumps handlingar den 6 januari 2021, då Kapitolium stormades. Bild: John Locher

Minuterna som hotar Donald Trumps framtid

187 minuter kan bli avgörande för Donald Trump. Kongressutredningen lägger pussel bit för bit. Trump vill undkomma genom att ställa upp som president igen. Men åtal kan sätta krokben för honom.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Kongressutredningen, som genomlyser stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021, arbetar målmedvetet för att klarlägga Donald Trumps roll och ansvar. Republikanerna i representanthuset bojkottar förhören, med undantag av tre ledamöter som deltar. Det betyder att demokraterna har fritt fram att grilla medarbetare i Trumpadministrationen, rådgivare och familjemedlemmar under ed. Strategen Steve Bannon – som hårdnackat vägrat att vittna – ställs nu inför rätta och riskerar två års fängelse för trots mot kongressen. I sista stund ändrade han sig och säger sig nu vara villig att framträda, oklart om det hjälper honom i det här läget.

Säkerhetsagenterna, som skötte Trumps livvaktsskydd, har uppgett att de raderat sms- och mejl-konversation och hävdar att de med hänsyn tagen till sekretessen kring presidenten inte kan medverka. Men utredningen har fått hjälp med att återskapa det raderade, som kommer att finnas med i slutrapporten.

ANNONS

Republikanernas misstag

När representanthuset utredde Ukrainaskandalen 2020 – och hotade med riksrätt – hade Trump fördelen att hans lojala medspelare i kongressen ställde upp för honom och utsatte vittnen för en hårdhänt behandling.

Misstaget som republikanerna gjort nu är att lämna fältet fritt för demokraterna, som hittills koncentrat sig på utfrågningar av de som stått mycket nära presidenten. Med några få undantag har dessa vittnesmål varit förödande för Trump.

På torsdag fortsätter kongressutskottet med direktsända förhör av tidigare Trumplojala. Bland dem väntas Trumps biträdande säkerhetsrådgivare Matthew Pottinger framträda, liksom den tidigare biträdande presstalespersonen Sarah Matthews.

Och det är under torsdagen som utskottet även presenterar den 187 minuter långa sammanställningen av hur Trumps roll ser ut i stormningen, med hjälp av de 40-tal förhördas vittnesmål.

Utskottet har hittills skickligt skildrat händelseutvecklingen under de kritiska dagarna från valdagen till stormningen, då valresultatet skulle bekräftas i senaten med Trumps vicepresident Mike Pence som formell ordförande. De 187 minuterna väntas tydligt visa Trumps inblandning för att hindra att Joe Biden rättmätigt bekräftades som president.

Kan spela ut presidentkortet

Men med den uppenbara faran av att ställas inför rätta hängande över sig, har Trump valt att spela ut presidentkortet. Han har ännu inte formellt bekräftat att han ställer upp igen 2024, men har den senaste veckan antytt att han redan fattat sitt beslut och kan komma att offentliggöra det redan i september eller oktober.

ANNONS

Om så blir fallet innebär det att han kastar sina presidentplaner rakt in i mellanårsvalet som hålls i november, då hela representanthuset och en tredjedel av senaten väljs. I september/oktober väntas också kongressutredningen om stormningen av Kapitolium vara klar och beslut kan då fattas om vilken civilrättslig process som kan vänta Trump. En rad åtalspunkter kan vara aktuella, som sammantagna skulle kunna beskrivas som försök till statskupp.

Kongressutredningen kan välja att skynda på utredningen och komma med sin slutsats redan i augusti för att förekomma Trump. Det hindrar dock inte att hela det politiska klimatet förgiftas ytterligare med en tidigare president som vill bli återvald samtidigt som han hotas av det rättsliga efterspelet av stormningen, som han felaktigt påstår berodde på att han utsatts för valfusk och därmed berövats en andra presidentperiod.

Att Trump stillatigande skulle invänta domen från kongressutredningen är inte troligt. Men de 187 minuterna hotar hela hans framtid.

LÄS MER:Jury utses i rättegång mot Bannon

LÄS MER:Trump om LIV: "Ta pengarna"

LÄS MER:Ivana Trump dominerade med sina puffärmar

ANNONS