Nyhetsanalys: Ukraina ger inte upp hoppet om fred

På julafton är det tio månader sedan kriget kom till hela Ukraina. Inget vet när det tar slut. Hoppet om fred lever, i vinterkyla och elavbrott. Men ovissheten är det nya normala. Strider och attacker tar inte helg.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Många måste just nu tillbringa julen i kalla skyttegravar, under beskjutning och obeskrivliga umbäranden. Deras nära och kära är långt borta och saknade. På andra håll som i Kiev samlas familjer och vänner i en frid som snabbt kan brytas av flyglarm och luftangrepp. Otrygghet är vardag även långt från fronterna i öster och söder när befolkningen terroriseras med robotar och drönare.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari uppskattar den amerikanska militären att kanske 100 000 ryska och 100 000 ukrainska soldater har dödats eller skadats. De civila dödsfallen kan uppgå till 40 000 även om siffrorna är osäkra. Enligt FN har 7,8 miljoner ukrainare registrerats som flyktingar över hela Europa, inklusive Ryssland. Sannolikt har lika många tvingats fly från sina hem på grund av krig och ockupation. Många internflyktingar finns i västra Ukraina.

ANNONS

Det är den största humanitära katastrofen på vår kontinent sedan 1945.

”Ryssarnas taktik är primitiv”

Kriget började 2014, men för tio månader sedan spreds det till hela landet när president Vladimir Putin inledde sin specialoperation tidigt på morgonen. Jag var i Lviv när flyglarmen ljöd och robotanfallen inleddes även i väster.

När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var på blixtbesök i Washington i onsdags jämförde han brutaliteten med kampen mot nazisterna:

– Ryssarnas taktik är primitiv. De bränner ner och förstör allt de ser. De skickar fångar till frontlinjerna, till kriget. De kastar allt mot oss. Han fortsatte:

– Precis som de modiga amerikanska soldaterna som höll sina linjer och kämpade tillbaka Hitlers styrkor under julen 1944, gör modiga ukrainska soldater detsamma mot Putins styrkor i jul.

Ukraina håller sina linjer och kommer aldrig att ge upp, var presidentens budskap inför politiker och massmedia.

Gåvan: Ukrainsk flagga från Bakhmut

Han avslutade sitt tal i kongressen med att överräcka en blågul flagga undertecknad av försvararna av Bakhmut, en angripen och sönderskjuten stad i i östra Ukraina som Zelenskyj besökte dagen innan han åkte till USA på sin första utlandsresa efter invasionen.

Innan Zelenskyj mötte Joe Biden i Vita huset satt Vladimir Putin i Moskva inför den ryska militärledarna, allvarliga och tysta i bänkraderna, och utlovande nya vapen, robotar och allt annat som behövs för att fortsätta kriget. Ekonomin är inga bekymmer, enligt Putin. Försvarsminister Sergej Shoigu meddelade att det krävs en krigsmakt på upp till 1,5 miljon man.

ANNONS

När Shoigu senare besökte ett förband konstaterade han att allt går planmässigt. Enligt generalstabschefen Valery Gerasimov är den ryska frontlinjen i Ukraina stabil och Ryssland koncentrerar sina styrkor på att "slutföra befrielsen" av Ukrainas östra Donetsk-region.

Fångar rekryterade från fängelser

Ett av de förband som ryssarna förlitar sig på i Donbass är den för människorättsbrott anklagade och i väst sanktionerade legostyrkan Wagner, med nära band till Putin. Enligt John Kirby, talesman för Bidens nationella säkerhetsråd, bedöms gruppen ha fått en vapenförsändelse från Nordkorea bestående av infanteriraketer och robotar.

USA uppges vara oroat över att Nordkorea planerar att leverera mer militär utrustning till Wagner. Amerikanska tjänstemän anser att den nordkoreanska vapenleveransen är ett direkt brott mot FN: s säkerhetsrådsresolutioner och planerar att ta upp detta med rådet.

USA uppskattar att Wagnergruppen har 10 000-tals anställda i Ukraina, däribland många fångar rekryterade från ryska fängelser. Storbritanniens utrikesminister James Cleverly säger i ett uttalande:

– Att president Putin vänder sig till Nordkorea för att få hjälp är ett tecken på Rysslands desperation och isolering. Vi kommer att arbeta med våra partner för att se till att Nordkorea betalar ett högt pris för att stödja Rysslands olagliga krig i Ukraina.

USA levererar Patriot

Att USA nu lovar Ukraina det avancerade luftförsvarssystemet Patriot uppfattar ryska UD som provocerande. Putin dömer ut det som gammalmodigt. De senaste dagarna har han sagt att Ryssland inte bär skuld till utvecklingen i Ukraina. Båda länderna ”delar en tragedi”, enligt presidenten. Han säger till reportrar att han vill avsluta kriget i Ukraina och alla väpnade konflikter med diplomatiska förhandlingar.

ANNONS

– Vi kommer att sträva efter ett slut på detta, och ju förr desto bättre, naturligtvis.

Det kan tolkas som ett hoppfullt bloss i vintermörkret, men vad är det värt? Tio månader in i hans eskalerade krig, och på goda grunder, är det svårt att tro på tomten om han heter Putin.

LÄS MER:Fem punkter: Putins hot inför nya krigsåret i Ukraina

LÄS MER:Fem punkter: Därför åker Zelenskyj till USA

LÄS MER:Fem punkter om EU i gråzonskriget mot Ryssland

ANNONS