Demokraternas vicepresidentkandidat och Minnesotas guvernör, Tim Walz, under konventet i Chicago.
Demokraternas vicepresidentkandidat och Minnesotas guvernör, Tim Walz, under konventet i Chicago. Bild: Erin Hooley

Britt-Marie Mattsson: Tim Walz väg från klassrummet till den stora scenen

Han är gammal lärare och fotbollstränare för skolbarn. Och Tim Walz låter just så när han eldar det demokratiska konventet.
– Kom igen! Sitt inte och slöa! Sova? Det kan ni göra när ni är döda!

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Tim Walz är guvernör i Minnesota och valdes av Kamala Harris som vicepresidentkandidat. Men det är takterna från alla år som lärare och tränare – och kanske också som militär – som fortfarande sitter i. Han kryddar sitt språk med en och annan svordom, som när han talar om rätten till aborter och får konventet att jubla:

– Ge fan i vad som händer hemma i folks sovrum!

I svenska öron låter budskapet knappast revolutionerande, men Walz kritiseras av republikanerna för att vara radikal och på gränsen till kommunist.

Walz är född under små omständigheter i Nevada och säger att han vet vad det innebär att gå hungrig till skolan och att se sina klasskamrater inte heller få tillräckligt att äta. Som guvernör har han beslutat om gratis mat i skolorna och en rad andra sociala reformer. Och i sitt tal på konventet slog han an den ton som så många liberala demokratiska kandidater gjort före honom. De rika ska inte profitera på de fattiga, alla har rätt till sjukvård och skolan ska vara jämställd och ge pojkar och flickor samma möjligheter.

ANNONS

I svenska öron låter budskapet knappast revolutionerande, men Walz kritiseras av republikanerna för att vara radikal och på gränsen till kommunist.

Det epitetet har för övrigt Trumpkampanjen redan klistrat på Kamala Harris och falska bilder sprids som ska ge sken av att Harris, med nacken mot kameran, står framför ett anonymt rött folkhav och den gamla sovjetiska flaggan med hammaren och skäran.

Hans scen var länge klassrummet i skolan och fotbollsplanen och som guvernör brukar han tala inför betydligt blygsammare folksamlingar.

Tim Walz medgav i sitt tal – sedan han accepterat partiets nominering till vicepresidentkandidat – att han är ovan vid att stå framför tiotusentals jublande människor.

Hans scen var länge klassrummet i skolan och fotbollsplanen och som guvernör brukar han tala inför betydligt blygsammare folksamlingar. Men det var samtidigt tydligt att han njöt av sin nya roll och lovade att ge allt för att Kamala Harris och han ska vinna presidentvalet den 5 november.

”Weird” är en återkommande benämning på Donald Trump och hans vice J.D.Vance som därmed framställs som knäppa och allmänt konstiga och en bekymrad huvudskakning förstärker budskapet att det är något som inte stämmer med republikanernas toppnamn.

Bill Clinton är det säkra kortet och basen för hans tal var framtiden, på samma sätt som när han 1992 ställde upp som presidentkandidat och vann.

Konventet har hittills varit strömlinjeformat och välregisserat med alla möjliga kända politikernamn – som Michelle och Barack Obama, Nancy Pelosi och Hillary Clinton – men för att ge ansikten till viktiga frågor har också vanliga människor fått plats. Föräldrarna till en amerikansk ung man, som togs som gisslan vid Hamas attack mot en musikfestival i Israel den 7 oktober förra året, påminde om alla de vars öden fortfarande är ovissa.

ANNONS

Bill Clinton är det säkra kortet och basen för hans tal var framtiden, på samma sätt som när han 1992 ställde upp som presidentkandidat och vann. Då var kampanjlåten Fleetwood Macs ”Don´t stop thinking about tomorrow…Yesterday`s gone”.

Samma tema var tv-ikonen Oprah Winfrey inne på när hon överraskande steg in på scenen och talade. Rykten hade spritts om att hon var på väg – hon kommer från konventstaden Chicago – men när hon sedan också ställde sig i talarstolen togs hon emot av öronbedövade jubel.

Oprah, som liksom Harris inte har några biologiska barn, gav en släng åt Trumps vice J.D Vance, som föraktfullt talat om barnlösa som inte riktiga kvinnor utan ”kvinnor med katter”, och sa att katterna också har en plats:

– Om ett hus brinner räddar vi katterna därinne också!

Harris har funnits på plats vid flera tillfällen, men natten till fredagen är hennes egen då hon också ska staka ut färdriktningen för resten av kampanjen.

Med enighet och fullständig uppslutning bakom Kamala Harris och Tim Walz har konventet nu gått in på upploppet mot kröningen av Harris till partiets presidentkandidat. Harris har funnits på plats vid flera tillfällen, men natten till fredagen är hennes egen då hon också ska staka ut färdriktningen för resten av kampanjen.

– Jag är redo, försäkrade hon när hon och konventet tog farväl av och hyllade Joe Biden. Jag har aldrig varit mer redo för något i mitt liv.

ANNONS

LÄS MER:Det här är Kamala Harris vicepresidentkandidat

LÄS MER:Walz om Trumplägret: Läskiga och konstiga

LÄS MER:Smutsigaste kampanjen i USA:s moderna historia har just inletts

ANNONS