Regeringen vill se över fiskelag – kan tillåta plockning av ostron

Japanska jätteostronet har invaderat västkustens badplatser och utgör en fara för badande. Regeringen planerar nu att ändra lagen och låta allmänheten att plocka de sylvassa ostronen.
– Det är väl bra om folk kan nyttja dem i stället för att den bara sitter och skär folk i fötterna, säger Martin Rydgren, vid Havs- och vattenmyndigheten.

ANNONS
|

Sedan början av 2000-talet är det sylvassa japanska jätteostronet, eller stillahavsostronet, ett invasivt hot som dykt upp på badplatser längs med västkusten.

Skalets vassa kanter är inte bara ett effektivt försvar mot rovdjur, ostronet kan även orsaka smärtsamma skador på badande.

Arten är dessutom ett hot mot inhemska arter.

För närvarande är det enbart fiskerättsinnehavare som får lov att plocka ostron, eller de personer som fått medgivande av innehavaren att plocka dem.

Men nu ska regeringen se över fiskelagen, och undersöka om allmänheten ska kunna ges tillåtelse till att plocka de invasiva ostronen, vilket P4 Väst var första att berätta om.

ANNONS

– Eftersom det bara står ostron i lagen så gäller den både det europeiska och japanska ostronet. Nu vill man att det enbart står europeiskt ostron i lagen, och då kommer det bli fritt att plocka stillahavsostronet, säger Martin Rydgren, vid Havs- och vattenmyndigheten.

Vilka fördelar och nackdelar ser du om lagen ändras?

– Den mesta uppenbara skadan som stillahavsostronet ställer till med är att de är väldigt vassa. Att rensa dem är bra för badande, och utöver det är det en invasiv art som inte har här att göra och konkurrerar med annat. Nu är den så utspridd att jag anser att det inte går att stoppa spridningen. Det det handlar mest om att se till att folk inte skadar sig, säger Martin Rydgren, och tillägger:

– Vi vet också att ostronen kan spridas ännu mer om folk tillåts plocka dem. Det kan vara till exempel genom att man slänger tillbaka ostron i havet för att de är för små. Det handlar också om att kunna se skillnad, så att man inte råkar plocka fiskerättsinnehavarens vanliga ostron.

Ett fullvuxet stillahavsostron kan bli mellan åtta och fyrtio centimeter långt. GP har tidigare skrivit om ostrondykaren Bengt Klemming som hittade, kanske, världens största ostron i Grebbestad.

ANNONS

Det japanska jätteostronet är det mest odlade och ekonomiskt viktiga ostronet i världen, och ses som en delikatess.

– Det är en resurs som anses vara god att äta, och det är väl bra om folk kan nyttja dem i stället för att den bara sitter och skär folk i fötterna, säger Martin Rydgren.

LÄS MER:Jätteostron sprider sig längs kusten: ”Som rakblad”

LÄS MER:Bengt kan ha hittat världens största ostron

LÄS MER:Så kan de vassa och invasiva ostronen stoppas

ANNONS