Här lyser himlen upp av norrsken – i Ale

Sent på onsdagskvällen såg Kinga Zdanuk och hennes familj ett grönt ljussken som svepte upp över Hålanda i Ale. Det visade sig vara ett norrsken som tornade upp sig på den annars kolsvarta himlen.
– Det var det vackraste jag någonsin har sett, säger hon.

ANNONS
|

Kinga Zdanuk och hennes familj som vanligtvis bor i Polen är för närvarande på besök hos släktingar i Hålanda i Ale kommun. Hon är, som av en händelse, väldigt intresserad av ljusfenomen i allmänhet och norrsken i synnerhet. Därför blev hon lycklig när hon på onsdagen såg på en app att det skulle finnas möjlighet att se norrsken i Polen.

– Då visste jag att man skulle kunna se det även i Göteborg så jag ropade till min familj ”man kan se norrsken, kom!”, säger hon.

Familjen gick ut på en promenad i hopp om att få se det mäktiga ljusfenomenet. Redan då såg de något som de trodde var ett norrsken, om än ett ganska svagt sådant. En stund senare när de hade kommit in i värmen igen ropade Kinga Zdanuks svägerska från balkongen om att det syntes ännu starkare.

ANNONS

– Vi bara skrek ”wow, wow!” Det såg ut som att någon i himlen tände och släckte ett ljus. Det var det vackraste jag någonsin har sett, säger hon och fortsätter:

– Det varade bara i några minuter så om hon inte hade gått till balkongen just då kanske vi hade missat det.

LÄS MER:Storm på solen kan ge norrsken i natt

LÄS MER:Malin fångade norrsken på bild

Meteorologen: Ovanligt

Den senaste veckan har flera personer hört av sig till SMHI om att de kunnat se norrsken även längre söderut i landet. Linus Karlsson som är meteorolog på SMHI säger att det är ovanligt att se norrsken så långt söderut som i fallet med Ale.

– Jag har inte direkt någon siffra men det är ovanligare att se det längre ner söderut i landet, säger han.

Förklaringen till att man har kunnat se norrsken den senaste veckan är att solens aktivitet har varit stor.

– Norrsken i sig syns i samband med kraftig aktivitet på solen och när laddade partiklar når jordens magnetfält. I samband med det så utsöndras det här ljuset. Beroende på hur kraftigt det här är finns det då möjlighet att se det även på sydligare breddgrader också, säger Linus Karlsson.

Finns det möjlighet att se norrsken de kommande dagarna i Västsverige?

ANNONS

– Solaktiviteten har minskat och därför är det inte sannolikt med vidare norrsken nu.

LÄS MER:Vackert norrsken i Västsverige

GP satsar på Ale – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra lokalnyheter och fördjupande reportage som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ale i mobilen hittar du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Alla artiklar om Ale hittar du även på gp.se/nyheter/storgöteborg

ANNONS