Här springer vargen fritt i Mölndal

På väg hem från mataffären fick Carolina en chock då en varg kom springandes på Aminogatan i Mölndal. Ett väldigt lyckosamt möte, enligt Carolina själv.
– De är så fina, jag hade förväntat mig det i Värmland men inte här, säger hon.

ANNONS
|

Det var under lördagskvällen som Carolina, som bor i Göteborg, åkte på en biltur. Efter att hon kört en stund stannade hon vid en mataffär i Mölndal innan hon vände hemåt igen.

– Jag valde att köra innervägen istället för Söderleden för där brukar det vara lite lugnare, berättar Carolina som inte vill att hennes efternamn ska stå med.

När Carolina körde på Aminogatan såg hon att något rörde sig i buskaget till vänster om vägen.

– Jag såg bara något högt som rörde sig i gräset. Jag trodde att det var ett rådjur och eftersom det inte var någon trafik så stannade jag till. Jag förstod inte att det var en varg först.

ANNONS
Vargen rörde sig ganska obrytt genom Åbro industriområde i Mölndal.
Vargen rörde sig ganska obrytt genom Åbro industriområde i Mölndal. Bild: Privat

Unga hanar

Carolina stannade kvar i flera minuter innan en annan bil dök upp. Även den stannade till och förundrades av vargen som efter tio minuter sprang vidare.

– De är så fina, jag hade förväntat mig det i Värmland men inte här.

Roy Bladh är kommunjägare i Mölndal och när han hör att det springer runt en varg i området blir han glad.

– Jag håller ingenting för osannolikt. Det är unga hanar som springer omkring och de har sina stråk, det är gamla leder som lodjur och vargar drar. Sen går de upp över Änggårdsbergen och upp mot Botaniska, säger Roy Bladh.

Att döma av läsarbilden som GP har på vargen konstaterar Roy Bladh att det troligtvis rör sig om en riktig varg.

– Med tanke på höjden, de höga benen, längden och nosen ser det ut så. Men det kan vara en hybrid. Folk har mycket bisarra äventyr för sig och avlar i smyg. Det är svårt att säga helt säkert utifrån en enda bild, men för mig ser det ut som en ung hane.

Ta in matresterna

Att vargen har så lite päls tyder på att den skulle kunna vara drabbad av skabb eller någon annan sjukdom.

ANNONS

Enligt Roy Bladh så har det hänt vid flera tillfällen att vargar har blivit påkörda på just Söderleden. Han har själv sett en varg vid Gunnebo slott men han understryker att de inte är farliga.

– Man stöter oftast inte på dem för de blir rädda. De är egentligen inga farliga djur i de lägena. Det är mat och sånt som drar men de skulle inte gå på en människa, det har jag aldrig hört. Sen lär de sig, precis som vildsvin, att det finns mat i trädgårdar efter att folk grillat.

LÄS MER:Därför är huggormarna som mest giftiga på våren

LÄS MER:Regeringen vill kraftigt minska vargstammen

ANNONS