Anderssons ultimatum till Kristersson: Får till midsommar på sig

S-ledaren Magdalena Andersson varnar för en rekryteringsfest för gängkriminella, om inte regeringen skjuter till mer pengar till kommuner som Göteborgs stad, som akut hotas av nedskärningar.
Hon kräver besked av statsminister Ulf Kristersson – senast till midsommar.
– Det räcker inte att bura in gängkriminella om yngre killar står redo att ta deras plats, säger Magdalena Andersson.

ANNONS
|

Bara timmar efter att tv-debatten i TV4 avrundats var det dags för partiledarna att drabba samman i debatt på nytt, nu i riksdagen.

När det var oppositionsledaren Magdalena Anderssons tur att äntra talarstolen fokuserade hon på det upptrappade gängvåldet, som bland annat krävt två dödsoffer i Stockholmsförorten Farsta den gångna helgen.

Det ena dödsoffret var en pojke i 15-årsåldern som var på väg till ett tivoli.

Andersson menade att sommarlovet kan bli en rekryteringsfest för gängen, om inte kommunerna har råd att anställa fler vuxna att jobba med barn som riskerar att dras in i gängen. Det handlar till exempel om fältassistenter som kan punktmarkera ungdomar i riskzon.

ANNONS

Därefter ställde hon ett ultimatum till statsminister Ulf Kristersson (M):

– Jag kräver att regeringen före midsommar ger besked om vilka resurser kommunerna kommer att få, hur stora ökningar de kommer att få i höst, så att de inte behöver planera för att säga upp personal 2024.

Fick inget svar

Göteborgs kommunalråd Jonas Attenius (S) är en av dem som larmat om att kommunerna måste få mer pengar från staten – annars väntar uppsägningar.

– Det är ett extremt tufft läge framåt och det krävs krisstöd från statens sida. Vi kan konstatera att vi går mot en vargavinter i svensk välfärd, har han tidigare sagt till GP.

Något svar från statsministern fick Magdalena Andersson aldrig.

– Nej, ingenting. Jag är rädd att regeringen redan har bestämt sig för att redan i höst prioritera skattesänkningar för höginkomsttagare före skola, fältassistenter och annan viktig verksamhet, säger hon.

När det blev Sverigedemokraternas tur var det den ekonomiska talespersonen Oscar Sjöstedt som förde partiets talan. Partiledaren Jimmie Åkesson var frånvarande på grund av sonens skolavslutning.

Statsminister Ulf Kristersson (M) debatterar under partiledardebatten i riksdagen. I bakgrunden Johan Pehrson och Ebba Busch.
Statsminister Ulf Kristersson (M) debatterar under partiledardebatten i riksdagen. I bakgrunden Johan Pehrson och Ebba Busch. Bild: Henrik Montgomery

Slog tillbaka mot S

Sjöstedt tog chansen att slå tillbaka mot Socialdemokraterna och lade skulden för samhällsutvecklingen på Magdalena Anderssons parti.

– Åtta år av socialdemokratiskt styre lämnar en hel del övrigt att önska för att uttrycka sig milt.

ANNONS

Enligt Sjöstedt lägger nu regeringen och SD om politiken för att göra samhället tryggare. Han menade att det bland annat kommer att leda till fler ”hyresgäster” i landets fängelser.

– Vanliga hederliga människor ska kunna vistas i fred och i frihet på gator och torg, medan bovar och banditer ska sitta inlåsta.

Ulf Kristersson duckade kravet från Magdalena Andersson. Men på vägen in till riksdagsdebatten kommenterade han den senaste tidens skjutningar.

För att få bukt med våldet menar han att det måste till åtgärder på kort och på lång sikt.

– På kort sikt är det utan tvekan att låsa in dem som skjuter ihjäl andra människor mycket, mycket längre. Och på längre sikt självklart att förebygga att nya dras in, bland annat genom att bryta sekretessen mellan socialtjänsten, polisen och skolan.

LÄS MER:Bostadsminister Andreas Carlson (KD) i fokus under partiledardebatten

LÄS MER:Per Bolund (MP): Äldre dör av klimatförändringar

LÄS MER:Magdalena Andersson anklagar regeringen och SD: Begränsar friheten

ANNONS