CSN-räntan höjs – trots massiv kritik

Trots massiv kritik och 80 000 namnunderskrifter genomför regeringen en räntehöjning på studieskulder.
Efter nyår blir det uppskattningsvis 88 kronor dyrare i månaden för den genomsnittlige CSN-låntagaren.
– Vi är otroligt besvikna, säger Adam Kedert, vice ordförande i Saco studentråd.

ANNONS
|

Det fackliga organisationen Saco studentråd samlade ihop 80 000 namnunderskrifter i protest mot förslaget att införa en påslagsränta på CSN-lån, något som TV4 tidigare rapporterat om. Namninsamlingen genomfördes redan i oktober 2021. Den dåvarande S-regeringens förslag fick även kritik av delar av den dåvarande oppositionen. Väl i regeringsställning genomför nu högerregeringen räntehöjningen som börjar träda i kraft vid årsskiftet.

– Vi är otroligt besvikna. Det slår mot alla studenter, men mot den högre utbildningen särskilt mycket, säger Adam Kedert, vice ordförande i Saco studentråd.

Dyrare att utbilda sig inom bristyrken

Inom Saco studentråd samlas 17 förbud som innefattar 115 000 medlemmar. Många av dem studerar långa utbildningar, till exempel läkar- och lärarprogrammen, som nu slås extra hårt av räntehöjningen.

ANNONS

– Lärarutbildningen är redan kostsam. Den blir nu ännu mer kostsam och därmed mindre värd för individen att studera. Samtidigt som branschen behöver fler lärare inom yrket. Samhället överlag, och särskilt offentlig sektor, behöver fler akademiker och mer kompetens säger Adam Kedert.

Christian Brundu är politiskt sakkunnig på utbildningsdepartementet och han försvarar beslutet.

– Vi har ett mycket förmånligt studielånssystem. Det ska löna sig att arbeta och studera i Sverige. Det tycker vi det här systemet uppmuntrar, säger han.

Räntehöjningen kommer bland annat finansiera ett så kallat omställningsstudiestöd som CSN kommer att erbjuda från och med nästa år.

– Det är bland annat de som har studielån som kommer kunna ta del av det här. De som tar studielån kommer senare att arbeta och kommer då ha tillgång till omställningsstudiestödet, säger Christian Brundu.

Omställningsstudiestödet

Från och med den 1 januari 2023 är omställningsstudiestödet tillgängligt. Det är ett nytt studiestöd riktat till ”vuxna mitt i arbetslivet”. På CSN:s hemsida står: ”Med omställningsstudiestödet kan du studera och bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden, antingen genom att vidareutveckla dig inom ditt område eller genom att byta spår”.

Under 44 heltidsstudieveckor kan den som beviljas omställningsstudiestöd få upp till 80 procent av sin lön i bidrag. Det finns ett ytterligare lån att ansöka om.

ANNONS

Saco studentråd menar att effekten av räntehöjningen blir att de som har stora studieskulder nu får finansiera CSN:s förluster och i praktiken finansierar det nya omställningsstudiestödet. Saco studentråd menar att det är att sätta grupp mot grupp. Detta håller inte Christian Brundu med om.

– Det här en del av ett större paket, en del av den nya las-överenskommelsen. Parternas föreslagna modell med omställningsstudiestödet skapar vissa kreditförluster, som rimligtvis finansieras inom ramen för studiestödssystemet av en höjd ränta. Det är rimligt att alla är med och betalar, säger Christian Brundu, politiskt sakkunnig på utbildningsdepartementet.

88 kronor dyrare

Enligt CSN har deras genomsnittliga låntagare en skuld på 166 000 kronor. Den genomsnittlige låntagaren kommer uppskattningsvis få sin månatliga avbetalning höjd med 88 kronor i månaden. Detta är när den nya påslagsräntan och den rörliga studieskuldsräntan räknas ihop.

Studieskuldsräntan baseras på de tre senaste årens statslåneräntor och i år har statslåneräntan ökat.

– Rimligen justeras studieskuldsräntan upp. Men det vet vi inte än och det är inte vi som bestämmer över det, säger Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN.

Saco studentråds förhoppningar är att deras kommande julkampanj ska påverka beslutsfattarna inför vårbudgeten nästa år.

– Vi är positivt inställda till omställningsstudiestödet, men det borde finansieras annorlunda, säger Adam Kedert, vice ordförande i Saco studentråd.

ANNONS

LÄS MER:Fel att höja studieräntan

LÄS MER:Skynda på – jobbstudiestödet snart slut

LÄS MER:Om fler byter bana säkrar vi framtidens kompetensförsörjning

ANNONS