Efter att en reporter på Sydsvenskan granskat Palestinademonstrationer i Malmö dök ett antal aktivitster upp utanför hennes hem och ropade hotfulla ramsor riktade mot reportern.
Efter att en reporter på Sydsvenskan granskat Palestinademonstrationer i Malmö dök ett antal aktivitster upp utanför hennes hem och ropade hotfulla ramsor riktade mot reportern. Bild: Bengt Arvidson

Demonstranter samlades utanför reporters hem: ”Oacceptabelt”

Under torsdagskvällen ställde sig demonstranter i Malmö utanför en reporter på Sydsvenskans bostad. Där ropade de hotfulla ramsor riktade mot reportern.
– När man ger sig på en enskild arbetare i hemmet har man gått långt över gränsen, säger Jonas Kanje, chefredaktör på Sydsvenskan.

ANNONS
|

I veckan publicerade Sydsvenskan en granskning av de pro-palestinska demonstrationer som hålls i Malmö varje vecka. Bland annat avslöjade tidningen att demonstranter, på arabiska, uppmanar till terrorstöd och fortsatt krig.

På torsdagskvällen samlades flera personer utanför reportern Inas Hamdans bostad. Där ropade de hotfulla ramsor riktade mot henne. I ett klipp från händelsen hörs demonstranterna skandera att reportern inte kan gömma sig och hon anklagas för att stödja folkmord.

Efter händelsen skrev Inas Hamdan på X att varken hon eller hennes familj var hemma när demonstranterna var där, men att det trots det är oacceptabelt.

”Ni kan inte tysta journalistiken”, skrev hon.

ANNONS
Jonas Kanje, chefredaktör på Sydsvenskan, ser allvarigt på händelsen.
Jonas Kanje, chefredaktör på Sydsvenskan, ser allvarigt på händelsen. Bild: Lars Brundin

Kommer inte förändra rapporteringen

Tidningen Sydsvenskan ser mycket allvarligt på händelsen. Enligt chefredaktören Jonas Kanje har tidningen en dialog med polisen om händelsen, parallellt med ett internt säkerhetsarbete.

– Vi välkomnar diskussion och kritik mot vår journalistik, men det är långt över gränsen att försöka skrämma enskilda reportrar för att påverka vår journalistik, säger han.

Vidare säger han att händelsen inte kommer att påverka hur Sydsvenskan rapporterar om kriget i Gaza.

– Jag vill poängtera hur viktigt det är att vi kan jobba under säkra omständigheter. Journalistiken är en viktig del av demokratin, säger Jonas Kanje.

Nabil Abdulmajid, en av organisatörerna av Palestinademonstrationerna som granskades i Sydsvenskans artikel, tar avstånd från torsdagens demonstration utanför reporterns hem.
Nabil Abdulmajid, en av organisatörerna av Palestinademonstrationerna som granskades i Sydsvenskans artikel, tar avstånd från torsdagens demonstration utanför reporterns hem. Bild: Johan Nilsson/TT

Organisatör för Palestinademonstration tar avstånd

Nabil Abdulmajid är vice ordförande i Islamiska förbundet i Malmö och en av organisatörerna av Palestinademonstrationerna som granskades i Sydsvenskans artikel. Han intervjuades i artikeln – där han tog avstånd från alla uppmaningar till terrorstöd och krig.

När GP pratar med honom på fredagen berättar han att han fick höra om demonstrationen utanför reporterns bostad via media. Han försökte då ta reda på vilka det var som låg bakom demonstrationen, men har inte fått något svar på det.

– Jag vet inte vilka det är och jag har inte koll på exakt vad som hände eller vad de sa, men det är fel att jaga journalister som gör sitt jobb, säger han.

ANNONS

Han understryker att organisationen välkomnar granskningar som görs via media.

– Vi har ingenting att dölja.

Utrikesminister Tobias Billström har kommenterat händelsen till Sydsvenskan och konstaterar att påtryckningar mot journalister är helt oacceptabla.
Utrikesminister Tobias Billström har kommenterat händelsen till Sydsvenskan och konstaterar att påtryckningar mot journalister är helt oacceptabla. Bild: Jessica Gow/TT

Billström: ”Viktigt att medier är fria att granska”

Även utrikesminister Tobias Billström (M) ser allvarligt på händelsen.

”Det är viktigt att medier är fria att granska och rapportera om detta. Alla former av påtryckningar mot journalister är helt oacceptabla”, skriver Tobias Billström i ett uttalande”, skriver han i en kommentar till Sydsvenskan.

Flera politiker har också reagerat i sociala medier på händelsen. Den skånskdansk riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C), som tidigare varit kommunpolitiker i Malmö skriver ”Det är för jävligt!”.

Även jämställdhetsminister, Paulina Brandberg (L) kommenterar händelsen i sociala medier:

”Den fria journalistiken är ett av grundfundamenten i en demokrati. Otroligt allvarligt att en journalist utsätts för en sådan här händelse i sitt eget hem som en direkt reaktion på hennes journalistiska arbete.”

Icke-tillståndsgiven demonstration

Personerna som befann sig utanför reporterns hem hade inte ansökt om demonstrationstillstånd, enligt polisens presstalesperson Rickard Lundqvist.

På fredagen hade det inte gjorts någon polisanmälan av händelsen.

– Rent hypotetiskt, om en samling människor söker upp en specifik person i ett specifikt syfte utanför dennes hem så måste man fråga sig dels vad syftet är och dels vad den vederbörande känner. Det skulle kunna bli ofredande eller olaga hot, beroende på vad som uttalas och hur det upplevs, säger Rickard Lundqvist.

ANNONS

LÄS MER:Ropar eldupphör på svenska – krig på arabiska

LÄS MER:Expert: "Israel ställs ytterligare i skamvrån"

LÄS MER:FN:s toppdomstol: Israels ockupation olaglig

LÄS MER:Israelisk ilska över palestinska flaggor

ANNONS