Efter ålskandalen – PM Nilsson får jobb på Timbro

Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson fick avgå efter den uppdagade ålskandalen.
Nu har han fått ett nytt jobb på den liberala tankesmedjan Timbro.
"Efter att ha tillfört den politiska skandalen en helt ny miljöpolitisk dimension ska jag nu arbeta med miljöfrågor på heltid”, skriver PM Nilsson på Twitter.

ANNONS
|

I höstas handplockades PM Nilsson av statsminister Ulf Kristersson till jobbet som hans statssekreterare. Nilsson har genom åren varit en känd opinionsbildare och kom senast från jobbet som chef för ledarredaktionen på Dagens Industri.

Men bara månader efter tillsättningen fick PM Nilsson avgå efter att det uppdagats att han tjuvfiskat ål.

Nu står det klart att PM Nilsson har fått ett nytt jobb på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro. Där får han uppdraget att driva klimat-, miljö-, stads- och landsbygdsfrågor.

– PM Nilsson förstår på djupet kopplingen mellan näringslivets villkor och klimatpolitikens utformning. Vi är väldigt glada att han väljer att komma till oss i hård konkurrens med andra, säger Benjamin Dousa, vd på Timbro

ANNONS
Benjamin Dousa, vd på Timbro.
Benjamin Dousa, vd på Timbro. Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Ljög för polisen

PM Nilsson kommenterar sitt nya jobb på Twitter:

”Efter att ha tillfört den politiska skandalen en helt ny miljöpolitisk dimension ska jag nu arbeta med miljöfrågor på heltid. Då näringslivet är den största seriösa miljörörelsen känns Timbro helt rätt. Vi ses!”, skriver han.

Men PM Nilssons jobbyte kan stoppas. Sedan 2018 finns det en lag som innebär att ministrar och statssekreterare som inom ett år går till ett nytt jobb utanför staten måste skicka en anmälan till karensnämnden för prövning.

I samband med att nyheten om PM Nilssons nya jobb presenterades hade en sådan inte skickat in, enligt Dagens Industri.

”Man får inte tillträda en sådan tjänst inom ett år från man har slutat utan att ha gjort en anmälan till nämnden”, säger nämndens sekreterare hovrättsrådet Ralf Järtelius till Dagens Industri.

Nämnden kan fatta beslut om att sätta en tidigare statssekreterare eller statsråd i karens i upp till ett år eller förbjuda dem från att arbeta med vissa frågor. Det kan exempelvis handla om ekonomisk skada för staten, otillbörlig fördel för staten eller någon enskild eller att allmänhets förtroende för staten skadas.

Efter artikeln i Dagens Industri meddelade PM Nilsson att han lämnat in en anmälan till karensnämnden.

ANNONS

”Jag börjar när nämnden har fattat sitt beslut. Brukar gå ganska snabbt”, skriver han i ett sms till Dagens Industri.

Fick Kristerssons stöd

Det var under hösten 2021 som PM Nilsson ertappades med att ha tjuvfiskat ål utanför Karlskrona. I samband med detta ska Nilsson ha ljugit för två anställda på Havs- och vattenmyndigheten som dök upp och ställde frågor till honom.

Men även efter att han börjat sin anställning hos statsministern på regeringskansliet ska PM Nilsson ha fortsatt ljuga, då i förhör med polisen. Först efter julhelgen ska han ha tagit kontakt polisen och erkänt brottet. Nilsson dömdes till 39 000 kronor i dagsböter för ålfisket.

När det under januari framkom att en ny förundersökning inletts mot PM Nilsson för brott mot artskyddsförordningen valde han att avgå. Detta trots att statsminister Ulf Kristersson uttryckt sitt stöd för honom några dagar tidigare.

”Jag själv vet inte vad anmälan handlar om eller ens om det är jag som är föremål för utredningen – den informationen får jag inte av polisen. Jag får heller inte veta om de avskriver anmälan. Men anmälan diskuteras nu i media och i partipolitiska inlägg. Sammantaget gör situationen att jag har svårt att kunna göra ett bra jobb”, skrev han.

ANNONS

LÄS MER:Kristersson KU-anmäls efter ålfisket: ”Oacceptabelt”

LÄS MER:Oerhört märkligt att PM Nilsson duckar pressen

LÄS MER:PM Nilsson lämnar jobbet som statssekreterare

ANNONS