Fem döda i hissolycka i Sundbyberg

Fem personer har bekräftats döda efter måndagens hissolycka på en byggarbetsplats i Sundbyberg norr om Stockholm.
Nu öppnar biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) för att vidta nya åtgärder för att få bukt med dödsolyckorna i byggbranschen.
– Vi kan aldrig acceptera det som ett normalläge.

ANNONS
|

I snön utanför byggstaketet börjar en minnesplats växa fram. Det är närboende som kommer förbi och lämnar blommor och tänder ljus. Ingen har någon relation till de fem avlidna personerna, men vill ändå hedra deras minne, berättar de.

Det har gått ett drygt dygn sedan larmet kom om måndagmorgonens allvarliga hissolycka i Sundbyberg utanför Stockholm. Men först under tisdagsförmiddagen kunde Åklagarmyndigheten bekräfta dödsfallen.

Händelsen utreds nu som arbetsmiljöbrott innefattande grovt vållande till annans död.

– Det här är en allvarlig händelse som vi nu utreder. Fem personer har konstaterats avlidna. Arbetet med att säkerställa identiteten på de avlidna pågår, samtidigt som kontakt med anhöriga tas, säger senior åklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

ANNONS

Samtidigt som ännu en ros läggs ner pågår den tekniska undersökningen som bäst innanför staketet. Polisens fotografer tar bilder både på den nedfallna hissen och det halvfärdiga höghus, där arbetet nu är pausat.

Ministern: ”Fruktansvärd känsla”

Under tisdagseftermiddagen besökte biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) olycksplatsen.

Hon var även på plats under morgonen, innan dödsbeskeden kom. Redan då anade hon hur illa det hade gått.

– När man stod här så kände man ju i magen att det troligtvis inte hade gått bra. Men det är klart att det är ju en fruktansvärd känsla att få det bekräftat. Jag tänker verkligen på de anhöriga till dem som gick till jobbet igår, men som inte kom hem, säger hon till GP.

Vad blir nästa steg för dig i din roll?

– När det gäller just den här specifika händelsen så är det ju viktigt att den nu utreds riktigt gediget så att vi kan få klarhet i hur det här kunde hända – för det här ska inte kunna hända på en svensk arbetsplats. Jag kommer såklart följa den utredningen väldigt noggrant.

Biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L)
Biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) Bild: Carolina Byrmo/GP

Paulina Brandberg menar också att det kan finnas anledning att jobba extra fokuserat mot byggbranschen som är hårt drabbad av dödsolyckor.

ANNONS

– Vi kan aldrig acceptera det som ett normalläge att det är de här höga dödstalen, utan vi måste jobba framåt och hitta de åtgärderna som verkligen fungerar.

Byggnads: ”Ska stötta dem”

På plats var även Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland. Han berättar att facket under tisdagen ska ha ett möte med byggherren.

– Vi ska stötta dem. De har ju ett sorgearbete och har det ganska tungt. Och sen ska vi se om vi kan hjälpa till med att ta kontakt med deras underentreprenörer och hjälpa dem med krishantering och sådana saker.

Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland.
Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland. Bild: Carolina Byrmo/GP

Han vill inte föregå utredningen och spekulera i om olyckan berodde på ett handhavande- eller materialfel.

Han ser dock händelsen som ett tecken på att något är fel i en byggbransch som återkommande drabbas av dödsolyckor.

– Ja, så är det – och det är i alla led skulle jag vilja säga, säger han.

Han tycker att mer skulle kunna göras inom ramen för nuvarande lagstiftning.

– Man behöver pröva de som är ansvariga under projekteringstiden, att man då tittar på hur man ska organisera arbetsplatsen så att man ger förutsättningar för de som ska utföra jobbet. Det är väl det som jag hoppas ska komma av det här, säger Tomas Kullberg.

ANNONS

LÄS MER:Bygghiss har rasat i Sundbyberg – flera skadade

LÄS MER:Fackförbundet Byggnads: ”Alla ska få komma hem till sin familj”

LÄS MER:Hisstillverkaren Alimaks vd efter dödsolyckan: ”Vi är bedrövade”

LÄS MER:Ministern efter hissolyckan: "Fruktansvärt"

ANNONS