Här är maten som går att äta trots passerat datum

Maten måste inte slängas bara för att den passerat bäst före-datumet. Ofta håller livsmedel betydligt längre än man tror – ost och sylt kan gå att äta till och med när den möglat.
Här är maten som du kan rädda efter att den blivit dålig.

ANNONS
|

Det är alltid bra att minska matsvinnet och spara både på plånboken och miljön. Ofta slängs mat som går utmärkt att äta, bara för att det passerat bäst före-datumet.

Bäst före-datumet infördes 1986 och säger egentligen ingenting om hur länge maten är säker att äta. Istället visar det hur länge producenten säger att du kan förvänta dig att den behåller samma kvalitet.

– Det handlar om kvalitet och är inte kopplat till om det är säkert att äta, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog och rådgivande på Livsmedelsverket.

Huruvida maten är säker att äta handlar istället främst om hur man hanterat den.

ANNONS

– Många matförgiftningsfall orsakas av att maten har hanterats på fel sätt. Den har kanske inte förvarats kallt eller har fått svalna i rumstemperatur alldeles för länge, säger Åsa Rosengren.

Sur mjölk går att använda om den hettas upp

Det traditionella rådet till dem som vill minska sitt matsvinn är att titta, lukta och smaka. Om det inte är några större skillnader mot hur den brukar vara så är det lugnt att äta. Men det finns undantag där det faktiskt går att rädda maten ändå.

Ett livsmedel som du märker om det blivit dåligt är mjölk. Den igenkännbara sura doften som visar att mjölken inte bör drickas betyder dock inte att du måste slänga den. Det går nämligen att laga pannkakor eller baka på sur mjölk, så länge den inte klumpat sig.

Sur mjölk går att använda om det hettas upp, till exempel kan den användas till pannkakor.
Sur mjölk går att använda om det hettas upp, till exempel kan den användas till pannkakor. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Att mjölken blir sur beror på bakterier som bildat mjölksyra, bakterier som dör när de blir upphettade. Därför är det inte farligt att använda mjölken så länge den tillagas. Om den däremot klumpat sig kan det bero på flera olika bakterier, varav vissa bildar gifter som är värmetåliga. Ta därför det säkra före det osäkra och kasta klumpig mjölk.

Nästan all mjölk som säljs i Sverige idag är pastöriserad. Det innebär att den redan varit upphettad och att många värmekänsliga bakterier därmed redan dött. Därför är det ovanligt, men inte omöjligt, att mjölken surnar utan att klumpa sig. Oavsett så håller mjölk som förvarats kallt och inte stått framme några längre perioder betydligt längre än bäst före-datumet.

ANNONS

Härskna torrvaror går att äta

När det gäller torrvaror, så som mjöl, socker och nötter, går detta att äta betydligt längre än bäst före-datumet. De kan dock härskna, vilket ger dem en tydlig och inte särskilt trevlig smak. De smakar illa, men förutsatt att de förvarats torrt och inte möglat är de inte farligt att äta någon gång då och då.

Om några av nötterna i en förpackning börjat mögla eller ruttna går det bra att rensa ut dem som har synliga angrepp och ändå äta resten. Håll utkik efter missfärgning, skrumpenhet och synbart mögel. Paranötter är lite speciella och bör alltid delas innan man äter dem då de kan vara mögliga i mitten utan att det syns på utsidan.

Ost och söt sylt går att äta trots mögel

Generellt sett ska man slänga all mat som möglat. Mögelgifter orsakar matförgiftning, men även andra mer långsiktiga hälsoproblem.

– Om man regelbundet äter mat som har möglat så kan det ge problem med levern eller orsaka cancer om kanske 20-30 år, säger Åsa Rosengren på Livsmedelsverket.

Men det finns även vissa livsmedel som faktiskt går bra att äta även om de har mögelfläckar.

En öppnad ost brukar hålla flera veckor i kylen innan det börjar växa mögel på den. Men man kan äta både hårdost (ej riven) och äpplen (dock ingen annan frukt, bara äpplen) som möglat om man skär bort två centimeter runt mögelfläcken. Det går även bra att äta sylt med mögel på toppen förutsatt att sylten består av minst 33 procent socker och man tar bort även de översta två centimeterna sylt.

ANNONS

De extra två centimeterna tas bort för att man ska bli av med eventuella mögelgifter som kan ha tagit sig djupare in i maten.

Möglig ost går att rädda om man skär bort möglet plus två centimeter på alla sidor om mögelkolonin.
Möglig ost går att rädda om man skär bort möglet plus två centimeter på alla sidor om mögelkolonin. Bild: Johan Nilsson / TT

En generell regel är att i mer porös och blöt mat sprider sig mögelsporer snabbt till hela förpackningen, även om det bara finns mögelfläckar i ett hörn. Därför bör man inte äta mögligt bröd eller dricka saft med mögel i.

Om det är mögel i en förpackning med bär eller vindruvor räcker det att slänga de frukter som faktiskt är angripna av mögel och äta resten.

Kall kyl får maten att hålla längre

Enligt Åsa Rosengren är det viktigaste man kan göra för att få maten att hålla längre att ha låg temperatur i kylen. Mat som förvaras vid fyra grader håller ungefär dubbelt så länge, jämfört med mat som förvaras vid åtta grader. Är det varmare än tio grader kan det rent av bli farligt. Det kan därför vara värt att köpa en termometer att ha i kylen.

– Vi får lite frågor angående el. Men att mixtra med kylen och kanske höja temperaturen är en jättedålig idé med tanke på att maten som då kommer behöva slängas också är dyr, säger Åsa Rosengren på Livsmedelsverket.

Du bör även undvika temperaturhöjningar i den mån det går. Mjölken ska in i kylen så fort som möjligt och frysvarorna ska in i frysen innan de hinner tina.

ANNONS

Det hjälper även att ha koll på ordningen i kylskåpet. Desto luftigare desto bättre, både för kylfördelning men även för att man ska kunna se vad man har i kylen. Tänk även på att dörren är den varmaste platsen i kylen så undvik att förvara känsliga varor som mjölk, fisk och kött där.

Hur länge håller äggen?

Bäst före-datumen på äggkartongen visar hur länge äggen behåller sin kvalitet i rumstemperatur. De är ätbara betydligt längre och håller ännu längre när du har dem i kylen. En studie visade att ägg håller i tio veckor utan att bli dåliga när de förvarats i en temperatur på fyra grader.

Ett knep är även att vända upp och ner på äggen i kartongen så att den trubbiga ändan är uppåt – det förlänger nämligen hållbarheten ytterligare.

Ägg blir gamla när gulan flyter uppåt och kommer i kontakt med äggskalet. I ”botten” av ägget finns en luftbubbla som gör att det tar längre tid för gulan att nå skalet och för ägget att bli dåligt.

Ägg är en råvara som håller betydligt längre än vad som står på kartongen.
Ägg är en råvara som håller betydligt längre än vad som står på kartongen. Bild: Roger Larsson

För att få lite koll på hur gammalt ett individuellt ägg är kan du göra ”vatten-testet” eller ”flyttestet”, genom att lägga det i ett glas med kallt vatten. Om det sjunker till botten är ägget färskt och om det flyter vid vattenytan är det äldre. Det beror på att vätskan i ägget dunstar över tid och luftbubblan i ”botten” växer. Äldre ägg innehåller mer luft och flyter därför.

ANNONS

Men ett ägg som flyter kan ändå gå bra att äta.

När man knäcker ägget märks det tydligt på doften om det är dåligt så använd de flytande äggen till något där du knäcker dem först. Knäck dem i en separat skål för att känna doften innan du blandar ner det i en eventuell smet. På så sätt har du inte förstört resten av ingredienserna om ett av äggen visar sig lukta illa.

Var extra försiktig om du är gravid

Dessa råd gäller för personer med normalt fungerande immunförsvar. Åsa Rosengren på Livsmedelsverket vill betona att man ska vara mycket försiktigare om man har nedsatt immunförsvar eller är gravid.

Livsmedelsverkets guider för att få koll på maten

Livsmedelsverket har guider och sidor för dem som vill veta mer om mat och hållbarhet.

Frågelåda – Här finns både redan besvarade frågor och möjligheten att skicka in dina egna. Det finns även en kategori för frågor kring mat under graviditeten.

Datummärkning – Går igenom skillnaden på märkningar och regler kring försäljning.

Mathygien – Råd kring hygien i köket och hur det förlänger hållbarhet och minskar risken för matförgiftning.

LÄS MER:Minska matsvinnet i januari med egengjord grönsaksfond

LÄS MER:Här är priserna som ökat mest

LÄS MER:Norska regeringen kräver svar från kedjorna om höga matpriset

ANNONS