På torsdagen hade Jordbruksminister Peter Kullgren (KD) och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) presskonferens om Sveriges beredskap för skogsbränder och torka.
På torsdagen hade Jordbruksminister Peter Kullgren (KD) och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) presskonferens om Sveriges beredskap för skogsbränder och torka. Bild: Lars Schröder/TT

Ministrarnas varning: Fler bränder att vänta

Efter flera veckor utan regn i stora delar av Sverige är det snustorrt i skog och mark.
Situationen liknar extremsommaren 2018 – men Sverige är nu mer förberett. Det menade regeringen under en presskonferens på torsdagen.
– Bågen är spänd inför den här sommaren. Staten är på tå, säger Carl-Oskar Bohlin, ministern för civilt försvar.

ANNONS
|

Höga temperaturer och knappt något regn på flera veckor har lett till kraftigt förhöjd brandrisk och risk för vattenbrist runtom i Sverige. Många jämför med extremsommaren 2018 som präglades av vattenbrist, skogsbränder och hot om nödslakt.

Nu finns risk för liknande scenarier.

– Vädersituationen börjar likna den situation som uppstod 2018, med omfattande torka, skogsbränder, med stor påverkan på skogs- och jordbrukssektorn och även andra livsmedelsproducenter, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) under en presskonferens på torsdagen.

Skogsbränderna kan bli fler, varnar flera ministrar. Arkivbild.
Skogsbränderna kan bli fler, varnar flera ministrar. Arkivbild. Bild: Andreas Olsson

I år har många kommuner i mellersta och södra Sverige redan infört eldningsförbud. Och bönder har larmat om att de första skördarna blivit betydligt mindre än vanligt.

ANNONS

– Redan nu kan vi konstatera att den pågående torkan kommer att påverka spannmålsskörden negativt och reducera totalskörden negativt, säger landsbygdsministern.

Risken för skogsbränder är redan mycket eller extremt hög i flera delar av landet. Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, jämför risken för skogsbränder med den sommaren 2018. Då brann det mer skog än någonsin tidigare i modern tid.

– Vi kan stå inför en likvärdigt allvarlig situation kommande sommar.

Nya helikoptrar och flyg

Carl-Oskar Bohlin pekar dock på att Sveriges beredskap för skogsbränder har blivit bättre sedan dess. Det handlar bland annat om ny lagstiftning som gör att räddningstjänsterna kan samarbeta mer mellan olika områden.

Men det handlar även om tio helikoptrar och fyra flygplan som kan skopa vatten i beredskap, nio extra skogsbrandsdepåer (platser med containrar med extra släckningsutrustning) och en förstärkning av det nationella kommunikationssystemet Rakel.

– EU har också ökat sin förmåga att kunna bistå vid kriser och katastrofer på ett med ändamålsenligt sätt, tillägger Carl-Oskar Bohlin och förklarar att det även där handlar om exempelvis fler flygplan.

Även Försvarsmakten ska kunna stötta i brandsläckning.

– De statliga resurserna är på tårna och redo att gripa in om det värsta skulle hända, säger han.

Även när det gäller livsmedelsproduktionen har pengar tillförts de senaste åren, berättar landsbygdsministern. Det handlar bland annat om pengar till förebyggande projekt på Sveriges lantbruksuniversitet, Skogsstyrelsen och Livsmedelsverket.

ANNONS

– Beroende på hur det hela utvecklar sig så kommer vi att utföra lämpliga åtgärder, säger Peter Kullgren.

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

LÄS MER:Eldningsförbud skärps i Göteborg med omnejd

LÄS MER:Reine fastnade i eldstormen i skogsbranden i Västmanland

LÄS MER:Så slår nya supervärmen – tiotusentals riskerar att dö

LÄS MER:Svenska vingårdar breder ut sig – bara timmar från Göteborg

ANNONS