Fartyget startade sin resa och skadade sitt skrov här, i en hamn på Kolahalvön. Bilden är dock från ett tidigare tillfälle.
Fartyget startade sin resa och skadade sitt skrov här, i en hamn på Kolahalvön. Bilden föreställer ett annat fartyg. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Nya besked om trasiga fartyget – fast i Norge

Fartyget MV Ruby skulle segla genom danskt vatten med lotsassistans under helgen – men så blir det inte.
– Vi har ingen aktuell order, bekräftar Anne Heinze, Danpilots presschef på lotsbolaget Danpilot för GP.

ANNONS
|

Danska Sjöfartsstyrelsen har krävt att MV Ruby ska använda bogserbåtsassistans och lotsning när fartyget passerar danskt vatten.

– Sjöfartsstyrelsen är medveten om fartygets begränsade manövrerbarhet och att fartyget är lastat med farligt gods, skrev Jan Vinholdt Pedersen, som är pressansvarig, på lördagen.

Ursprungsplanen var att en lots från danska Danpilot skulle gå ombord på MV Ruby under lördagen och gå av när fartyget passerat Gedser, på Falsters sydspets.

Men den planen har ändrats.

Anne Heinze, Danpilots presschef, bekräftar för GP på söndagsmorgonen att bolaget inte har någon aktuell order på en lots, som har till uppgift att hjälpa och ge råd till ett fartygs befälhavare.

ANNONS

– Vi har ingen aktuell order. Vi får endast besked om beställningar och avbokningar. En transitlotsning måste beställas med 18 timmars varsel, skriver Heinze.

Danpilot har inte mer information om varför det inte längre ligger någon order för att lotsa Ruby.

På söndagsmorgonen står fartyget fortfarande mer eller mindre still på internationellt vatten utanför Norge.

Farlig kemikalie

Fartyget MV Ruby har 20 000 ton ammoniumnitrat ombord. Det är en farlig kemikalie som bland annat låg bakom den omtalade megaexplosionen i Beiruts hamn i Libanon 2020 – men då i mycket mindre mängder.

Enligt Kustbevakningen klassas ammoniumnitrat som farligt gods. Transporter av ämnet är vanligt förekommande och sker till och från svenska hamnar dagligen.

Fartyget MV Ruby lastades i en rysk hamn på Kolahalvön och fick då skrovskador. Strax efteråt sökte MV Ruby nödhamn i Tromsö på grund av skadorna som påverkar både framdrivning och styrförmåga.

LÄS MER:Försvarsmakten om fartyget MV Ruby: Har inte fått fråga om stöd

LÄS MER:Expert: Ruby kan vara del av Rysslands hybridkrig

ANNONS