MV Ruby befinner sig under lördagen alltjämt mellan Norge och Danmark, men på internationellt vatten.
MV Ruby befinner sig under lördagen alltjämt mellan Norge och Danmark, men på internationellt vatten. Bild: Vesselfinder

Försvarsmakten om fartyget MV Ruby: Har inte fått fråga om stöd

Flera svenska myndigheter samlades under lördagseftermiddagen för att dela information om fartyget MV Ruby. De är hittills förtegna om vad som framkom på mötet.
– Vi har inte fått någon förfrågan om stöd än, säger Marie Tisäter, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten.

ANNONS
|

Det skadade maltesiskt flaggade fartyget, MV Ruby, inväntar lots för att ta sig genom danskt vatten, vilket bekräftades av lotsföretaget DanPilot för GP tidigare under lördagen. Fartyget, som ska vara på väg mot Litauen, ligger fortsatt kvar på internationellt vatten mellan Danmark och Norge.

MV Ruby är 183 meter långt, och lastades i en rysk hamn på Kolahalvön med 20 000 ton ammoniumnitrat, samma kemikalie som låg bakom den stora explosionen i Beiruts hamn i Libanon 2020.

Flera svenska myndigheter bevakar fartygets färd förbi Sverige och under lördagen höll Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en samverkanskonferens med inblandade parter.

ANNONS

Vad som sades på mötet är oklart.

– Det är en yta för att prata om lägesbilden för att se så man har samma information, säger Elin Bohman, pressekreterare på MSB.

MSB ansvarade för mötet

Försvarsmakten närvarade på mötet men vill inte kommentera vad som framkom där eftersom MSB ansvarade för det.

– Vi har inte fått någon förfrågan om stöd än, säger Marie Tisäter, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten, vid 19-tiden på lördagskvällen.

Hon konstaterar att de bevakar fartyget men att det i sig inte är något ovanligt.

– Försvarsmaktens uppgift är att säkra Sveriges gränser från en väpnad angripare, men vi agerar inte mot civila fartyg på internationellt vatten.

Även polisen följer händelserapporteringen kring fartyget Ruby, men delar Försvarsmaktens bild över att det inte är någon ovanlig transport.

– För vår del är vi med i samverkan och lägesföljer det här, precis som många andra myndigheter, men det finns inget polisiärt i detta i nuläget, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

GP har sökt Kustbevakningen och Länsstyrelsen i Västra Götaland, som också är berörda myndigheter.

LÄS MER:Expert: Ruby kan vara del av Rysslands hybridkrig

LÄS MER:Fartyg ska få hjälp genom Danmark

LÄS MER:Kustbevakningen: ”Höjer på ögonbrynen”

ANNONS