Nallebjörnen med skotthål påträffades i villan i Västberga. Enligt förundersökningen ska mamman eller barnet, som båda skadades vid skjutningen, ha hållit i den när de sköts.
Nallebjörnen med skotthål påträffades i villan i Västberga. Enligt förundersökningen ska mamman eller barnet, som båda skadades vid skjutningen, ha hållit i den när de sköts. Bild: Polisen

Pojkar får fängelse för trippelmord

Tre personer sköts ihjäl i sina hem i Stockholm inom loppet av ett dygn. Nu döms två pojkar till fängelse i tolv respektive tio år.
– Skjutningarna framstår som oerhört brutala och synnerligen hänsynslösa, säger chefsrådmannen Sofia Jungstedt.

ANNONS
|

Det var i oktober förra året som de två skjutningarna inträffade dagarna efter varandra. Vid det första tillfället, i Västberga i södra Stockholm, sköts en man i 40-årsåldern ihjäl i sitt eget hem.

Dagen därpå sköts två kvinnor – en i 20-årsåldern, och en i 60-årsåldern, ihjäl i ett hus i Tullinge.

Under onsdagen kom domen mot de fyra personer som stod åtalade för skjutningarna.

Skytten, som var 16 år vid tillfället, döms till 12 års fängelse. Anstiftaren, som var 15 år, döms till 10 års fängelse. De döms även för försök till mord och anstiftan till försök till mord i ytterligare sju fall vilket gäller övriga personer som befann sig i hemmen.

ANNONS

Samtidigt döms även en 22-årig man för medhjälp till skjutningarna och medhjälp till grov mordbrand till fängelse i 16 år. Även en 16-årig flicka döms för medhjälp till skjutningarna till sluten ungdomsvård.

Offren inte kriminella

Skjutningen i Västberga riktades mot en bostad där en pappa, en mamma och deras två barn befunnit sig. Mamman skadades också allvarligt och det barn som hon höll i famnen fick en sårskada.

I den bostad som har beskjutits i Tullinge har en mamma och hennes tre barn, barnens mormor och en 20-årig kvinna befunnit sig. De två sistnämnda avled av sina skador.

Inget av offren har någon kriminell bakgrund.

– Det handlar om helt oskyldiga barnfamiljer. För en av dem finns det släktskap med en grovt kriminell person, men familjemedlemmarna själva har ingen koppling till kriminalitet, har åklagaren Helena Nordstrand tidigare sagt till GP.

Poliserna som var först på plats vid respektive skjutning har berättat om hur krutdimman legat tät i bostäderna. Villan i Tullinge beskrev de som en krigszon med tomhylsor och glassplitter överallt.

Fängelsestraff för tonårspojkarna

Under sommarens rättegång har åklagaren presenterat omfattande bevisning för att 16-åringen, som nu har hunnit fylla 17 år, är den som varit skytten i både Västberga och Tullinge. Efter det andra mordet greps han också i en taxi på väg från brottsplatsen tillsammans med mordvapnet.

ANNONS

Senior åklagare Helena Nordstrand har tidigare sagt till GP att pojken inte hade någon egen koppling till offren. Han ska ha genomfört skjutningarna på uppdrag av den något yngre pojken. Dåden ska ha koppling till den interna konflikten inom Foxtrotnätverket.

Enligt poliserna som var först på plats i Västberga ska det ha luktat starkt av krut och funnits en krutdimma i hela bostaden.
Enligt poliserna som var först på plats i Västberga ska det ha luktat starkt av krut och funnits en krutdimma i hela bostaden. Bild: Polisen

Tingsrätten anser att båda skjutningarna har haft karaktären av rena avrättningar.

– De här skjutningarna framstår som oerhört brutala och synnerligen hänsynslösa. Det är tre personer som har avrättats samt två vuxna och fem barn som har utsatts för mordförsök i sina hem, säger chefsrådmannen Sofia Jungstedt som varit ordförande i målet till GP.

De tre tonåringarna döms samtliga även för grovt vapenbrott. Anstiftaren och flickan döms också för medhjälp till mordbrand och försök till mordbrand tidigare samma månad. 22-åringen döms även han för medhjälp till grov mordbrand.

– Om skytten och anstiftaren hade varit vuxna hade de fått livstids fängelse. Utifrån allvarligheten i de här gärningarna har vi kommit fram till att sluten ungdomsvård inte på något sätt är en tillräcklig reaktion på de här gärningarna, säger Sofia Jungstedt och berättar att de som vuxna hade dömts till livstid även om det bara hade handlat om ett mord.

– Men nu är det fråga om tre avrättningar och sju mordförsök. Jag har inte uppfattat att det finns något liknande fall tidigare. Därför blir påföljderna också väldigt unika. Sammantaget är straffet för gärningarna oerhört högt.

ANNONS

Samtliga dömda förnekar inblandning i morden.

LÄS MER:Grannar vaknade av skotten i Tullinge – två kvinnor dödades

LÄS MER:Allt fler unga misstänks för inblandning i mord

LÄS MER:Efter slopade straffrabatten – nu får 18-åringar dubbelt så långa fängelsestraff

LÄS MER:Skarp kritik när straffrabatten slopades – politikerna gick emot forskningen

ANNONS